Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dies Natalis 2023: De kracht van verborgen netwerken

De VU vierde op donderdag 23 november 2023 haar 143e verjaardag. Dit jaar werd onze aandacht gericht op de kracht van verborgen netwerken. Evolutiebioloog, VU-hoogleraar en kersverse Spinozaprijswinnaar Toby Kiers sprak de Diesrede uit.

Onze hedendaagse uitdagingen, zoals de invloed van digitalisatie, de groeiende polarisatie, biodiversiteitsverlies en klimaatopwarming, hebben invloed op de relatie tussen onze universiteit en de samenleving. Hoe kan de VU-gemeenschap zich aanpassen en reageren op deze veranderende dynamieken? En hoe kunnen we een universiteit zijn die aansluit bij de huidige maatschappelijke behoeften en een dynamisch, responsief academisch netwerk vormen? 

Toby Kiers staat in de voorhoede van deze discussie. Ze nam ons mee naar de intrigerende wereld van ondergrondse schimmelnetwerken en hun onverwacht grote invloed op onze bovengrondse wereld. Ze deelde niet alleen de geheimen van deze schimmels, maar illustreerde ook hoe ze met steun van de VU een wereldwijd team van locals, ’myconauten’, heeft opgezet om deze schimmels over de hele wereld in kaart te brengen. 

Aan de hand van inspirerende voorbeelden binnen de universiteit onderzoeken we in hoeverre deze ondergrondse netwerken model kunnen staan voor de bovengrondse netwerken die een academische community vormen. Hoe kunnen zulke duurzame en toch ook flexibele netwerken zich organiseren rond complexe maatschappelijke vraagstukken en samenwerken met partners van binnen én buiten de universiteit? 

De Dies Natalis is traditioneel ook de gelegenheid waarop eredoctoraten worden uitgereikt. Dit jaar werd bedrijfskundige Tima Bansal geëerd. Zij weet als geen ander hoe je bovengrondse, duurzame netwerken tussen de wetenschap en het bedrijfsleven opbouwt. Daarnaast sprak Nina Polak, de Vrije Schrijver van 2023/24, een column uit en werden netwerken verbeeld in een dansvoorstelling van Avalon Brown, docent AfroMix dans bij Griffioen, met alumni van de VU. 

Programma (voertaal: Engels)  

15.00 uur - Ontvangst in foyer hoofdgebouw VU (De Boelelaan 1105, Amsterdam)  

15:10 uur – Rondgang cortège over de campus 

15:15 uur – Zaal open 

15:30 uur – Programma:

17.00 uur - Afsluiting en borrel