Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Coördinatiecentrum Energie

Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Amsterdam UMC, locatie VUmc, hebben alle energie-expertise gebundeld in het Coördinatiecentrum Energie (CCE).

Wat levert het Energiecentrum?

Het CCE is verantwoordelijk voor de hele energieketen van inkoop en (lokale) opwekking op de campus tot en met de distributie naar de gebruikers. Met als missie het realiseren van een energievoorziening die toekomstbestendig, duurzaam, betrouwbaar, efficiënt en betaalbaar is.

  • Expertise op het gebied van energie en energietransitie.
  • Energie voor VU en Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het CCE zorgt dat de universiteit en het ziekenhuis 24 uur per dag 7 dagen per week kunnen functioneren wat betreft hun energiebehoefte. Bij een calamiteit, zoals uitval van het openbare elektriciteitsnet, zorgt het CCE voor noodstroom.
    • 100% duurzaam ingekochte elektriciteit, opgewekt door windmolens in Nederland en Europa.
    • Warmte voor het verwarmen van gebouwen en voor onderwijs en onderzoek.
    • Koude voor de koeling van processen ten behoeve van klimaatbeheersing in de gebouwen en voor onderwijs en onderzoek.
    • Warmte met zeer hoge temperatuur (170 °C) voor Amsterdam UMC, locatie VUmc, voor speciale toepassingen als sterilisatie. Dit wordt op termijn uitgefaseerd omdat Amsterdam UMC de locaties, waar deze warmte nodig is, concentreert in locatie AMC. De VU gebruikt al sinds 2023 deze hoog temperatuur warmte niet meer. Het is één van de stappen richting een nagenoeg aardgasloze campus.
    • Levering van kleine hoeveelheden aardgas aan laboratoria en enkele (tijdelijke) gebouwen, en levering van perslucht aan de VU voor onderzoek en installaties.
  • (Gekoeld) water, drinkwater, gedemineraliseerd water en permeaat water.
  • Beheer en onderhoud van Warmte Koude Opslag (WKO) op de VU Campus. Dit is een gasloze manier van verwarmen en koelen met behulp van bodemenergie (waterlagen op ongeveer 150 meter diepte) en onderdeel van de energietransitie.
  • Energiemonitoring; in het kader van verdere energiereductie worden energieverbruikcijfers geanalyseerd en vergeleken met voorafgaande jaren en het verwachte energieverbruik uit de begroting.

Van afvalverbranding naar fossielvrij

Het Energiecentrum is in de jaren 1967-1977 gebouwd om onder andere het afval van de VU (universiteit en ziekenhuis) te verbranden, waarbij de vrijgekomen energie werd gebruikt voor het verwarmen van VU en VUmc. Daarna zijn we overgestapt op aardgas, de minst vervuilende fossiele brandstof. Inmiddels werken VU, VUmc en CCE samen aan een nagenoeg gasvrije campus in 2040. Dit betekent dat we dan bijna geen aardgas meer zullen gebruiken op de campus.

Deze energietransitie is in volle gang. Aardgas wordt alleen nog gebruikt voor de productie van warmte en niet meer voor de lokale productie van elektriciteit. De elektriciteit die we inkopen is 100% duurzaam opgewekt en er zijn al meerdere installaties voor Warmte Koude Opslag (WKO) in gebruik.

Ook nemen we van Vattenfall stadswarmte af en koude uit de Nieuwe Meer. Dit is natuurlijke en duurzame koeling met koud water uit de onderste lagen van dit nabijgelegen meer. Het water wordt opgepompt naar een koelcentrale en overgedragen aan het koudenet voor Zuidas. Doordat er veel minder energie nodig is, betekent dit ook een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot.

Ambities voor 2040

Naast het verduurzamen van de energieopwekking, zetten we in op het verlagen van het energieverbruik en proberen we continu operationele verbeteringen door te voeren.

  • Alle warmte wordt in 2040 nagenoeg gasloos geleverd: Warmte en koude worden geleverd door Warmte Koude Opslag (WKO) of door duurzame stadswarmte en koude uit de Nieuwe Meer.
    Het OZW gebouw, het NU gebouw en het Onderzoeksgebouw VU hebben al een WKO. ACTA en het O|2 Labgebouw krijgen stadswarmte en koude uit de Nieuwe Meer.
  • In 2040 wordt energie ook kleinschalig duurzaam opgewekt met zonnepanelen.

Meer lezen?

  • In 2017 hebben VU en Amsterdam UMC, locatie VUmc het Energie Masterplan vastgesteld. Hierin is de transitie van de energiehuishouding naar een duurzame VU Campus beschreven.
  • Lees hier alles over duurzaamheid bij de VU, niet alleen een belangrijk thema in onze bedrijfsvoering, maar ook in ons onderwijs en onderzoek.

Bezoekadres en contact

Gebouw Transitorium
Van der Boechorststraat 5
1081 BT Amsterdam
Receptie: 020 59 85810

Algemeen alarmnummer VU

22222 (binnen de VU) / 020 598 2222

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam