Wat is waardevol? Kwaliteit en kwantiteit van leven bij slokdarmkanker
Subsidie: € 59.217,- totaal
Looptijd: 2023 - 2024
Patiënten kunnen de behandeling dus als fysiek en emotioneel ingrijpend ervaren. En zowel tijdens als na de behandeling worstelen met de ervaren kwaliteit van leven. Als in het eerste jaar na behandeling het fysieke herstel tegenvalt, ervaart een deel van de patiënten spijt en frustratie over de behandeling en een gebrek aan perspectief. Zij vragen zich dan af of dit het waard was en of ze met de huidige kwaliteit van leven nog wel langer willen leven.
Daarom wordt een gespreksmethode ontwikkeld waarmee mensen met slokdarmkanker zich kunnen beraden op de relatie tussen kwaliteit en kwantiteit van hun leven, en waarmee ze ook hun eigen zingevingskader kunnen exploreren. Om hen hiermee te ondersteunen in het leerproces hoe dit zingevingskader in te zetten en hoe om te gaan met de uitdagingen in leven met slokdarmkanker.
In het eerste jaar van het project wordt via de inzet van focusgroepen onderzocht op welke manieren deze thema’s het beste kunnen worden geadresseerd. In het tweede jaar wordt op basis van de resultaten een gespreksmethode ontwikkeld, getest en geëvalueerd. Verder wordt een wetenschappelijk artikel over de uitkomsten van het onderzoek gepubliceerd en verschijnt een laagdrempelige samenvatting voor het algemene publiek.
Uitvoering
Dienst Geestelijke Verzorging van het Amsterdam UMC
Samenwerking met
Gastro-Intestinaal Oncologisch centrum Amsterdam (GIOCA)
Lees meer
Interview: Hoe voer je een gesprek over het leven met slokdarmkanker?