Dit onderzoek is onderdeel van Co-Creation for Inclusive Knowledges Lab
LIMBO is een workshopreeks waarin queer vluchtelingenverhalen centraal staan door middel van creatieve praktijken. De periode september 2024 tot juni 2025 wordt genereus gefinancierd door ILGA Europe.
In samenwerking willen we betekenisvolle kennis creëren over de uitdagingen en veerkracht van queer vluchtelingen en de rol van geëngageerde wetenschap. We onderzoeken hoe geëngageerde wetenschap wederzijds voordelig kan zijn in termen van kennis en middelen voor de betrokkenen (de queer vluchtelingengemeenschap, (kunst en/of academische) instellingen, gemeenschapsorganisatoren en kunstenaars). Collectief werken we eraan om de ruimte veiliger te maken voor queer refugee verhalen en perspectieven. Op 27 maart 2022 werd een tentoonstelling geopend voor het publiek die te zien was tot 8 mei 2022.
Tot juni 2024 werden de workshops gehouden bij onze vorige partner Framer Framed. Vanaf september 2024 zijn we te gast bij Makers Unite. Tijdens de workshops in 2022 en het begin van 2023 maakte Alaaddin Ammar deel uit van het organiserende team om sociale ondersteuning te bieden, door mentale gezondheid, sociale gezondheid en kunstpraktijken met elkaar te verbinden. Vanaf juni 2023 organiseert Alaaddin af en toe semi-publieke kunst & rave-evenementen geïnspireerd door de LIMBO-filosofie waarbij queer vluchtelingen centraal staan en worden gevierd onder de naam Q-LIMBO. Voor de duidelijkheid: Q-LIMBO is anders dan onze verhalenworkshops. We hebben verschillende organisatoren, begeleiders en bedoelingen en zijn niet verantwoordelijk voor Q-LIMBO activiteiten. De workshops worden begeleid door:
- Rochita Loenen-Ruiz, creatief schrijver, kunstenaar, workshopbegeleider
- Lana Jelenjev, workshop facilitator over gemeenschapszorg, ruimte houden / veiliger ruimtes
- Grace, ruimtehouder
- Yohannes Biru, ruimtehouder
- MirMahyar Mousavi, ruimtehouder
Als je LGBTQIA+ bent en een vluchtelingenervaring hebt, kun je gratis deelnemen aan elke workshop. Vragen over het project of treinkaartjes kun je stellen aan: Fabian Holle (PhD onderzoeker in dit project, initiatiefnemer van LIMBO, kunstenaar). Voor vragen over Q-LIMBO kunst- en rave-evenementen buiten onze maandelijkse workshops, kun je terecht bij: Alaaddin Ammar (kunstenaar, ruimtehouder, gemeenschapsorganisator).
Buiten de workshops om kan Fabian deelnemers vragen om gesprekken aan te gaan over creativiteit, queerness, vluchtelingen, ervaringen binnen dit project of soortgelijke engagementen met Nederlandse instellingen, en het leven in Nederland. Deze gesprekken zullen Fabian's promotieonderzoek naar de rol van geëngageerde wetenschap in het leven van queer vluchtelingen in Nederland ondersteunen. We willen het co-creatieve aspect van dit project serieus nemen, dus we hopen dat deelnemers hun ideeën, visies en zorgen met ons willen delen, ook buiten het interview om!