1. Na ervaring te hebben opgedaan aan universiteiten in India, Duitsland, Australië en Nieuw-Zeeland, heb ik ervoor gekozen om aan de VU Hindoeïsme te studeren – en ik ben daar heel dankbaar voor. Wat ik boven alles het meest waardeer aan deze opleiding, en wat mij ook verraste, is dat de docenten zelf veel inspanning doen om hun spiritualiteit te verdiepen, in plaats van zich enkel op kennis te richten.
Dankzij die inzet benaderen zij studenten echt met hun hart.
De docenten zien deze opleiding als een reis en een levenslang leerproces – niet alleen voor de studenten, maar ook voor henzelf – in plaats van als een middel om alleen kennis of een certificaat te behalen. Als student met de nodige tekortkomingen voelde ik mij hier veilig om op hen te vertrouwen en te bouwen.
Ik geloof dat deze opleiding geschikt is voor iedereen die een beter leven wil leiden en zichzelf beter wil leren kennen.
In Zuid-Korea is ons onderwijs sterk gericht op kennis, maar het ontbreekt vaak aan begeleiding in zelfinzicht en het ontwikkelen van een gezond wereldbeeld. Deze opleiding biedt een fundament om te begrijpen wat geluk werkelijk is en hoe we het leven op een betekenisvolle manier kunnen invullen.
Als een proces waarin persoonlijke ontwikkeling en kennis hand in hand gaan, kan ik deze nieuwe reis naar de afdeling Hindoeïsme aan de VU van harte aanbevelen.
2. Onderzoek met Hindoe Wereldbeelden
Als beginnend PhD-onderzoeker in het veld van hindoeïstische spiritualiteit, heeft deze cursus mij geholpen om academische terminologie te begrijpen en wat deze betekent voor mijn eigen onderzoek. Het stelde mij in staat om mijn eigen onderzoekspositie te bepalen – bijvoorbeeld door te reflecteren op mijn wereldbeeld en de implicaties daarvan voor de gekozen methodologie.
Tegenwoordig zijn er meer geldige onderzoeksparadigma’s dan alleen het positivisme, en academische degelijkheid is voor al deze paradigma’s van essentieel belang. Deze cursus kan je helpen om jouw benadering van kwalitatief hoogwaardig onderzoek te ontdekken.
Naast het aanreiken van definities en reflecties, introduceert de cursus het integratieve paradigma als een manier van kijken naar en doen van onderzoek – iets wat ik bijzonder waardevol vind voor onderzoek dat maatschappelijke impact nastreeft.
Als je begrippen wilt begrijpen zoals onderzoeksparadigma, ontologie, epistemologie, kwalitatief versus kwantitatief onderzoek, wereldbeeld, enzovoort – en je wilt leren over het integratieve perspectief – dan is deze cursus iets voor jou!
3. Wat maakt de opleiding voor mij bijzonder en geslaagd:
-Studenten krijgen een gestructureerd overview van verschillende stromingen en scholen die gebaseerd zijn op de hindoefilosofie en het hindoewereldbeeld.
-De opleiding biedt handvatten voor een inclusief en integratief perspectief op zaken, zonder visies of mensen buiten te sluiten.
-Studenten worden geprikkeld om kritisch en creatief na te denken over hoe hindoeconcepten toepasbaar gemaakt kunnen worden voor mensen. Het streven is om maatwerk voor ieder individu te leveren; geen dogmatische, generieke insteek.
-De student wordt getraind om mensen in contact te helpen brengen met hun eigen intuïtie en innerlijke bron, waar reeds alle kennis aanwezig is. Van daaruit kan de mens zelf vorm geven aan zijn/haar persoonlijk traject. De hindoe geestelijk verzorger is ondersteunend bij dit proces, niet bepalend.
-De eigen spirituele ontwikkeling van de studenten is een integraal onderdeel van de opleiding. Hier wordt veel aandacht aan geschonken. Embodied knowing staat centraal.
-Studenten krijgen persoonlijke aandacht van de begeleiders; het contact met de begeleiders is laagdrempelig.
-De opleiding wordt verzorgd door een buitengewoon deskundig, betrokken en bevlogen team, bestaande uit internationale gerenommeerde wetenschappers, deskundigen en docenten. Wil jij jouw persoonlijke spirituele ontwikkeling een boost geven én je (verder) ontwikkelen in het toepasbaar maken van hindoe-ethiek voor een grote diversiteit aan mensen, mis dan deze kans niet en schrijf je nu in!
4. Het hindoeïsme is geen religie of geloofssysteem, maar een levenswijze – een zoektocht naar de waarheid. De waarheid is voor iedereen anders en hangt af van de manier waarop men de waarheid waarneemt. In de hindoeïstische filosofie van Vedanta is het concept ‘waarheid’ diepgaand geanalyseerd.De cursussen die ik volg binnen de leerstoel Hindoeïsme aan de afdeling Religie en Theologie van de VU geven richting in het begrijpen en ervaren van deze immense en onuitputtelijke kennis vanuit een hindoeïstisch perspectief.
Vorm en inhoud zijn zo ingericht dat ze blijven boeien. De manier van kijken naar kennis brengt je terug naar de kern van de oude literatuur – en laat zien hoe relevant die nog steeds is in het heden.