Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De Vrije Schrijver

Gustaaf Peek is met ingang van 1 juni 2022 benoemd tot de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij neemt het stokje over van Babs Gons die afscheid nam met de Abraham Kuyper Lezing op het Déjà VU Festival.

“Het Vrije Schrijverschap, het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet een schrijver in Nederland aan voldoen om zich werkelijk vrij te noemen? Ik kijk uit naar de ontmoetingen, het geknetter dat tussen denkwerelden kan ontstaan, ik hoop op nieuwe kieren in de verbeelding. De VU wil met mij spreken, zo voelt het, ik zal zo open en oprecht mogelijk op alles antwoorden en mijn eigen vragen stellen. In het Vrije Schrijverschap ligt een opwekkende opdracht besloten, ik ga mijn best doen.”, aldus Peek over zijn aanstelling.
 
Peek is de zestiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Babs Gons en eerdere Vrije Schrijvers zoals Maxim Februari, Arnon Grunberg, Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Peeks aanstelling duurt een jaar.

“Heel fijn dat Gustaaf Peek de rol van Vrije Schrijver op zich wil nemen. Ik heb grote bewondering voor deze schrijver die bijvoorbeeld in zijn roman A.D. onbekende, voorbije werelden voelbaar kan maken. Ook wetenschappers kennen de zoektocht naar woorden om in onderzoek gevonden fenomenen tastbaar te maken voor een groter publiek. Daar is ook de verbeeldingskracht van literatuur bij nodig. We gaan er een prachtig jaar van maken!”, aldus Rector Magnificus Jeroen Geurts.

Over Gustaaf Peek

Gustaaf Peek (1975) is een Nederlandse schrijver, redacteur en scenarioschrijver. Hij debuteerde in 2006 met de roman Armin, waarna Dover volgde. Voor zijn roman Ik was Amerika ontving hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Godin, held was DWDD Boek van de Maand en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn scenario voor de speelfilm Gluckauf werd bekroond met een Gouden Kalf. Ook schreef hij het pamflet Verzet!

Contact met de Vrije Schrijver

Heb je ideeën of wil je in contact komen met de Vrije Schrijver? Dat kan: stuur een e-mail naar schrijver@vu.nl en je hoort snel van ons.

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver is Gustaaf Peek de opvolger van Babs Gons (2021), Maxim Februari (2020), Arnon Grunberg (2019), Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Zijn aanstelling duurt een jaar. 

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Peek zal tijdens zijn Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Zijn eerste publieke optreden zal zijn tijdens de Opening van het Academisch Jaar op 5 september 2022, Aula, 15.30 – 17.00 uur.

Foto: Maya Hermes