Silvia Majó-Vázquez ontdekte dus dat nieuws lezen via mobiele telefoons leidt tot een meer diverse nieuwsconsumptie. Dit verschil wordt deels verklaard door het feit dat de herkenbaarheid van nieuwsmerken, oftewel "brand awareness," lager is op mobiele telefoons en tablets. Daarnaast worden mobiele apparaten vaak onderweg gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het woon-werkverkeer of wanneer mensen met andere activiteiten bezig zijn. Majó-Vázquez: ‘Deze omstandigheden zorgen ervoor dat gebruikers minder tijd en aandacht besteden aan het filteren van nieuws dat niet overeenkomt met hun persoonlijke overtuigingen, wat weer leidt tot een grotere blootstelling aan “cross-cutting content”, oftewel nieuws dat verschillende standpunten belicht.’
Traditionele media versus digitale media
De resultaten maken deel uit van een groter project, waarbij Majó-Vázquez en collega's in de VS, Singapore, Hongkong en Spanje van 2014 tot 2024 digitale gegevens verzamelen voor 24 landen. Het doel van het project is om te begrijpen hoe online nieuwsconsumptie plaatsvindt in verschillende mediasystemen en welke rol politieke ideologie speelt in de manier waarop burgers nieuws consumeren. In tegenstelling tot wat de meeste wetenschappers denken, spelen traditionele nieuwsmedia nog steeds een centrale rol in de nieuwsconsumptie ten opzichte van digitale media,” legt de communicatiewetenschapper uit, ”Tijdens grote evenementen, zoals verkiezingen, in landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland, zijn zij nog steeds de belangrijkste nieuwsaanbieders. Deze media, meestal kranten en omroepen, neigen meer intern divers te zijn, of met andere woorden, ze bieden inhoud aan die gericht is op een breder publiek en daarom minder extreem is.
Opvallend is dat het onderzoek ook aantoont dat de politieke ideologie van het publiek niet de enige en niet de belangrijkste factor is in de keuzes die mensen maken tijdens het navigeren door het grote aanbod van nieuwsberichten. Opleiding, economische achtergrond of regionale verschillen spelen waarschijnlijk een grotere rol. Hoe en waarom mensen voor bepaalde nieuwsbronnen kiezen, is verder lastig vast te stellen, vooral wanneer ze via mobiele apparaten toegang krijgen tot informatie.
Amerikaanse verkiezingen
De bevindingen van dit onderzoek zijn relevant in de context van de Amerikaanse verkiezingen. Majó-Vázquez vertelt: ‘Een diverser nieuwsdieet, mogelijk gemaakt door mobiel nieuwsgebruik, kan namelijk invloed hebben op de manier waarop kiezers worden geïnformeerd en hoe zij hun politieke keuzes maken. Doordat mensen via mobiele apparaten meer verschillende nieuwsbronnen raadplegen, zouden ze theoretisch in aanraking kunnen komen met een breder scala aan standpunten.’
'Hoewel dit positieve gevolgen kan hebben voor de blootstelling aan verschillende standpunten, blijft het de vraag of het ook echt bijdraagt aan een beter geïnformeerd publiek en minder polarisatie in de samenleving. De bevindingen hebben implicaties voor de manier waarop nieuws wordt verspreid en geconsumeerd, vooral in de context van technologische platforms en grote politieke gebeurtenissen zoals verkiezingen,’ aldus Majó-Vázquez.