Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gezonder en duurzamer voedselbeleid in Europese steden

FoodCLIC helpt Europse steden om gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel aan te bieden. In dit project slaan onderzoekers, beleidsmakers, sectordeskundigen en burgers de handen ineen om samen oplossingen te ontwikkelen. De lessen die daaruit voortkomen worden vertaald naar nieuw Europees voedselbeleid, waarin wetenschap, beleid en praktijk nauw met elkaar verbonden zijn.

Het lukt veel steden in Europa niet om gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel te produceren. Waar dat wel lukt is het lastig om dit voedsel te promoten, vooral onder kwetsbare bevolkingsgroepen. Zij vinden de aangeboden producten niet aantrekkelijk genoeg, of de prijs ervan ligt te hoog.

Praktijkgerichte, lokale initiatieven die daar verandering in proberen te brengen worden vaak niet opgenomen in het stedelijke voedselbeleid, waardoor zulke projecten na verloop van tijd doodbloeden. Dat komt vooral doordat het beleid gemaakt wordt door afzonderlijke bestuursafdelingen, die ieder verantwoordelijk zijn voor slechts een klein stuk van het totale voedselbeleid. Binnen zo'n beleidsstructuur is het moeilijk om in de praktijk ontstane initiatieven een plek te geven.

Wetenschap, beleid en praktijk verbinden

In vijf jaar (2022-2027) wil het FoodCLIC-project beleidsvormingsprocessen in Europa verbeteren door wetenschap, beleid en praktijk met elkaar te verbinden. Zowel in steden, als tussen steden onderling. Om dat te bereiken brengen we onderzoekers, beleidsmakers, sectordeskundigen en burgers bij elkaar. Zij verenigen zich in Living Labs in 8 Europese stadsregio's, bestaande uit 45 steden. Alle Living Labs vormen samen één Europees netwerk.

Leren door te doen in Living Labs

In de Living Labs wisselen onderzoekers, beleidsmakers, sectordeskundigen en burgers ideeën uit en geven zij gezamenlijk vorm aan mogelijke oplossingen. Vervolgens testen zij de interventies door deze direct toe te passen in de praktijk. Op deze manier kunnen zij obstakels en aanjagers voor schaalvergroting herkennen, en snel en effectief leren van successen en mislukkingen. Ze ontdekken namelijk op natuurlijke wijze welke ondernemingsstrategieën en investeringsregelingen goed werken, en wat gunstige marktomstandigheden en ruimtelijke ordeningsplannen zijn. 

Van lokale ideeën naar Europees beleid

De inzichten die voortkomen uit de Living Labs worden uiteindelijk naar een hoger niveau getild, door deze te vertalen naar lessen die toegepast kunnen worden binnen het gehele Europese voedselbeleid. Aan het einde van het project, in 2027, zal FoodCLIC de nieuwe beleidspraktijken implementeren. Niet alleen in de deelnemende steden, maar ook in andere stadsregio's in Europa en Afrika. Een online kenniscentrum en denktank zullen deze integratie begeleiden.

Met deze aanpak zet het FoodCLIC-project een belangrijke stap in de richting van duurzame, inclusieve en gezonde stedelijke voedselomgevingen, waar alle inwoners de vruchten van kunnen plukken.

Over coördinator prof. dr. Jacqueline Broerse
Professor Jacqueline Broerse is coördinator van FoodCLIC-project. Als expert in duurzaamheidstransities in voedselsystemen is ze betrokken bij verschillende EU-adviesraden en -projecten op dat gebied, zoals FIT4FOOD2030 en CLEVERFOOD.

Heb je vragen of interesse? Neem contact op met Jacqueline.

Coherent beleid door Living Labs

Over dit onderzoek

Hoofdonderzoeker

Onderzoeksinstituut