Literatuur zoeken en vinden
Studenten leren welke bronnen betrouwbaar zijn en hoe ze deze kunnen raadplegen en beoordelen. Deze cursus wordt aangeboden in verschillende vormen: geïntegreerd in bestaande colleges of via een generieke cursus waarop iedereen kan intekenen. Of studenten doen zelfstandig een webcursus op het moment dat het hen uitkomt.
Van onderzoeksvraag naar zoekstrategie
Hoe vind je in grote literatuurbestanden de artikelen die een antwoord geven op jouw onderzoeksvraag? Door middel van het ‘stappenplan voor literatuur zoeken’ leren studenten hoe ze een onderzoeksvraag naar een goede zoekstrategie kunnen vertalen en vast kunnen leggen in een logboek. Binnen het curriculum wordt de workshop Systematisch literatuur zoeken in PubMed aangeboden. Daarnaast is een webcursus beschikbaar.
Opfrisser
Zit het curriculum vol, maar bestaat er bij studenten toch behoefte om de informatievaardigheden te verbeteren? Speciaal voor deze doelgroep biedt de UB opfriscursussen aan. In 30-45 minuten halen we de weggezakte kennis terug.
Kennis in context
Studenten weten zich kritisch te verhouden tot hun bronnen. Tijdens deze verdiepingscursus gaan we dieper in op normatieve kwesties rondom wetenschapsbeoefening en nemen we mogelijke valkuilen onder de loep, zoals de eigen vooroordelen.
Voorbereiding scriptie
Hoe zat het ook alweer met plagiaat en wat zijn de meest gebruikte databases binnen een vakgebied? Deze cursus is bedoeld als opfrisser, zodat studenten met vertrouwen aan hun scriptie kunnen beginnen.
Feit versus fictie
Een workshop tegen de achtergrond van de post truth-samenleving. Studenten leren hoe ze betrouwbare bronnen onderscheiden van desinformatie.
EndNote gebruiken
Tijdens deze workshop leren onderzoekers hoe ze hun referenties beheren. Via EndNote houden ze grip op hun wetenschappelijke literatuur. Altijd nuttig, zeker als de hoeveelheid bronnen groot is. Er worden drie verschillende modules aangeboden, op drie niveau's.
Outreach
In een interactieve workshop leren hogerejaarsstudenten en promovendi om hun wetenschappelijke boodschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. Een waardevolle oefening in maatschappelijke relevantie en impact.