Hoe IXA-GO, VU Grants Office bijdroeg aan het verwerven van een Veni-beurs
Zonder hulp had kunsthistoricus Kyveli Mavrokordopoulou haar NWO Veni-beurs nooit binnengesleept, daar is ze van overtuigd. “Deze beurs is heel anders dan ik tot nu toe gewend was”, vertelt ze. “Het is een persoonlijke beurs met complete intellectuele vrijheid in mijn werk, dat maakt het heel bijzonder. Ik heb nog nooit zo’n grote postdoctorale beurs ontvangen.”
Mavrokordopoulou woont en werkt nog in Aken als we haar spreken. “Van oorsprong ben ik Grieks, ik heb gestudeerd in Frankrijk en Canada, ben in 2021 gepromoveerd in Parijs en nu ben ik hier als postdoc.” Binnenkort zal ze nogmaals haar koffers pakken, ditmaal om Duitsland te verruilen voor Nederland, waar ze aan de VU Amsterdam haar Veni-onderzoek zal uitvoeren. “Helemaal nieuw is het daar niet voor me”, vertelt ze. “Ik heb er in 2019 al eens een half jaar gewoond. Toen heb ik ook Katja Kwastek leren kennen, de hoogleraar moderne en hedendaagse kunst die me in contact bracht met IXA-GO, VU Grants Office.”
Archieven
Het onderzoek waarvoor Mavrokordopoulou een Veni-aanvraag indiende, draait om de rol van het element uranium in twintigste- en eenentwintigste-eeuwse kunst. “Uranium is het kernmateriaal in nucleaire technologie: het wordt gebruikt in reactoren, maar ook in nucleaire bommen”, legt ze uit. “Met name vanaf eind jaren 70 zijn kunstenaars gaan ageren tegen de ecologische gevolgen van de uranium-delving die voor deze technologie nodig is. Dat begon ongeveer ten tijde van de dambreuk in 1979 bij het Amerikaanse plaatsje Church Rock, waarbij tonnen nucleair afval in het water is beland op het land van de inheemse Navajo. Deze ramp is bij velen onbekend, maar de gevolgen waren immens.”
Met haar onderzoek wil ze licht werpen op deze zijde van de extractie van uranium. “Kunstenaars speelden een belangrijke rol in de anti-nucleaire mobilisatie, onder andere met fotografie en publieke acties. Daar is documentatie van te vinden in archieven op plekken waar uranium gedolven wordt, zoals in Nieuw-Mexico, Australië en het vroegere Oost-Duitsland. Die archieven zal ik gaan bezoeken.”
Subsidieadvies
Gedurende het hele aanvraagproces voor haar Veni-beurs heeft subsidieadviseur Marco Last haar vanuit IXA-GO, VU Grants Office bijgestaan. “Hij was vanaf het eerste moment extreem behulpzaam, zonder hem was het nooit gelukt”, vertelt Mavrokordopoulou. “Zo’n aanvraag is een lang proces en hij las bij elke stap mee en gaf me tips. We hebben toen veel Zoom-meetings gehad.”
Last hielp haar met name bij het verwoorden van haar onderzoeksplannen in begrijpelijke taal. “Ik werk aan een heel specifiek onderwerp en als je daar zo in ondergedompeld bent, is het moeilijk in te schatten wat anderen daarover weten. Marco greep in als ik iets voor vanzelfsprekend aannam en fungeerde als een mediator tussen de gespecialiseerde kennis van de onderzoeker en de punten waar een breed panel van specialisten naar zoekt.”
Pitch
Toen Mavrokordopoulou na het indienen van haar aanvraag werd uitgenodigd voor een interview, kreeg ze vanuit IXA-GO, VU Grants Office twee coaches toegewezen. “Ik moest voor NWO online een pitch houden van vijf minuten”, vertelt ze. “De coaches hielpen me bij de voorbereiding. De een richtte zich vooral op hoe ik mijn boodschap het best kon overbrengen, de ander meer op mijn persoonlijke presenteerstijl. In totaal heb ik zo’n vier trainingen gehad, soms individueel, soms in een groep.” Toen ze daarna nog tegen vragen aanliep, heeft ze nog een extra sessie met een van de coaches aangevraagd. “Dat was zo waardevol. Het geven van een presentatie in zo’n strak schema was me nooit gelukt zonder hun hulp.”
Indien je ondersteuning wilt met je Veni subsidieaanvraag kan je contact opnemen met IXA-GO, VU Grants Office via: subsidiedesk@vu.nl
Dit interview is mede mogelijk gemaakt door:
Tekst: Erica Renckens (Tatataal)
Beeld: Sander van Iersel (Jester and Wylde)