Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Coördinatiecentrum Energie

Het Energiecentrum heeft de belangrijke taak de VU en het VUmc van energie te voorzien.

BEZOEKADRES
Van der Boechorststraat 5
1081 BT Amsterdam

CONTACT
Alarmnummer: 82222
 (Alleen binnen de VU) of 020 59 82222
Telefoonnummer: 020 59 85810 (receptie)

Het Coördinatiecentrum Energie (CCE) is in de jaren 1967-1977 in fasen gebouwd. Het was bedoeld om het afval van VU te verbranden, waarbij de vrijgekomen energie werd gebruikt als verwarming van VU en VUmc. Voor de af- en aanvoer van afval en energie werden de ondergrondse tunnels tussen de gebouwen gebruikt.

Het Energiecentrum levert tegenwoordig nog steeds energie aan de VU en VUmc. Er wordt nu nog aardgas gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken. Het CCE levert warmte met hoge temperatuur (170°C) voor toepassingen zoals bevochtiging, sterilisatie en koken, en met lage temperatuur (135°C) voor het verwarmen van gebouwen. Maar het levert ook koude (6°C) voor de klimaatbeheersing van de gebouwen. Daarnaast levert het CCE gassen en perslucht voor het VUmc en voor laboratoria en aardgas voor laboratoria.

Het CCE heeft de belangrijke taak om te zorgen dat de universiteit en het VUmc 24 uur per dag en zeven dagen per week functioneren. In geval van calamiteit zorgt het CCE voor noodstroom.

FOS­SIEL­VRIJ

VU werkt samen met VUmc om in 2035 fossielvrij te zijn, dat is 100% aardgasvrij in combinatie met 100% duurzaam opgewekte elektriciteit. Op het gebied van energievoorziening werkt de VU aan het verminderen van de energievraag, het optimaliseren van de efficiëntie en aan het verduurzamen van de opwekking. VU en VUmc hebben in 2017 het Energie Masterplan 2035 vastgesteld. Hierin is de transitie van de energiehuishouding naar een duurzame VU Campus beschreven.

NIEUW AM­STER­DAMS KLI­MAAT

In 2019 lanceerde Amsterdam haar eigen stedelijk Klimaatakkoord.
Ook de VU doet hieraan mee: 'VU Campus omarmt de energietransitie'

Bekijk de openingstijden van alle VU gebouwen.