De workshop voor docenten (open inschrijving) bestaat uit één bijeenkomst. Een incompanytraining kan uit een of twee bijeenkomsten bestaan. De tweede bijeenkomst (opstellen beleid) is optioneel.
Workshop
Tijdens de workshop maak je kennis met literatuur en recente onderzoeken over leesbevordering in het tweedetaalonderwijs, die we vertalen naar de lespraktijk. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Met welke principes moet je rekening houden als je leesbevordering wilt vormgeven in je les?
- Hoe kun je met voorlezen, boekpromotie en vrij lezen (buiten de klas) NT2-leerders motiveren om meer te gaan lezen?
- Welke creatieve en uitdagende verwerkingsopdrachten, werkvormen en didactische aanpakken kun je in de klas gebruiken om leesteksten te verwerken?
- Met welke activiteiten kun je werken aan taalvaardigheid en burgerschapscompetenties, zoals empathisch vermogen en het innemen van verschillende perspectieven?
- Hoe kun je inspelen op de interesses en motivaties van de individuele cursist?
- Hoe besteed je aandacht aan leesbevordering in de moedertaal en andere talen?
Optioneel bij incompanytrainingen: bijeenkomst 2
In de tweede bijeenkomst (optioneel) gaat het docententeam aan de slag met beleid op het gebied van leesbevordering. In de eerste bijeenkomst heb je een goed idee gekregen van de mogelijkheden om lezen te bevorderen. In de tweede bijeenkomst ga je samen met je collega's kijken hoe je in het lesprogramma (of trajectplan) systematisch aandacht kunt besteden aan leesbevordering en welke activiteiten je wanneer wilt inzetten. De uitkomst van deze bijeenkomst is (een eerste aanzet tot) een leesbevorderingsbeleid.
Studielast
Voor deze workshop/training is geen voorbereiding nodig. Deelnemers ontvangen veel materiaal en ook verdiepend leesmateriaal voor achteraf.
Meer over deze training
Inleiding
Resultaat
Data en contact