Toen ik aan mijn master begon, kwam ik vers van de bachelor Pedagogische Wetenschappen en had ik nog geen flauw idee wat ik verder wilde doen na mijn studie. Ik ging op zoek naar een bijbaantje waarmee ik onderwijservaring kon opdoen.
Op VUnet vond ik een vacature voor student-assistent bij de Onderwijswerkplaats; het onderwijsinnovatiecentrum van de VU. Ik werd hier meteen enthousiast van en ik werd aangenomen. Alle student-assistenten kregen de kans om een richting te kiezen waar ze in gespecialiseerd wilden raken en ik koos voor online onderwijs.
Als eerste ging ik aan de slag met het student-vriendelijk maken van Canvascursussen. Canvas is de online omgeving die studenten en docenten gebruiken voor al hun vakken. Dit is de plek waar alle studiehandleidingen, literatuur en opdrachten te vinden zijn en waar de docent communiceert met de studenten. Maar al snel kwam ik erachter dat Canvas nog veel meer mogelijkheden heeft. Ook merkte ik dat docenten niet altijd even overzichtelijk informatie deelden met studenten. Ik heb daarom 9 tips ontwikkeld die docenten kunnen gebruiken om hun cursus overzichtelijker te maken, waardoor studenten meteen alle benodigde informatie kunnen vinden en dus geen tijd hoeven te verspillen. In het laatste vak van de opleiding, in periode 5, hebben jullie een vak dat is vormgegeven naar deze tips.
Maar naast Canvas doe ik nog veel meer. Ik help docenten o.a. met het gebruiken van de online tool Perusall. Deze tool zullen jullie zelf ervaren tijdens het vak van periode 1. De te lezen literatuur wordt door de docent geüpload in Perusall, waar studenten dit vervolgens kunnen lezen en vragen/opmerkingen kunnen plaatsen in het bestand zelf. Andere studenten kunnen deze vragen/opmerkingen lezen en erop antwoorden, waardoor al een leuke discussie kan ontstaan voordat het college überhaupt is begonnen. De docent kan het college vervolgens aanpassen aan de vragen die geplaatst zijn, zodat het college echt zal gaan over de input van de studenten. Ik vind het ontzettend leuk en leerzaam om bij de Onderwijswerkplaats te werken en zeker om eens mee te kijken vanuit het perspectief van de ondersteuner. We kijken constant naar wat docenten nodig hebben en proberen voor elke docent met een oplossing op maat te komen.
Tijdens de opleiding is het verder noodzakelijk om stage te lopen. Aangezien ik nog niet wist wat ik precies wilde worden, wilde ik goed gebruik maken van deze mogelijkheid. Ik was redelijk geïnteresseerd in beleid en ik besloot dat het een goed idee was om op dit gebied wat ervaringen op te doen, zodat ik kon zien wat ik hier nou echt van vond. Ik vond op de site van de overheid een vacature voor een stagiair die zou meehelpen met het schrijven van de Strategische Agenda Hoger Onderwijs.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat voordat ik aan deze stage begon, ik geen flauw idee had wat dit betekende. Pas in de voorbereiding op mijn stage kwam ik erachter dat dit het belangrijkste beleidsdocument is van de afdeling Hoger Onderwijs binnen het Ministerie van OCW. In dit document wordt elke vijf jaar vastgelegd hoe het hoger onderwijs in Nederland er op dat moment voorstaat, wat nog beter moet en hoe de overheid van plan is dat te bereiken. Oftewel, ik viel met mijn neus in de boter. Om dit document te schrijven werkt OCW erg veel samen met het onderwijsveld, waardoor ik een veel belangrijke mensen heb leren kennen. Ik heb zelf ervaren welke stappen allemaal ondernomen moeten worden om dit document op te stellen en ik heb zelf een aantal passages mogen schrijven.
Ook vinden er binnen OCW een heleboel workshops en bijeenkomsten plaats waar men van elkaar leert waar iedereen mee bezig is en komen experts langs om hun expertise te delen. Oftewel, er zijn wekelijks vele leermomenten om zoveel mogelijk te weten te komen van het hoger onderwijs. Leermomenten waar je vrij gebruik van mag maken als stagiair. Een stage bij OCW raad ik dan ook ontzettend aan. Je leert er zoveel, krijgt veel zelfstandigheid maar ook voldoende hulp wanneer nodig en de mensen staan altijd open om met je af te spreken om je alles te vertellen over hun ervaringen.
Zoals jullie kunnen merken, ben ik de kant van het hoger onderwijs opgegaan. Dit is niet helemaal gebruikelijk binnen mijn opleiding, aangezien de meeste van mijn medestudenten werkzaam zijn in het basisonderwijs. Door mijn ervaringen met jullie te delen, hoop ik dat ik jullie meer mogelijkheden heb laten zien binnen onze opleiding.