Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Dies Natalis 2022: Erkennen en Waarderen - Wetenschap als teamprestatie

Op donderdag 17 november viert de Vrije Universiteit Amsterdam haar 142e geboortejaar. Rector Magnificus Jeroen Geurts verzorgt tijdens zijn eerste Dies Natalis aan de VU een ‘rollercoaster’-introductie tot hervormingen in het academische landschap. Wat is de gedroomde toekomst voor academische ontwikkeling en samenwerking?

Onderwijs geven, onderzoeksvoorstellen schrijven en uitvoeren, communiceren over de resultaten: er wordt steeds meer verlangd van wetenschappers. Als gevolg hiervan ambiëren steeds minder studenten en jonge onderzoekers een wetenschappelijke carrière. Het kán anders, zo stelt Rector Magnificus Jeroen Geurts in zijn Diesrede.

Door ruimte te geven aan docenten om zich verder te ontwikkelen binnen hun vakgebied, onderzoekers te faciliteren om zich beter te richten op hun onderzoek, en bruggen te slaan tussen disciplines. Zo creëren we voor talentvolle en ondernemende academici een veel aantrekkelijker vooruitzicht van werken binnen de wetenschap. De erkenning en waardering van divers talent zorgt voor een accentverschuiving van ‘individueel’ naar ‘samen’. Een teamprestatie die iedereen verder brengt richting een gezamenlijk doel.

Nationaal en internationaal is een brede beweging gaande van Erkennen en Waarderen. Ook de VU komt hiermee al flink op stoom. Jeroen Geurts vertelt tijdens zijn rede meer over de wijze waarop we hieraan als universiteit invulling geven.

Paneldiscussie: de toekomst van academische samenwerking

Na de Diesrede volgt een paneldiscussie met Marcel Levi (voorzitter NWO), Marileen Dogterom (president KNAW) en Jos Akkermans (associate professor Sustainable Careers and Organisational Behavior bij de School of Business and Economics) over de gedroomde toekomst van academische samenwerking.

Aan de hand van inspirerende voorbeelden binnen de universiteit gaan zij in gesprek met docenten, jonge onderzoekers, ondernemers en experts op het gebied van wetenschapscommunicatie.

Robbert Dijkgraaf: doeltreffender wetenschapscommunicatie

Hierna vertelt minister Robbert Dijkgraaf in het kort over het initiatief tot de oprichting van een nationaal centrum voor wetenschapscommunicatie. Dit nieuwe centrum beoogt expertise te verzamelen en te delen om zo wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken. Wat wordt de toekomst voor wetenschapscommunicatie? Van ‘zenden’ naar een zinvolle dialoog binnen de academie en tussen wetenschap en samenleving.

Programma

15:00 Ontvangst
15:10 Rondgang cortège over de campus
15:15 Zaal open
15:30 Welkom en Diesrede door Rector Magnificus Jeroen Geurts
15:40 Panelgesprek met Marileen Dogterom, Marcel Levi, Jos Akkermans en de eredoctor
16:20 Intermezzo
16:25 Jeroen Geurts in gesprek met Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
16:40 Uitreiking eredoctoraat
17:00 Afsluiting door Jeroen Geurts
17:05 Receptie

Meld je aan

Nooit eerder was er zoveel momentum om samen een nieuwe academische wereld te creëren. Een betere wereld, diverser en inclusiever.

Je bent van harte welkom bij dit inspirerende programma rondom de viering van het geboortejaar van de VU! Je kunt je binnenkort aanmelden op deze pagina.

Livestream Dies Natalis

Livestream Dies Natalis

Ben je niet in de gelegenheid om op de VU aanwezig te zijn maar wil je wel de Dies Natalis bijwonen? Dat kan via een livestream. De livestream is op 17 november beschikbaar op deze pagina.