Job Cohen (oud-burgemeester Amsterdam) en journalist Elsbeth Etty horen bij de bekende Nederlanders die meededen en die de eerste delen thuis overschreven. Het schrijfproject ter ere van Multatuli (pseudoniem van schrijver Eduard Douwes Dekker) is een initiatief van VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel in samenwerking met conservator Willemien van Dijk van de Universiteitsbibliotheek van de VU en startte maandag 15 juni 2020. De handgeschreven editie van Max Havelaar verscheen in de zomer van 2021.
Lockdown-editie
Alfred Birney, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Dieuwertje Blok, Winnie Sorgdrager en vele andere (oud-)politici, journalisten, presentatoren en wetenschappers deden mee. De Max Havelaar lockdowneditie wordt opgenomen in de collectie van de Universiteitsbibliotheek van de VU en is digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerden. Het project bestaat verder uit een installatie van filmpjes die de medeschrijvers kunnen maken van hun schrijfarbeid en een bundel waarin deelnemers beschrijven wat hun band is met ‘de Max Havelaar’.
Kracht van een tekst
VU-hoogleraar Jacqueline Bel zei bij de start van het project: “Om uit te drukken hoezeer de ideeën van Multatuli over rechtvaardigheid en menselijkheid inmiddels onderdeel zijn van de Nederlandse identiteit, nodigen wij iedereen van harte uit om letterlijk medeschrijver te worden van dit grensverleggende boek. Door zelf delen met de hand over te schrijven ervaart iedereen hoe indringend een tekst kan zijn.”
Bekijk de video Multatuli: rebel aan de basis van de moderne Nederlandse literatuur waarin Jacqueline Bel, VU-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, vertelt over de waarde die Multatuli heeft voor de Nederlandse literatuur en over de schrijver als kritische geest die streed tegen sociaal onrecht.
Bekijk de videoreportage van het Multatuli Lockdown Project.