De projecten bevinden zich op het raakvlak van neurowetenschappen, psychologie, onderwijs en maatschappij. Meer hierover vind je op deze pagina.
Hersenontwikkeling, leren en school
Het onderzoeksprogramma Hersenontwikkeling, leren en school is opgezet door Nienke van Atteveldt. Het programma bouwt voort op haar onderzoek naar hoe de hersenen gesproken en geschreven taal aan elkaar koppelen als we (leren) lezen (Maastricht University) en onderzoek naar hoe de hersenen zich aanpassen aan het doel dat we op dat moment hebben (Columbia University, New York).
Hersenontwikkeling, leren en school
-
Overzicht lopende projecten
- Leren voor later (Brainbeliefs)
Dit project heeft als doel de mechanismen te achterhalen die onderliggend zijn aan motivatie en doorzettingsvermogen op de middelbare school. Specifiek onderzoeken we de wisselwerking tussen de overtuigingen die leerlingen hebben óver hun leervermogen (zoals hun mindset of doeloriëntatie), hoe hun hersenen omgaan met fouten en feedback, en hun daadwerkelijke leerresultaten, motivatie en leerplezier op school. Ook ontwikkelen we een interventie om scholieren de veranderbaarheid van hun eigen hersenactiviteit te laten ervaren, en van hun eigen invloed op hun leerprocessen. Dit project is gesubsidieerd door een ERC Starting Grant getiteld Proving or improving yourself: Longitudinal effects of ability beliefs on neural feedback processing and school outcomes. Naast de normale ontwikkeling onderzoeken we ook de rol van mindset en zelfbeeld in behandelsucces van leerstoornissen, in samenwerking met het Regionaal Instituut Dyslexie (RID).
Onze groep leidt ook de Emerging Field Group ‘Portable brain technologies in educational neuroscience research’, opgericht om de mogelijkheden te onderzoeken van hersenonderzoek in de klas.
- Neurowetenschappen in het onderwijs: communicatie en impact
Hersenonderzoek is populair en vindt steeds meer zijn weg naar maatschappelijke toepassingen, zoals de onderwijspraktijk. Het is daarom belangrijk om nauwkeurige en realistische vertaling van resultaten uit hersenonderzoek te waarborgen. Binnen dit programma hechten we daarom veel waarde aan uitleg aan het publiek, zie “in de media” en het boek 'Kijken in het brein'. Ook is het van belang om de maatschappelijke impact van deze resultaten in kaart te brengen en te anticiperen op de impact van nieuw onderzoek en technologie. In dit project onderzoeken we beide aspecten: communicatie van neurowetenschappen door middel van media analyse, en de (mogelijke) impact van inzichten uit hersenonderzoek en nieuwe neurotechnologieën in het onderwijs (in samenwerking met het Athena Instituut).
- Leren voor later (Brainbeliefs)
-
Betrokken medewerkers
- Dr. T.W.P. (Tieme) Janssen, postdoc
- S. (Sibel) Altikulac, PhD student
- S. (Smiddy) Nieuwenhuis, PhD student
- I. (Ilona) Benneker, PhD student
- K. (Krista) Oplaat, onderzoeksassistent
-
In de media
Interviews:
- Interview De Correspondent (april 2016)
- Radio interview De Kennis van Nu (juni 2015)
- Optreden in talkshow de Nieuwe Liefde (juni 2015)
- Interview de Volkskrant (mei 2015)
Zelf geschreven populair wetenschappelijk:
- Kijken in het brein - Mythen en mogelijkheden
- Wat een dode vis zegt over goede en slechte breinwetenschap
- Kan een hersenscanner gedachten lezen?
- Waarom we graag geloven dat we maar 10 procent van ons brein gebruiken
- Jongvolwassenen zwaarder straffen – is dat slim?
- Hersenscans, wat meten ze nou precies?
- Hoe feit fictie wordt in het hersenonderzoek