Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Waarden van AI en big data
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Antropologisch onderzoek in stripvorm: mobilisatie tegen mijnbouw

Nadat er plannen waren voor het openen van een koolmijn bij de Mui Basin in Kenia, trok een aantal ngo’s naar het gebied om de bevolking bij te staan. Wat betekent zo’n gebeurtenis voor een gemeenschap, en hoe kunnen ngo’s inwoners zo goed mogelijk ondersteunen? Dat onderzocht antropoloog Maaike Matelski in Kenia. In haar onderzoek geeft Matelski aanbevelingen hoe ngo’s het belang van de lokale bevolking voorop kunnen stellen. Dit onderzoek heeft ze onder andere als wetenschapsstrips naar buiten gebracht.

In de Mui Basin in Kenia leeft de bevolking voornamelijk van zelfvoorzienende landbouw. Er zijn weinig andere mogelijkheden om geld te verdienen en droogte zorgen voor armoede en werkloosheid. Veel jongeren trekken weg om elders een baan te zoeken.

In 2010 werd een plan voor een koolmijn in het gebied gepresenteerd, maar tot vandaag de dag vindt er nog geen mijnbouw plaats. De lokale bevolking weet niet waar ze aan toe zijn en beginnen daarom niet aan grote nieuwe projecten in hun omgeving. Inwoners vrezen dat ze niet op hun land mogen blijven. Vooral vrouwen hebben vaak niet de juiste eigendomsbewijzen, waardoor ze bang zijn niet gecompenseerd te worden als grote bedrijven hun land willen gebruiken voor de mijnen. Ze krijgen weinig informatie over eventuele compensatie, gedwongen verplaatsing en kansen op werk als de mijnbouw gaat plaatsvinden. Matelski: "Daarom waren er veel ngo's aanwezig om mensen te mobiliseren tegen de komst van de mijn."

Veldonderzoek
Matelski verrichte veldonderzoek in deze gemeenschap, waarbij ze keek naar de ervaringen van de inwoners, lokale leiders en de ngo’s uit andere regio’s of landen. "Elke ngo heeft zijn eigen netwerk, wat soms frictie creëert binnen de gemeenschap," vertelt Matelski. Haar onderzoek benadrukt de verscheidenheid aan stemmen en belangen binnen gemeenschappen. "De lokale leiders zijn vaak geen politieke vertegenwoordigers, maar bijvoorbeeld een leraar," vertelt Matelski. "Ze worden gescout door een ngo of naar voren geschoven door de gemeenschap. Ze krijgen vaak een dagvergoeding, maar er wordt niet goed nagedacht over hoe zij de boodschap verder kunnen verspreiden binnen de gemeenschap."

Online toolkit
Als onderdeel van het project is een online toolkit ontwikkeld voor ngo’s en organisaties om te kijken hoe ze hun werk kunnen doen met steun en legitimiteit binnen de lokale bevolking. “Met samenvattingen van wetenschappelijke artikelen, profielen van tussenpersonen en checklists.” Hierbij horen ook de wetenschapsstrips die zijn gemaakt door RIVA Illustrations. Zij vertalen wetenschappelijk onderzoek naar strips, animaties en illustraties om zo een breder publiek te bereiken. In de strip wordt de gebeurtenis in de Mui Basin vanuit drie perspectieven weergeven: die van de gemeenschap, de lokale leider binnen die gemeenschap, en de ngo. Matelski: “Op deze manier kan ik ook aan de gemeenschap laten zien wat er met hun input is onderzocht. Zij herkennen de verhalen, zien hun stem terug in het onderzoek en gebruiken het voor lokale lobby activiteiten.”

Daarnaast doet Matelski een aantal aanbevelingen aan ngo’s. Ten eerste om onderling samen te werken en zich bewust te zijn van elkaars werk, om geen verwarring binnen de gemeenschap te veroorzaken. Ten tweede, dat ze zich bewust zijn dat er binnen een gemeenschap verschillende meningen kunnen en mogen bestaan. Ten derde, dat ngo’s zich niet alleen richten op de leider van de gemeenschap, maar dat ze helpen de informatie te verspreiden, ook onder inwoners die in afgelegen gebieden wonen. En tot slot, om verder te kijken dan alleen de mogelijke mijnbouw in de regio, maar de gemeenschap ook te helpen met andere bronnen van inkomen en talentontwikkeling.

Dit onderzoek is uitgevoerd met financiering van NWO WOTRO en in samenwerking met ActionAid.

Lees meer

Over dit onderzoek

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam