Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Expositie: Het levenspad van Jacob Israël de Haan (2024)

"Wie niet zoekt, kan niet verdwalen." Jacob Israël de Haan (1881-1924) was schrijver, dichter, journalist, rechtsgeleerde en socialist. Hij groeide op in een groot orthodox-joods gezin, werd later ontslagen na publicatie van een homo-erotische roman, zette zich in voor het lot van politieke gevangenen en was zowel zionist als anti-zionist. In 1924 werd hij vermoord. Ter gelegenheid van De Haans honderdste sterfjaar belicht deze tentoonstelling in de erfgoedvitrine van de UB verschillende aspecten van zijn bewogen leven aan de hand van vijf thema’s: Gezin, Poëzie en proza, Aletrino en Pijpelijntjes, Activisme en De moord op De Haan.

De Haan volgde op zijn 15e een opleiding tot onderwijzer bij de kweekschool in Haarlem. In deze omgeving raakte hij zijn joodse geloof kwijt en werd hij socialist. Hij begon stukjes te schrijven voor Het Volk, een socialistisch dagblad.

Romans
In 1904 publiceerde hij zijn eerste roman Pijpelijntjes. De uitgave leidde tot ophef vanwege de homoseksuele inhoud van het boek. De Haan verloor zijn baan als onderwijzer, werd ontslagen als schrijver van de kinderrubriek bij Het Volk en kreeg ruzie met wetenschapper en schrijver A. Aletrino, die zichzelf in Pijpelijntjes herkende. De Haans tweede roman Pathologieën (1908), met eveneens homoseksuele inhoud, leidde ertoe dat De Haan überhaupt niet meer aan de slag mocht als onderwijzer.

Activist, zionist én anti-zionist
De Haan voltooide zijn rechtenstudie in 1909 en promoveerde in 1916. In 1912 herontdekte hij zijn joodse geloof en sloot hij zich aan bij het Zionistisch Verbond. In 1912 en 1913 ging hij naar Rusland en schreef hij over de erbarmelijke toestand waarin (politieke) gevangenen verkeerden. Hij reisde in 1919 naar Palestina, waar hij reportages voor het Algemeen Handelsblad schreef.

In 1922 nam hij afstand van het zionisme, omdat hij de beweging nationalistisch vond en hun maatregelen onrechtvaardig. In 1924 werd De Haan vermoord door een lid van de zionistische bevrijdingsbeweging Hagana. De moord trok wereldwijd de aandacht.

De expo is te zien in de erfgoedvitrine van de UB op de 1e verdieping van het VU Hoofdgebouw en loopt van 1 juni tot 5 juli 2024. Deze tentoonstelling is samengesteld door masterstudenten Moderne Nederlandse Letterkunde (VU) onder begeleiding van prof. dr. Jacqueline Bel en UB-conservator Willemien van Dijk.

Meer weten over de erfgoedtentoonstellingen van de UB?

Neem contact op met Eline Bos, conservator academisch erfgoed

e.m.bos@vu.nl

Erfgoedvitrine Universiteitsbibliotheek
VU Hoofdgebouw, 1e verdieping
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam