Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De Vrije Schrijver

Désanne van Brederode is met ingang van 1 juni 2024 benoemd tot de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij volgt Nina Polak op in deze rol.

Van Brederode over haar aanstelling:
“Als Vrije Schrijver koos ik voor het thema speeldrift: een vermogen tussen onze fysiek-emotionele en verstandelijk-morele aandriften in. Volgens de dichter, (toneel)schrijver én denker Friedrich Schiller (1759-1805), is het het spelen dat mensen waarlijk mens maakt - fijngevoelig, verbeeldingsvol, vrij. In plaats van 'of/of' niet slechts 'en/en', maar een levendige, beweeglijke middenruimte, die we zelf moeten blijven scheppen. Hoe? Dat hoop ik in dit jaar samen met anderen te onderzoeken. Zintuiglijk, fantasievol. Bezield, begeesterd, met vuur!”, aldus van Brederode over haar aanstelling.

Achttiende
Van Brederode is de achttiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Nina Polak en eerdere Vrije Schrijvers zoals Arnon Grunberg, Bas Heijne, Maxim Februari, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Van Brederodes aanstelling duurt een jaar.

Rector Magnificus
“Wij zijn ontzettend vereerd om Désanne komend jaar te mogen verwelkomen als Vrije Schrijver van de Vrije Universiteit Amsterdam. Niet alleen voor haar indrukwekkende literaire prestaties en haar waardevolle bijdrages als filosoof, maar ook als iemand die onze universiteit goed kent en een warm hart toedraagt. We kijken uit naar deze samenwerking, en naar de betekenisvolle impact die Désanne zal hebben in deze bijzondere rol”, aldus Rector Magnificus Jeroen Geurts.

Over Désanne van Brederode

Désanne van Brederode (1970) is schrijfster, filosoof en essayist met een omvangrijk literair oeuvre. Zij studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en maakte haar debuut met de roman 'Ave verum corpus' in 1994.

Sindsdien heeft ze een groot aantal andere werken gepubliceerd, waaronder 'Mijn denken is een hartstocht' (2002) en het dagboek 'Barsten' (2006). In 'Modern dédain' (2006) bekritiseert ze de popularisering van kunst, terwijl 'Hart in hart' (2007) thema's als verlies en dood verkent. Haar werk is vaak doordrenkt van persoonlijke ervaringen, filosofie en religie.

Laatste boek
Recentelijk bracht ze haar nieuwe boek 'Hoe het vuur te redden' uit. Van Brederode benadrukt in haar boek hoe het vuur ons in staat stelt om lief te hebben ondanks bedrog, en hoe een onveilige jeugd ook avontuurlijk kan zijn. Dit alles vormt een pleidooi voor vertragen, voelen en minder afleiding in ons leven.

Activiteiten
Naast haar literaire werk was Van Brederode actief als columniste voor het politieke televisieprogramma Buitenhof en leverde ze bijdragen aan De Groene Amsterdammer. In 2007 ontving ze de Gerard Walschap-Prijs voor haar literaire werk.

Van Brederode is ook betrokken bij maatschappelijke initiatieven, zo was ze bestuurslid van Het Syrische Comité en is lid van de maatschappelijk adviesraad bij de bachelor Filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Désanne van Brederode is een vooraanstaande figuur in zowel de literaire als filosofische gemeenschap. Daarnaast blijft zij actief betrokken bij relevante maatschappelijke vraagstukken, waarbij ze haar inzichten en expertise aanwendt om bij te dragen aan het publieke debat en sociale vooruitgang.

Contact met de Vrije Schrijver

Heb je ideeën of wil je in contact komen met de Vrije Schrijver? Stuur dan een e-mail naar schrijver@vu.nl en je hoort snel van ons.

Traditie Vrije Schrijver

Als Vrije Schrijver is Désanne van Brederode de opvolger van Nina Polak (2023), Gustaaf Peek (2022), Babs Gons (2021), Maxim Februari (2020), Arnon Grunberg (2019), Annelies Verbeke (2018), Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007). Haar aanstelling duurt een jaar. 

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Van Brederode zal tijdens haar Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Irwan Droog