Als gevolg van de globalisering komen de klassieke grenzen in het recht — zoals de grens tussen nationaal of internationaal recht, de grens tussen recht en politiek of het heden, verleden en de toekomst — onder druk te staan of vervagen deze. Een voorbeeld van een dergelijke ontwikkeling is de regulering van cyberspace, die wordt gekenmerkt door een web van internationale, nationale en private regels die buiten traditionele politieke, conceptuele en territoriale kaders vallen. Dit maakt het noodzakelijk om die grenzen te onderzoeken en opnieuw te definiëren. Het programma richt zich met name op de functionele, territoriale en temporele grenzen van het recht.
Door de opkomst van internationale instituties, zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie, vervagen functionele grenzen: Internationaal en Europees recht reguleert nu veel gebieden die eerder beschouwd werden als primair een nationale aangelegenheid, waaronder veiligheid en opsporing of vervolging van criminaliteit. Ook territoriale grenzen komen in toenemende mate onder druk te staan. Van oudsher hing internationaal recht met name samen met territorium, en diende ertoe om grenzen tussen staten af te bakenen. Hoewel dit nog steeds een belangrijke functie van het internationale recht is, leidt het er ook toe dat de grens tussen verschillende jurisdicties steeds minder eenvoudig te trekken is. In de rechtsorde van de Europese Unie vervaagt het onderscheid tussen nationaal en Europees recht. Tot slot zijn temporele grenzen aan een herijking toe. Globalisering leidt ertoe dat het niet langer volstaat om enkel vanuit het hier en nu naar het recht en rechtvaardigheid te kijken. Enerzijds noopt globalisatie tot terugkijken: onrechtvaardigheid op andere plekken en uit een (ver) verleden krijgen nu meer aandacht. Anderzijds dwingt globalisatie ons ook naar een toekomstbeeld te kijken dat moeilijk te voorspellen of reguleren is. Voorbeelden hiervan zijn toezichttechnologieën, biotechnologische ontwikkelingen of milieuvervuiling.
Het onderzoeksprogramma Boundaries of Law onderzoekt een van de grootste hedendaagse uitdagingen waar de rechtswetenschap voor komt te staan: hoe moet de impact van globalisering op het recht geconceptualiseerd worden? Om die vraag te beantwoorden is een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk. In het onderzoek van BoL worden het recht vanuit verschillende (juridische, theoretische en empirische) perspectieven bestudeerd. Methodologische reflectie op de methoden van rechtswetenschappelijk onderzoek maakt ook deel uit van het onderzoeksprogramma.
Programmaleider: prof. dr. B.M.J. (Bart) van Klink