Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Predatory Journals

Predatory journals of ‘rooftijdschriften’ zijn tijdschriften waarvan de uitgevers het Open Access model misbruiken met als enig doel geld te verdienen. Deze uitgevers vragen stevige publicatiekosten (Article Processing Charges of APC’s) zonder te voorzien in deugdelijke redactionele diensten of peer review.

Predatory journals en uitgevers worden doorgaans gekarakteriseerd door het verstrekken van misleidende informatie en agressieve marketingtechnieken. Zij bedienen zich vaak van prestigieuze, bekend klinkende namen, waardoor een onderzoeker op het verkeerde been gezet kan worden. Krijg je via e-mail een uitnodiging om een artikel in te dienen van een tijdschrift dat je niet kent? Wees dan extra alert.

Gebruik de checklist van de Think. Check. Submit.-campagne om te bepalen of een tijdschrift geschikt en betrouwbaar is, of gebruik onderstaande tips.

Tips om predatory journals te herkennen

  • Check altijd of het tijdschrift vermeld wordt in de Directory of Open Access Journals (DOAJ). Dit is een white-list voor betrouwbare open access-tijdschriften. Alle tijdschriften zijn uitgebreid gescreend voor ze worden opgenomen in de lijst.
  • Google de naam van het tijdschrift om te controleren of anderen wellicht (slechte) ervaringen met het tijdschrift hebben.
  • Bekijk enkele artikelen die het tijdschrift heeft gepubliceerd en evalueer de kwaliteit ervan. Is dit van het niveau dat je binnen je vakgebied zou verwachten qua inhoud en taal? Vallen de artikelen binnen de scope van het tijdschrift?
  • Kijk eens goed naar de redactieleden van het tijdschrift. Zijn het betrouwbare wetenschappers? Check hun contactgegevens elders, bijvoorbeeld op de website van de universiteit waaraan ze zeggen gelieerd te zijn. Zoek en bekijk een aantal van hun publicaties.
  • Controleer de contactgegevens van het tijdschrift. Kun je de uitgever bereiken per telefoon, e-mail en post? Kun je het adres verifiëren? Kijk eens in Google Maps!
  • Kijk of de uitgever duidelijk en transparant is het over het peer review-proces dat gehanteerd wordt. 
  • Check de doorlooptijd tussen het indienen en accepteren van artikelen. Is dit voldoende voor peer review en herziening?
  • Weet je zeker dat je bent benaderd door een predatory journal? Neem dan het tijdschrift en de uitgever op in je spamfilter en blokkeer de afzender. 

Heb je deze checks gedaan en twijfel je toch nog? Neem dan contact met ons op via openaccess.ub@vu.nl. We kunnen je helpen de integriteit van een uitgever of tijdschrift te beoordelen. 

Heb je vragen over Open Access publiceren?

Neem contact op met het Open Access-team van de Universiteitsbibliotheek!

openaccess@vu.nl

Contactpersoon