Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Met Oncokompas betere kwaliteit van leven na kanker

Oncokompas en e-Health aanbieder Sananet gaan samenwerken om patiënten met kanker te helpen met het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Oncokompas is een online tool waarmee patiënten met kanker vragen kunnen beantwoorden over onderwerpen zoals fysieke klachten, psychische problemen, en leefstijl in relatie tot hun ziekte. Op deze manier geeft Oncokompas inzicht in de kwaliteit van hun leven, adviezen hoe patiënt en partner hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren en waar zij relevante nazorg kunnen vinden.

Beter leven, minder zorg
Irma Verdonck, hoogleraar psychosociale oncologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en initiatiefneemster van Oncokompas: “Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, zoals gepubliceerd in de Lancet Oncology, heeft aangetoond dat het gebruik van Oncokompas de kwaliteit van leven verbetert en daarnaast niet leidt tot een toename van zorggebruik. Nu is het tijd om deze bewezen oplossing beschikbaar te maken voor de mensen die het zo hard nodig hebben. Om deze reden zijn we erg blij dat we dit in samenwerking met Sananet kunnen gaan doen, en dat Oncokompas ook nog eens gratis beschikbaar blijft voor alle oncologische patiënten in Nederland.”

Zorg op afstand
Sananet is ruim 15 jaar actief als aanbieder van eHealth toepassingen voor chronische patiënten, zoals IBD, COPD en Hartfalen die op afstand zorg ontvangen en gemonitord worden. Inmiddels heeft Sananet ook een oncologisch portfolio ontwikkeld waarmee zorgverleners (oncologen en verpleegkundig specialisten) oncologische patiënten met slimme, gepersonaliseerde vragenlijsten en algoritmen periodiek in de gaten kunnen houden zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis hoeft te komen.

Jan Ramaekers, oprichter en directeur van Sananet: “Wij zijn erg blij met deze samenwerking. Wij vinden het belangrijk dat de eHealth toepassingen die wij voeren aantoonbare toegevoegde waarde hebben voor de zorg in Nederland. Oncokompas heeft dat ruimschoots bewezen en om die reden bieden we graag deze zelfmanagement tool voor alle oncologische patiënten in Nederland aan. Daarnaast zullen we de inhoud van Oncokompas opnemen in onze bestaande oncologische eHealth producten zodat deze verder verrijkt worden.”

Oncokompas
In de afgelopen 10 jaar is Oncokompas ontwikkeld en getest onder regie van de VU en het Amsterdam UMC in samenwerking met verschillende partners, zoals IKNL, NFK, patiëntenverenigingen en een aantal ziekenhuizen en UMCs in Nederland.Het wetenschappelijk onderzoek rondom Oncokompas is mogelijk gemaakt dankzij subsidies van KWF Kankerbestrijding, Stichting Alpe d’HuZes, Pink Ribbon, ZonMw, Zilveren Kruis Achmea, Nutricia, en Brystol Myers Squibb.

Oncokompas voor uw patiënten
Bent u als zorgverlener geïnteresseerd om Oncokompas gratis aan te gaan bieden voor uw oncologische patiënten, neemt u dan contact op met Sananet via info@sananet.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Over dit onderzoek

Faculteit

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam