Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Juridisch kader voor transitie naar een CO2-neutrale samenleving

Leergang Klimaatverandering en energietransitie

De leergang bestaat uit acht bijeenkomsten; verspreid over twee maanden volgt u zeven colleges die worden gegeven door docenten uit de wetenschap en praktijk. Tijdens deze colleges delen zij hun specifieke kennis en ervaring met u. Daarnaast is er één slotbijeenkomst met paperpresentaties, plenair debat en diploma-uitreiking.

Programma en planning van de leergang
Bekijk een overzicht van alle bijeenkomsten, onderwerpen, docenten en data voor het najaar 2024 bij programma-omschrijving onderaan deze pagina. Bekijk hier de planning najaar 2024 (.pdf) met een uitgebreid oveerzicht van alle onderwerpen, docenten en data voor het najaar 2024.

Cursusleiding en docenten
Deze leergang staat onder leiding van prof. mr. dr. Marjolein Dieperink, bijzonder hoogleraar ‘Klimaatverandering en Energietransitie’ aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam en partner en advocaat bij AKD Benelux Lawyers. Bekijk het overzicht met informatie over alle vaste docenten (.pdf) die betrokken zijn bij deze leergang.

Paper
De leergang heeft geen examen. Deelnemers aan de leergang wordt de mogelijkheid geboden om onder begeleiding een korte, juridische paper te schrijven, over een onderwerp dat aansluit bij hun werkterrein. Het schrijven van de paper is verplicht als de deelnemer een diploma wil ontvangen. Qua thematiek is vereist dat het paper-onderwerp aansluit bij het wet- en regelgevingskader dat in de leergang wordt behandeld. Deelnemers die geen paper schrijven of deze niet met een voldoende afronden krijgen na afloop van de leergang een certificaat van deelname (in plaats van een diploma).

Diploma
Deelnemers ontvangen het diploma van de leergang als zij tenminste zes van de acht colleges hebben bijgewoond, een paper hebben geschreven en gepresenteerd tijdens de laatste bijeenkomst, en deze paper met een voldoende is beoordeeld.

Hoeveel tijd kost het?
Voor elke bijeenkomst geldt een voorbereidingstijd van 3 tot 4 uur.
U sluit de leergang af door een paper te schrijven. Voor dit afsluitende paper dient u ongeveer 20 tot 25 uur uit te trekken.

Programma: onderwerpen per college
Bekijk verder onderaan deze pagina een uitgebreide omschrijving van alle thema's en onderwerpen die tijdens deze leergang behandeld worden.

Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Resultaat en leerdoelen: wat levert deelname u op?
Data, kosten en contact

Cursusleider: prof. mr. dr. Marjolein Dieperink

Cursusleider: prof. mr. dr. Marjolein Dieperink

Bijzonder hoogleraar ‘Klimaatverandering en Energietransitie’ aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam en partner en advocaat bij AKD Benelux Lawyers. In haar onderzoek en onderwijs staat het juridisch kader voor projecten die nodig zijn voor een CO2-neutrale samenleving centraal. Daarnaast is zij werkzaam in de praktijk, waar zij zich vooral bezig houdt met zon-, wind- en warmteprojecten en energieinfrastructuur, het verduurzamen van de bouw- en vastgoedsector, en adviseert en procedeert op het grensvlak van het energierecht met andere rechtsgebieden (zoals het ondernemingsrecht en het aansprakelijkheidsrecht). 

Marjolein Dieperink

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met Monique Becker via m.becker@vu.nl of 020-598 36 94.

Of bel Branka Dasović op 020-598 36 12.

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Contactpersoon

Branka
Ilse Herweijer foto