Matty Berg kreeg via de NWA-ORC-call financiering toegekend voor zijn onderzoek. Hoe werd hij hierbij ondersteund door IXA-GO, VU Grants Office?
De biodiversiteit in het veenweidegebied rond Amsterdam staat ernstig onder druk. Een van de oorzaken daarvan in het intensieve landgebruik. Hoe kun je die verlagen en zo de biodiversiteit herstellen? Rondom die centrale vraag stelde Matty Berg, dierecoloog en hoogleraar Trait-Based Community Ecology aan de VU Amsterdam, een consortium samen waarmee hij begin 2022 financiering kreeg in de derde ronde binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). IXA-GO, VU Grants Office stond hem gedurende het hele aanvraagproces bij.
De eerste keer schoot Berg met datzelfde consortium nog mis. “Bij de Living Lab NWO-call eindigden we anderhalf jaar daarvoor net onder de streep”, vertelt hij. “Maar toen deze NWA-ORC-call uitkwam, leefde het probleem nog steeds, dus waren alle partners gelukkig weer voorstander om mee te dingen.” Het consortium bestond niet alleen uit academici uit de ecologie, sociale wetenschappen en economie, maar ook uit stakeholders die met het veenweidegebied te maken hebben, zoals terreinbeheerders, reguliere en biologische boeren, de gemeente en provincie, soortbeschermingsorganisaties, banken en de detailhandel.
Dit keer werd Berg bij de aanvraag begeleid door medewerkers van IXA-GO, VU Grants Office. “Dat was heel waardevol”, vertelt hij, “want deze call was veel meer toegepast en had een andere opzet dan ik gewend was, dat vroeg om een heel andere manier van denken. In plaats van te beginnen met de wetenschappelijke vraag, opent zo’n aanvraag bijvoorbeeld met het probleem dat je wil adresseren en mogelijke oplossingen. Daarnaast moest ik ook een impactplan schrijven waarin je aangeeft hoe je met je project impact gaat hebben op het probleem. Het was heel fijn om daarover te kunnen sparren met IXA-GO, VU Grants Office, want het was voor mij niet altijd duidelijk wat de financierder wilde horen en zij hadden daar veel ervaring mee.”
Zowel na de vooraanvraag als na de werkelijke aanvraag ontving Berg een referentenrapport waar hij een weerwoord op mocht schrijven. Ook hier heeft IXA-GO, VU Grants Office bij geholpen. Hierna werd hij uitgenodigd voor een gesprek.
“Dat gesprek hebben we toen uitgebreid voorbereid en ook daarbij was IXA-GO, VU Grants Office aanwezig met handige tips”, vertelt Berg. “Ze kwamen met vragen waar wij in eerste instantie niet aan gedacht hadden. Ook gaven ze tips over de samenstelling van het team waarmee je naar het gesprek gaat en over hoe je onderling de vragen van de beoordelingscommissie verdeelt.”
De dierecoloog is vooral de sterke betrokkenheid vanuit IXA-GO, VU Grants Office bij zijn aanvraag bijgebleven. “Er werd regelmatig gepolst of ik al iets gehoord had. Zo merk je dat er mensen echt meeleven op de achtergrond. Ze denken niet alleen mee, maar willen ook graag weten of het is gelukt, zowel positief als negatief.”
Voor Berg pakte het gelukkig positief uit. Zijn project VeenVitaal ontving 2 miljoen euro en zal nog tot en met 2027 lopen. “Ik heb al verschillende mensen die een NWA-aanvraag gingen doen, geadviseerd contact op te nemen met IXA-GO, VU Grants Office. Bij elke aanvraag die anders is dan de standaard NWO-aanvraag zou ik zeker bij hen aankloppen, omdat zij heel specialistische kennis hebben voor verschillende typen aanvragen. Elke aanvraag heeft zo zijn eigen eigenaardigheden en gevoeligheden en het is altijd goed om daarover informatie in te winnen.”
Indien je ondersteuning wilt met je NWA-ORC subsidieaanvraag kan je contact opnemen met IXA-GO, VU Grants Office via: subsidiedesk@vu.nl
Dit interview is mede mogelijk gemaakt door:
Tekst: Erica Renckens (Tatataal)
Beeld: Sander van Iersel (Jester and Wylde)