Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Slangengif als medicijn voor slangenbeten

Freek Vonk, bijzonder hoogleraar Evolutionary Biochemistry, onderzoekt de oorsprong en evolutie van slangengif, gif systemen en de behandeling van slangenbeten.

Jaarlijks overlijden meer dan 100.000 mensen aan de gevolgen van slangenbeten, met name in ontwikkelingslanden. Slangengif is een cocktail van tientallen tot honderden verschillende giftige componenten die op een geraffineerde manier belangrijke fysiologische processen verstoren, zoals ademhaling, bloedsomloop en zenuwoverdracht. Het onderzoeken van de samenstelling van dit chemische mengsel vormt de cruciale eerste stap in de richting van het oplossen van het probleem van slangenbeten. Daarnaast bieden de giftige componenten in het gif veelbelovende mogelijkheden bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

Freek legt vanuit zijn nieuwe rol als professor de focus op het integreren van geavanceerde chemische analysetechnieken en farmacologie, om onder andere de toxiciteit van gif beter te begrijpen en potentiële nieuwe geneesmiddelen te identificeren. Dit onderzoek doet hij samen met onder andere dr. Jeroen Kool en meerdere AiO’s.

Daarnaast zal Freek zijn ‘crowd’ betrekken bij het inzamelen van geld voor dit onderzoek: aan zijn oratie koppelt hij een crowdfundingsactie waar jij ook aan kunt bijdragen.

Bekijk ook

Partners