Dankzij de kracht van schimmels kunnen we de overmaat van stikstof een halt toeroepen
MycoFarming is een initiatief van Juan Cruz Tubio, student van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij richt zich op het herstellen van de balans in onze ecosystemen met behulp van schimmels. Het VUfonds helpt deze jonge ondernemer, die zich inzet voor een duurzame toekomst, graag verder en vraagt jou hiervoor om hulp!
De stikstofcrisis
Het probleem van stikstofoverschot is niet nieuw, maar het leidde recentelijk tot een onmiddellijke stopzetting van duizenden bouwprojecten en dwong de overheid om snel naar oplossingen te zoeken. Tevergeefs, want de hoeveelheid stikstof in de Nederlandse natuur is nog steeds ruim teveel.
Doordat er te grote hoeveelheden stikstof in onze wateren terecht komen, ontstaat een bacteriële wildgroei die zuurstof uit het water onttrekt. Dit leidt tot verspilling van onze waardevolle waterbronnen, die zowel door mens als natuur gebruikt worden. Een van de oorzaken is onze voedselproductie.
Stikstof is namelijk niet alleen een stof waar we last van hebben, maar hij wordt ook gebruikt als voedingsstof voor onze voedselproductie.
De start-up MycoFarming
Juan Cruz Tubio, een student van de Vrije Universiteit Amsterdam, raakte tijdens zijn studie kunstmatige intelligentie gefascineerd door de kracht en ongekende mogelijkheden van schimmels. Geïnspireerd door het onderzoek van Dr. Osarenotor, professor in de microbiologie aan de Universiteit van Benin, nam hij contact met hem op.
“Ik wil de stikstofcrisis oplossen.”
Juan Cruz Tubio
Voordat Juan Cruz het wist, werkte hij met hem en andere gemotiveerde onderzoekers en studenten samen. Al snel kon hij zijn start-up MycoFarming opzetten met steun van de VU StartHub en het Demonstrator Lab Amsterdam.
Hoe werkt het?
Mycofarming zet zich in om het stikstofoverschot door onze voedselproductie te verminderen. Hiervoor maakt de start-up gebruik van de natuurlijke filtratiecapaciteiten van schimmels. Deze filteren stoffen als stikstof en fosfor uit landbouwafvalwater voordat ze in ons natuurwater terechtkomen. Zo houden ze onze wateren schoon en gaan ze de kaalslag van de biodiversiteit tegen.
Hiervoor werkt MycoFarming aan twee innovatieve oplossingen. De eerste hiervan is de productie van zogenaamde ‘schimmelkits’. Deze kunnen als bioreactoren in sloten worden geplaatst om zo schadelijke stoffen uit het water te filteren.
Daarnaast werkt MycoFarming samen met producenten van agrarisch materieel, zodat hun schimmeltechnologie kan worden toegepast op bestaande producten. Door samen te werken voorkomen ze dat het wiel opnieuw moet worden uitgevonden en kan de start-up, net als een schimmelnetwerk, zijn bereik vergroten. Door het testen van deze nieuwe technologie kan MycoFarming ervoor zorgen dat mest in de toekomst veilig kan worden afgevoerd, zonder dat hier een teveel aan stikstof inzit.
Ondernemers als Juan Cruz een steun in de rug bieden
Deze oplossingen worden momenteel getest. Het doel is om in 2025 een grootschalige pilot te starten, zodat ze in het hele land kunnen worden ingezet. Maar dit gebeurt niet vanzelf. Voordat Juan hiermee kan beginnen, is er geld nodig voor nieuwe laboratoria, schimmelgroeifaciliteiten en verder onderzoek.
Het VUfonds is trots op onze studenten die als jonge ondernemers bijdragen aan een duurzame toekomst. Daarom ondersteunen we ondernemers als Juan Cruz om hun droom tot werkelijkheid te maken. Jouw bijdrage, hoe klein ook, helpt ons om innovatieve oplossingen te realiseren en een duurzame toekomst te waarborgen. Door te doneren help je niet alleen bij het oplossen van de stikstofcrisis, maar ondersteun je ook de volgende generatie ondernemers.