Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

AI-vaardigheden voor NT2-docenten

In deze training leer je AI-tools inzetten om je lessen te verrijken en gepersonaliseerd leren te realiseren.

De training bestaat uit twee bijeenkomsten waarin je stapsgewijs leert hoe je AI kunt toepassen in jouw lespraktijk. De tweede bijeenkomst (opstellen beleid) is optioneel.

Bijeenkomst 1
Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de basisprincipes van AI: wat het is, hoe het werkt, wat kun je je ermee bereiken en waar liggen de beperkingen? Je ontdekt hoe AI het lesaanbod kan verrijken en de lestijd efficiënter kan maken, bijvoorbeeld door administratieve taken (zoals nakijken) te verminderen of hulp te bieden bij lesontwikkeling. Daarnaast behandelen we hoe AI gepersonaliseerd leren mogelijk maakt, zodat je beter kunt inspelen op het niveau, tempo en de leerbehoeften van je NT2-leerders. Je maakt kennis met diverse en actuele AI-tools die geschikt zijn voor NT2-onderwijs en gaat aan de slag om AI-tools direct toe te passen in je eigen lespraktijk.

Bijeenkomst 2
Tijdens de tweede bijeenkomst werk je met collega’s aan een plan voor de structurele inzet van AI in je lessen en reflecteer je op de eerder toegepaste tools en verbeterpunten. Je ontwikkelt o.a. een ‘teacherbot’, een interactief taalmaatje dat NT2-cursisten ondersteunt binnen en buiten de les, met het doel om duurzaam taalgebruik en zelfstandige taalverwerving te bevorderen. Daarnaast bespreek je hoe AI blijvend kunt integreren in schoolstructuren en hoe je draagvlak creëert bij collega’s en de directie. Praktische hulpmiddelen, zoals een stappenplan en een overzicht van relevante tools, helpen je om na de sessie direct aan de slag te gaan.

Studielast
Er is geen uitgebreide voorbereiding nodig voor deze training, maar je doet wel oefenopdrachten tussendoor. Tijdens de bijeenkomsten ontvang je praktische materialen en tools waarmee je tussen de sessies door en na afloop verder kunt werken.

Meer over deze opleiding
Inleiding
Resultaat
Data en contact

Camille Welie

Camille Welie

Camille Welie is afgestudeerd sociaal psycholoog en Neerlandicus (specialisatie NT2). In 2017 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar individuele verschillen in het tekstbegrip van middelbare scholieren. Camille heeft ruime ervaring op NT1 en NT2 gebied als docent, onderzoeker, leermiddelenontwikkelaar, curriculumontwerper en docentenopleider. Bij VU-NT2 is Camille docent academische schrijfvaardigheid, docentenopleider NT2 en onderzoeker. Hij coördineert de docentenopleiding NT2 en de afdelingen VU-NT2 Professional en VU-NT2 Research.

Bekijk Camille's profiel

Tinka Makaske

Heb je vragen of wil je meer informatie over maatwerk? Wil je bijvoorbeeld een incompany opleiding organiseren voor een docententeam?

We maken graag vrijblijvend een (bel)afspraak om je wensen te bespreken voor maatwerk en/of incompany. Neem contact op met Rachel Zuilhof, adviseur NT2 op maat via r.m.zuilhof@vu.nl

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam