Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De Vrije Schrijver

Nina Polak is met ingang van 1 juni 2023 benoemd tot de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij neemt het stokje over van Gustaaf Peek die afscheid nam met de Abraham Kuyper Lezing in de Westerkerk te Amsterdam.

“Het is een grote eer om een jaar verbonden te zijn aan de VU als Vrije Schrijver. Ik kijk er erg naar uit om met studenten in gesprek te gaan, over de wereld, hun wereld en de literatuur.”, aldus Polak over haar aanstelling.

Polak is de zeventiende Vrije Schrijver aan de VU, opvolger van Gustaaf Peek en eerdere Vrije Schrijvers zoals Babs Gons, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Haar aanstelling duurt een jaar.

“Ik ben enorm blij met de aanstelling van Nina Polak als Vrije Schrijver aan VU Amsterdam. Zij werkt in haar boeken met het thema diversiteit dat voor onze universiteit een belangrijk speerpunt is. Haar roman Buitenleven uit 2022 werd het Tzum-BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022. Deze erkenning wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig fictie werk uit het LGBTQI+-spectrum. Ik weet zeker dat zij velen, studenten en medewerkers, op onze campus weet aan te spreken en wens haar veel inspiratie het komende jaar.”, aldus Rector Magnificus Jeroen Geurts.

Over Nina Polak

Nina Polak (1986) schrijft fictie en non-fictie. Zij debuteerde in 2014 met We zullen niet te pletter slaan. Deze roman werd driemaal genomineerd voor een prijs (de Anton Wachterprijs 2014, de ANV Debutantenprijs 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015). Polak studeerde literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en in New York. Van 2009 tot 2012 was zij redacteur van het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures. Verder publiceerde zij voor De Gids en De Groene Amsterdammer. Vanaf 2013 is zij ook correspondent cultuur voor De Correspondent.

Contact met de Vrije Schrijver

Heb je ideeën of wil je in contact komen met de Vrije Schrijver? Stuur dan een e-mail naar schrijver@vu.nl en je hoort snel van ons.

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver is Nina Polak de opvolger van Gustaaf Peek (2022), Babs Gons (2021), Maxim Februari (2020), Arnon Grunberg (2019), Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Haar aanstelling duurt een jaar. 

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Polak zal tijdens haar Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Nina Schollaardt