Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aanvraagprocedure joint doctorate

De beoogd promotor of de programmaleider dient het verzoek voor het gezamenlijke promotietraject, al dan niet via een facultaire contactpersoon, schriftelijk in bij de rector magnificus.

Het is belangrijk dat het verzoek voorafgaand aan de start van het promotietraject of direct voorafgaand aan het besluit om samen te werken wordt ingediend. De promovendus kan pas worden toegelaten tot het promotietraject als de overeenkomst door beide partnerinstellingen is ondertekend. Omdat het in veel gevallen complex is om tot een overeenkomst te komen, geldt een maximale uitloopperiode van 1 jaar na de start van het promotietraject.

Het is raadzaam om rekening te houden met de mogelijkheid dat de totstandkoming van de nodige samenwerkingsovereenkomst soms ingewikkeld zijn en lang duren, omdat het altijd maatwerk betreft. De Dienst Bestuurszaken van de VU zorgt voor advies en ondersteuning bij de aanvraagprocedure en voor begeleiding van het verzoek aan de rector magnificus.

De werkwijze is als volgt en is tevens te raadplegen in het stroomschema.

1. De begeleider start het proces voorafgaand aan de start van het promotietraject aan de VU. De promovendus kan pas worden toegelaten tot de promotie als er een ondertekende overeenkomst tussen de partners is. De overeenkomst moet uiterlijk binnen 1 jaar na de start van het promotietraject zijn afgerond.

2. De begeleider raadpleegt het stroomschema om te bepalen welk model/modellen van toepassing is/zijn op het betreffende promotietraject en vraagt deze op via jointdegree.bz@vu.nl. De VU heeft drie modellen voor een overeenkomst:

  • Individuele overeenkomst voor de begeleiding van één promovendus door twee of meer universiteiten
  • Raamovereenkomst tussen twee universiteiten voor de begeleiding van meerdere promovendi
  • Individuele overeenkomst voor de begeleiding van één promovendus, vallend onder een raamovereenkomst.

Voor de VU bestaat de voorkeur om de modellen van de VU te gebruiken, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de beoogde partnerinstelling een modelovereenkomst voorstelt. Voor bewerkbare Word-bestanden en voor vragen kun je terecht bij Bestuurszaken, door een e-mail te sturen aan jointdegree.bz@vu.nl.’

3. De conceptovereenkomst wordt door de begeleiders van beide partners in onderling overleg opgesteld langs de lijnen van de modelovereenkomst. In de modelovereenkomst van de VU staat met rood aangegeven waar een keuze moet worden gemaakt of waar iets moet worden ingevuld. Zo moet gekozen worden waar de verdediging plaatsvindt en of er één of twee getuigschriften worden afgegeven. In alle gevallen is het wenselijk dat één gezamenlijke promotiecommissie wordt samengesteld.

4. De begeleider stuurt de ingevulde conceptovereenkomst voor advies naar Bestuurszaken via jointdegree.bz@vu.nl.

5. Op basis van het advies van Bestuurszaken zorgt de begeleider in overleg met de partnerinstelling voor aanpassing van de conceptovereenkomst. De begeleider stuurt het nieuwe ingevulde concept voor akkoord van Bestuurszaken naar jointdegree.bz@vu.nl.

6. Als de conceptovereenkomst akkoord is bevonden door beide partnerinstellingen, zorgt de begeleider dat deze ter ondertekening aan de partijen wordt voorgelegd. De voorkeur gaat uit naar een volgorde waarbij deze eerst aan de partnerinstelling en de promovendus wordt voorgelegd. Daarna zorgt de begeleider dat de deels ondertekende overeenkomst ter ondertekening aan de rector magnificus wordt voorgelegd, door deze te sturen aan Bestuurszaken.

7. Bestuurszaken zorgt voor ondertekening door de rector magnificus. Zodra de overeenkomst door alle betrokkenen is ondertekend, stuurt Bestuurszaken deze aan de begeleider. De begeleider zorgt voor verzending aan de partnerinstelling en beide begeleiders zorgen er samen voor dat de promovendus een exemplaar krijgt.

8. De begeleider zorgt voor het uploaden van de getekende overeenkomst in Hora Finita bij het verzoek tot toelating van de promovendus.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam