Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Dies Natalis 2021: Bits for democracy

Wat zijn de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen als het gaat om Artificiële Intelligentie (AI) en is het maatschappelijk debat hiervan genoeg op de hoogte? Dit waren de grote vragen van de Dies Natalis 2021: Bits for democracy. De Vrije Universiteit Amsterdam vierde donderdag 11 november haar 141ste verjaardag. Het was een inspirerende middag met aansprekende gasten, de verlening van een eredoctoraat aan Marleen Stikker en het officiële afscheid van Rector Magnificus Vinod Subramaniam. Wil jij de Dies Natalis 2021 nog een keer terugkijken? Dat kan op deze pagina!

Sandjai Bhulai, hoogleraar Business Analytics aan de VU én winnaar van de prestigieuze Huibregtsenprijs 2021, sprak in zijn diesrede over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Over hoe de inzet van technologie ons leven positief kan beïnvloeden, maar dat we dit op een verantwoorde manier moeten doen om een digitale samenleving open en democratisch te houden. 

Na een muzikaal intermezzo van het VU-Orkest werd er een eredoctoraat verleend aan Marleen Stikker, directeur en oprichter van Waag en De Digitale Stad. Stikker strijdt onvermoeibaar voor een humane en democratische digitale samenleving.  Burgemeester Femke Halsema zou de verse eredoctor feestelijk toespreken, maar was op het laatste moment verhinderd. Aan Susan Legêne, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, de eer om de tekst namens de burgemeester uit te spreken. 

Bhulai en Stikker gingen na de verlening van het eredoctoraat met Marleen Huysman, hoogleraar Kennis en Organisatie aan de VU, Evelyn Austin, directeur Bits of Freedom, en erepromotor en hoogleraar Computational Lexicology Piek Vossen in gesprek over de rol van AI in onze democratische samenleving. 

We namen deze middag ook officieel afscheid van Rector Magnificus Vinod Subramaniam die zes jaar aan de VU verbonden is geweest. Als afscheidscadeau vroeg hij om een bijdrage aan het VU-fonds ten bate van vluchtelingen met een uitzonderlijk academisch talent. Daar is massaal gehoor aan gegeven. In totaal is er ruim 14.000 euro gedoneerd voor dit project. De VUvereniging rondde dit bedrag af naar 20.000 euro. 

Ook de aankomend Rector Magnificus maakte tijdens de Dies zijn opwachting. Jeroen Geurts treedt in januari aan als opvolger van Vinod Subramaniam. 

Livestream Dies Natalis

Heb jij de Dies Natalis 2021: Bits for democracy gemist. Of wil je het evenement nog een keer terugkijken? Dat kan! Bekijk de livestream fullscreen op Vimeo.

Meer informatie

 • De gasten

  De Diesrede:

  • Sandjai Bhulai is hoogleraar Business Analytics aan de Faculteit der Bètawetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Bhulai is betrokken bij de opleiding Business Analytics en is medeoprichter van ‘The Amsterdam Center for Business Analytics’, een multi-disciplinair onderzoeksinstituut op het gebied van big data en business analytics. Bhulai won onlangs op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, samen met Rob van der Mei de Huibregtsenprijs 2021 met het onderzoek ‘Wiskunde voor een veiliger en gezonder Nederland'. 

  Eredoctoraat: 

  • Marleen Stikker is oprichter, directeur en bestuurder van ‘future lab’ Waag. Stikker stond als pionier aan de wieg van het internet. Als bedenker van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op, een onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij.  

  Sprekers:

  • Marleen Huysman is hoogleraar aan de School of Business and Economics  aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt daar het KIN Center for Digital Innovation. Het KIN Center doet onderzoek naar de ontwikkeling en het gebruik van digitale innovaties in organisaties. Huysman is tevens het boegbeeld voor de VSNU onderzoeksagenda ‘Digitale Samenleving’ en doet onderzoek naar de, vaak onbedoelde, consequenties van het gebruik van digitale innovaties. 
  • Als directeur van Bits of Freedom is Evelyn Austin verantwoordelijk voor de strategie en operationele leiding van de onafhankelijke Nederlandse stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Austin is onder andere ook lid van de adviescommissie Digitale Cultuur en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Zij heeft American poetry and visual art gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam.  
  • Piek Vossen is hoogleraar Computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Vossen ontwikkelt computermodellen die taal begrijpen. Verder wordt hij  beschouwd als de belangrijkste Nederlandse onderzoeker op het gebied van text-mining. Hij bedacht de 'Geschiedenisrecorder': een computersysteem dat massaal nieuwsberichten leest, gebeurtenissen herkent en aan elkaar koppelt om zo automatisch de geschiedenis over jaren vast te leggen. 
  • Femke Halsema bekleedde diverse posities in het openbaar bestuur, waaronder fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van GroenLinks. Sinds 2018 is zij burgemeester van Amsterdam.  
 • Programma

  Wanneer:   Donderdag 11 november 

  Tijd:           16.00 -17.30 

  Waar:         Aula van het Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam 

  Programma: 

  • 16.00 uur: Opening Rector Magnificus a.i. Mirjam van Praag 
  • 16.05 uur: Diesrede Sandjai Bhulai 
  • 16.25 uur: Uitreiking eredoctoraat aan Marleen Stikker met muziek VU-orkest Laudatio door erepromotor    Piek Vossen en reactie door burgemeester Femke Halsema 
  • 16.45 uur: Panel over thema’s diesrede onder leiding van Sandjai Bhulai met onder andere Marleen Stikker, Marleen Huysman, Evelyn Austin en studenten uit het dreamteam de empathische robot/the iron man 
  • 17.10 uur: Afscheid rector Vinod Subramaniam, kennismaking met nieuwe rector  
  • 17.25 uur: Afsluiting