Universiteiten zijn een gewild doelwit voor het verkrijgen van gevoelige kennis en technologieën. Een mogelijk gevolg hiervan is aantasting van academische vrijheid en (zelf)censuur. Kennisveiligheid helpt internationale samenwerking veilig plaats te laten vinden en om dit te bewerkstelligen werken we op de VU volgens het VU Kader Kennisveiligheid.
Het is belangrijk dat je als onderzoeker leert om te gaan met het (her)kennen van veiligheidsrisico’s rondom internationale samenwerking met als doel om gewenste internationale wetenschapssamenwerking zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. Het gaat hierbij zowel om de veiligheid van de kennis beschikbaar op de VU als om de veiligheid van de onderzoeker en alle betrokkenen rondom het onderzoek. Meer informatie is te vinden op deze webpagina.
Hoog risico landen
In het bijzonder is het thema van Kennisveiligheid relevant wanneer het gaat om het aanstellen of toelaten van (buiten)promovendi of overig wetenschappelijk personeel verbonden aan instellingen in zogenaamde hoog risico landen (i.e. Rusland, Iran, China, Noord-Korea). Om samenwerkingen op dit gebied mogelijk te maken is het verplicht om een Kennisveiligheid check uit te voeren alvorens overige zaken rondom aanstelling kunnen plaatsvinden.
Ook het uitvoeren van onderzoek in landen met een hoog risico of landen die laag scoren (onder 0.4) op de Academic Freedom Index vraagt om een Kennisveiligheid check. Het Research Bureau SRT in samenwerking met de beleidsmedewerker Graduate School en de HR adviseur SRT hebben de taak om deze check uit te voeren binnen de School. Het uiteindelijke oordeel ligt bij het Faculteitsbestuur FSG, waarbij de Directeur Bedrijfsvoering de eindverantwoordelijke is voor Kennisveiligheid binnen de faculteit.
Contact
Voor vragen over Kennisveiligheid kunt u terecht bij de contactpersoon Kennisveiligheid SRT: Rita van der Schriek-Hermans.