Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Black Heritage Night

Het was een inspirerende avond met aansprekende gasten, indrukwekkende live performances en krachtige woorden. Op de Vrije Universiteit Amsterdam werd donderdag tijdens Black Heritage Night stil gestaan bij de duistere bladzijden uit het verleden, maar werd vooral ook zwart erfgoed gevierd. Wil je Black Heritage Night met de Martin Luther King Lezing nog een keer terugkijken? Dat kan op deze pagina!

De jaarlijkse Martin Luther King Lezing was in handen van Jennifer Tosch, oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam, New York en Brussel. Medeoprichter van de Sites of Memory Foundation én lid van het Mapping Slavery Project Nederland. Tosch benadrukte in haar lezing de rol van vrouwen in het activisme. Want al werd de stem van vrouwen vroeger nauwelijks gehoord, de geschiedenis leert ons dat zij opkwamen voor hun rechten. 

Journalist Nicole Terborg ging in gesprek met Mitchell Esajas van New Urban Collective en The Black Archives, oud-politicus John Leerdam en Harcourt Klinefelter, voormalig adviseur van Martin Luther King, over verzwegen perspectieven. 

De genomineerden voor de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd, Noë van Leeuwen, Anna van Doorn, Dina Bousbaa, Tasha Mhishi en Kwan Suppaiboonsuk, brachten hun inzending live op Black Heritage Night. De vakkundige jury, bestaande uit Babs Gons, Dorothy Blokland, Onias Landveld en Dave Ensberg, riep Tasha Mhishi uit tot winnaar van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd 2021. 

In de nieuwe filmzaal van Rialto VU werd de documentaire 'King: A filmed record...Montgomery to Memphis’ vertoond. 

Het was een veelzijdig programma van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Black Achievement Month, Stichting Martin Luther King Lezing, Justice & Peace, New Urban Collective, Rialto VU en VUvereniging.

(Foto: UPI/From the film poster: King: A filmed record. Montgomery to Memphis)

Livestream Black Heritage Night

Black Heritage Night met de Martin Luther King Lezing gemist? Of wil je het evenement nog een keer terugkijken? Dat kan! Bekijk de livestream fullscreen op Vimeo.
De documentaire 'King: A filmed record... Montgomery to Memphis' is hier ook online te zien. 

Gasten

 • Jennifer Tosch

  Geboren in Brooklyn als kind van Surinaams ouders wilde Jennifer Tosch meer weten over de geschiedenis van haar voorouders. Na het volgen van een postkoloniale geschiedenis in Amsterdam vroeg Tosch zich steeds vaker af waarom er nauwelijks werd gepraat over de gruweldaden van het kolonialisme. Tosch wilde een steentje bijdragen aan het blootleggen van onze verborgen geschiedenis en richtte in 2013 de Black Heritage Tours in Amsterdam op. Inmiddels zijn er ook Black Heritage Tours in Brussel en New York. Jennifer Tosch is ook medeoprichter van de Sites of Memory Foundation, lid van het Mapping Slavery Project Nederland en auteur van diverse boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis.   

 • Nicole Terborg

  Journalist, presentator én programmamaker Nicole Terborg leidt tijdens Black Heritage Night het tafelgesprek na afloop van de Martin Luther King Lezing. Terborg heeft drie studies afgerond, waaronder Religie en Levensbeschouwing aan de VU, en werkt voor de publieke omroep. Naast haar televisie- en radiowerk presenteert en leidt ze uiteenlopende bijeenkomsten.   

 • Quinsy Gario

  Quinsy Gario is een Curaçaos-Nederlands performance dichter en beeldend kunstenaar. ‘Dekoloniaal herinneren’ is vaak het thema van zijn kunstuitingen. Gario is ook bekend door zijn verzet tegen de figuur van Zwarte Piet. 

 • Gyonne Goedhoop

  Gyonne Goedhoop verliet het zonnige Aruba om aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam te gaan studeren. Goedhoop is cultureel adviseur op het gebied van erfgoed en inclusiviteit en mede-auteur van de 'Gids Slavernijverleden Nederland' waarin 100 locaties in Nederland worden beschreven die met slavernij te maken hadden.

 • Mitchell Esajas

  Samen met Jessica de Abreu stond Mitchell Esajas aan de wieg van de New Urban Collective, een sociale organisatie die de positie van jongeren van diverse achtergronden in de Nederlandse maatschappij wil bevorderen. Esajas is tevens mede initiatiefnemer van The Black Archives. Een uniek historisch archief waar men terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn. Esajas studeerde bedrijfskunde en ­culturele antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.    

 • Jessica de Abreu

  Antropoloog, curator én activist. Jessica de Abreu is bestuurslid bij New Urban Collective en samen met Mitchell Esajas medeoprichter van The Black Archives. De Abreu studeerde Sociale en Culturele Antropologie en Culture, Organization and Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

 • John Leerdam

  Oud-politicus John Leerdam schuift ook aan tijdens Black Heritage Night. Leerdam is van Antilliaanse herkomst en hield zich in de politiek bezig met Antilliaanse en Arubaanse zaken. Ook was hij verantwoordelijk voor het cultuurbeleid. Tegenwoordig is hij onder andere adviseur en commissielid bij De Amsterdamse Kunstraad, Artistiek- en projectleider van de Black Achievement Month. Tevens is hij directeur van Stichting Julius Leeft!    

Black Heritage Night

 • Praktische informatie

  Wanneer:       donderdag 28 oktober 

  Tijd:                19.00-24.00 

  Expositie:       Foyer, Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam

  Lezing:            Aula, Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105, Amsterdam of via livestream 

  Film:               NU-gebouw, Rialtozalen, De Boelelaan 1111, Amsterdam 

  Toegang:        Expositie en lezingprogramma zijn vrij toegankelijk

  Film:               €11,50. Kaarten zijn te koop bij Rialto of via deze link 

  Programma op locatie:

  19.00 - 20.00: Doorlopende presentatie Circus Andersom ‘Room for fear and longing’  

  19.00 – 20.00: Opening expositie ‘Constructing Space, dekolonisatie van VU Erfgoed’ en voordracht 

                            genomineerden van de Martin Luther King Spoken Word wedstrijd 

  20.00 – 20.20: Martin Luther King Lezing door Jennifer Tosch  

  20.20 – 20.35: Nagesprek lezing met New Urban Collective  

  20.35 – 20.40: Bekendmaking winnaar Martin Luther King Spoken Word wedstrijd 

  20.40 – 20.50: Voorgesprek vertoning documentaire ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’ met             

                            New Urban Collective en John Leerdam  

  21.00 – 24.00: Vertoning ‘King: A filmed record...Montgomery to Memphis’  

  Start livestream: 19.55 uur