Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Onderzoek Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie

Ons onderzoek is direct of indirect en is altijd gericht op de vermindering van ziektelast van mensen met psychische problemen.

Het onderzoek van Klinische psychologie richt zich op het begrijpen en ondersteunen van mensen die moeite hebben met hun emoties, gedachten en gedrag. Klinische neuropsychologie combineert diverse psychologische disciplines en onderzoekt de kenmerken van veelvoorkomende neurologische en hersenaandoeningen. Bij Klinische Ontwikkelingspsychologie onderzoeken we hoe afwijkend gedrag bij kinderen en jongeren ontstaat en wordt gehandhaafd, waarbij altijd de omgeving van het kind of jongere, zoals de familie, de school en de culturele achtergrond, wordt betrokken.

De onderzoeksafdeling van Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie is verdeeld in drie secties die elk een eigen onderzoeksgebied voor rekening nemen.

Pim Cuijper wint APA Award 2024

Pim Cuijper wint APA Award 2024

Prijs voor onderscheidende professionele bijdragen aan toegepast onderzoek.

Prijs voor de psycholoog wiens onderzoek heeft geleid tot belangrijke ontdekkingen of ontwikkelingen op het gebied van toegepaste psychologie.

Lees meer
Wetenschapper Pim Cuijpers

Secties

  • Klinische Psychologie

    Het onderzoek bij de sectie Klinische Psychologie heeft als doel de ontwikkeling en verbetering van preventie en behandeling van psychische stoornissen en de vermindering van de ziektelast van deze aandoeningen. Veel onderzoek bij de sectie is gericht op het ontwikkelen van innovatieve psychologische interventies, zoals schaalbare en digitale interventies, en het bestuderen van de effecten hiervan door middel van gerandomiseerde gecontroleerde studies. 

    Daarnaast vatten we bestaand onderzoek samen via meta-analyses en bevorderen we implementatie van effectieve innovatieve behandelingen. Tenslotte richten we ons ook op factoren die psychische klachten veroorzaken en in stand houden door middel van epidemiologische- en cohortstudies.

    Lees verder

  • Klinische Neuropsychologie

    Fundamenteel en klinisch onderzoek naar de gehele levensloop, van jonge kinderen tot mensen op (zeer) hoge leeftijd. Wij onderzoeken gedrag en hersenfuncties met de nieuwste technieken, zoals motorische functies, cognitie, (sociaal) emotioneel functioneren, sociaal en dagelijks functioneren met als doel de zorg voor verscheidene groepen van patiënten te verbeteren. Veel van onze onderzoekers zijn werkzaam in het klinisch veld.

    Lees verder

  • Klinische Ontwikkelingspsychologie

    Bij de sectie Klinische Ontwikkelingspsychologie onderzoeken we de typische en atypische ontwikkeling van kinderen, adolescenten en volwassenen, en brengen we psychologische, sociale en biologische invloeden in kaart die van invloed zijn op deze ontwikkeling. De onderzoeksmethoden binnen onze sectie wisselen van cross-sectioneel, experimenteel onderzoek en gerandomiseerde-gecontroleerde trials tot longitudinaal, epidemiologisch onderzoek dat meerdere jaren of soms zelfs decennia beslaat. 

    Lees verder

Wereldwijde samenwerking

Heb je een vraag?

Neem contact op met ons secretariaat

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam