Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Black Heritage Night

Amsterdam was eeuwenlang het centrum van de handel in tot slaaf gemaakten. Dit slavernijverleden is te weinig bekend. Deze zomer maakte de burgemeester officieel excuses voor deze rol. Donderdag 28 oktober staan we tijdens de Black Heritage Night op de Vrije Universiteit Amsterdam stil bij deze duistere bladzijden uit het verleden, maar vieren we ook zwart erfgoed in de Martin Luther King Lezing van Jennifer Tosch, de expositie ‘Constructing Space’ en de vertoning van de documentaire ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’.

Jennifer Tosch spreekt over dit verzwegen perspectief in onze geschiedenis. Het Nederlandse geschiedenisonderwijs is gericht op Nederland en Europa. Maar het perspectief van tot slaaf gemaakten ontbreekt. Tosch wil mensen een bredere blik geven. Jennifer Tosch is oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam, New York en Brussel. Zij is medeoprichter van de Sites of Memory Foundation en lid van het Mapping Slavery Project Nederland.  

We praten door over de Martin Luther King Lezing met Mitchell Esajas en Jessica de Abreu onder leiding van journalist Nicole Terborg

Voor de Martin Luther King Lezing: 

De genomineerden voor de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd brengen hun teksten ten gehore. De jury, onder leiding van de Vrije Schrijver van de VU Babs Gons, maakt later op de avond de winnaar bekend. 

In de expositie ‘Constructing Space’ bevragen studenten de koloniale banden van de erfgoedcollecties en trekken dit naar het heden. De expositie is een samenwerking tussen dichter, kunstenaar en activist Quinsy Gario, cultureel adviseur op het gebied van erfgoed en inclusiviteit Gyonne Goedhoop, de VU erfgoedcollecties én VU Diversity Office.  

Kunstenaarscollectief Circus Andersom presenteert hun onderzoek naar diversiteit, angst en verlangen binnen de VU. 

Na de Martin Luther King Lezing: 

Voor het eerst zal in Nederland de drie uur durende documentaire ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’ (1970) te zien zijn. John Leerdam, directeur van de Black Achievement Month, is gefascineerd door deze documentaire over het leven van Martin Luther King en geeft een inleiding op de film. In de nieuwe filmzaal van Rialto VU zijn de omstandigheden ideaal voor een heerlijk lange filmavond. Kaarten voor ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’ dienen apart te worden gereserveerd bij Rialto Vu of klik op deze link

Een veelzijdig programma van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Black Achievement Month, Stichting Martin Luther King Lezing, Justice & Peace, New Urban Collective, Rialto VU en VUvereniging.

De voertaal van het programma is Engels. 

Wil je er graag bij zijn? Je kunt je hieronder aanmelden voor Black Heritage Night 

Ik meld me aan 

 (Foto: UPI/From the film poster: King: A filmed record. Montgomery to Memphis)

Mis Black Heritage Night niet

Ben jij er donderdag 28 oktober ook bij? Meld je dan hier aan!

Aanmelden Black Heritage Night

Gasten

 • Jennifer Tosch

  Geboren in Brooklyn als kind van Surinaams ouders wilde Jennifer Tosch meer weten over de geschiedenis van haar voorouders. Na het volgen van een postkoloniale geschiedenis in Amsterdam vroeg Tosch zich steeds vaker af waarom er nauwelijks werd gepraat over de gruweldaden van het kolonialisme. Tosch wilde een steentje bijdragen aan het blootleggen van onze verborgen geschiedenis en richtte in 2013 de Black Heritage Tours in Amsterdam op. Inmiddels zijn er ook Black Heritage Tours in Brussel en New York. Jennifer Tosch is ook medeoprichter van de Sites of Memory Foundation, lid van het Mapping Slavery Project Nederland en auteur van diverse boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis.   

 • Nicole Terborg

  Journalist, presentator én programmamaker Nicole Terborg leidt tijdens Black Heritage Night het tafelgesprek na afloop van de Martin Luther King Lezing. Terborg heeft drie studies afgerond, waaronder Religie en Levensbeschouwing aan de VU, en werkt voor de publieke omroep. Naast haar televisie- en radiowerk presenteert en leidt ze uiteenlopende bijeenkomsten.   

 • Quinsy Gario

  Quinsy Gario is een Curaçaos-Nederlands performance dichter en beeldend kunstenaar. ‘Dekoloniaal herinneren’ is vaak het thema van zijn kunstuitingen. Gario is ook bekend door zijn verzet tegen de figuur van Zwarte Piet. 

 • Gyonne Goedhoop

  Gyonne Goedhoop verliet het zonnige Aruba om aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam te gaan studeren. Goedhoop is cultureel adviseur op het gebied van erfgoed en inclusiviteit en mede-auteur van de 'Gids Slavernijverleden Nederland' waarin 100 locaties in Nederland worden beschreven die met slavernij te maken hadden.

 • Mitchell Esajas

  Samen met Jessica de Abreu stond Mitchell Esajas aan de wieg van de New Urban Collective, een sociale organisatie die de positie van jongeren van diverse achtergronden in de Nederlandse maatschappij wil bevorderen. Esajas is tevens mede initiatiefnemer van The Black Archives. Een uniek historisch archief waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. Esajas studeerde bedrijfskunde en ­culturele antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.    

 • Jessica de Abreu

  Antropoloog, curator én activist. Jessica de Abreu is bestuurslid bij New Urban Collective en samen met Mitchell Esajas medeoprichter van The Black Archives. De Abreu studeerde Sociale en Culturele Antropologie en Culture, Organization and Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 • John Leerdam

  Oud-politicus John Leerdam schuift ook aan tijdens Black Heritage Night. Leerdam is van Antilliaanse herkomst en hield zich in de politiek bezig met Antilliaanse en Arubaanse zaken. Ook was hij verantwoordelijk voor het cultuurbeleid. Tegenwoordig is hij onder andere adviseur en commissielid bij De Amsterdamse Kunstraad, Artistiek- en projectleider van de Black Achievement Month. Tevens is hij directeur van Stichting Julius Leeft!    

Black Heritage Night

 • Praktische informatie

  Wanneer:       donderdag 28 oktober 

  Tijd:                19.00-24.00 

  Expositie:       Foyer, Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam

  Lezing:            Aula, Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam of via livestream 

  Film:               NU-gebouw, Rialtozalen, De Boelelaan 1111, Amsterdam 

  Toegang:        Expositie en lezingprogramma zijn vrij toegankelijk

  Film:               €11,50. Kaarten zijn te koop bij Rialto of via deze link 

  Programma:

  19.00 - 20.00: Doorlopende presentatie Circus Andersom ‘Room for fear and longing’  

  19.00 – 20.00: Opening expositie ‘Constructing Space, dekolonisatie van VU Erfgoed’ en voordracht 

                            genomineerden van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd 

  20.00 – 20.20: Martin Luther King Lezing door Jennifer Tosch  

  20.20 – 20.35: Nagesprek lezing met New Urban Collective  

  20.35 – 20.40: Bekendmaking winnaar Martin Luther King Spoken Word wedstrijd 

  20.40 – 20.50: Voorgesprek vertoning documentaire ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’ met             

                            New Urban Collective en John Leerdam  

  21.00 – 24.00: Vertoning ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’