Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Het recht van intellectueel eigendom

Tijdens de verschillende colleges wordt systematisch het juridisch kader voor individuele vormen van de verschillende intellectuele eigendomsrechten besproken: de basiseisen voor rechtsverkrijging, de ter beschikking staande exclusieve rechten, ruimte voor vrij gebruik op basis van beperkingen van de rechten en de exploitatie op basis van overdracht en licenties, handhavingsmogelijkheden.

Bekijk de planning voor 2024 om een indruk te krijgen van de data en onderwerpen. Let op: alle genoemde data zijn onder voorbehoud van wijzigingen. 

Werkwijze
Tijdens de leergang wisselt u actief uw ervaring met de wet- en regelgeving en bijbehorende jurisprudentie uit met de andere deelnemers. Zo vergroot u uw netwerk met vakgenoten en past u de opgedane kennis direct toe in diverse praktijksituaties.

Of u op dit gebied nu reeds specialistische kennis heeft of niet, deze leergang helpt u te bepalen welke intellectuele eigendomsrechten het meest geschikt zijn om investeringen in informatieproducten, nieuwe technologieën en aantrekkelijke marketinginstrumenten terug te verdienen, en met welke intellectuele eigendomsrechten u rekening moet houden in verband met het gebruik en de verdere verspreiding van kennis en informatie. 

Kortom, u leert welke instrumenten u kunt inzetten om uw cliënt verder te helpen en hoe de oplossing in de praktijk vormgegeven kan worden. Of het nu gaat om de meest efficiënte en winstgevende exploitatie van nieuw ontwikkeld intellectueel eigendom, of de meest efficiënte en kostenbesparende strategie om beschermde informatie zonder rechts-schending in eigen producten en diensten te integreren.

Didactiek
De leergang Intellectueel eigendomsrecht vindt plaats op zeven dagdelen van elk drie uur en is opgezet voor een groep van maximaal 25 deelnemers. De colleges hebben de vorm van hoorcolleges met nadrukkelijk elementen van werkcolleges. Tijdens de colleges gaat u aan de slag met meerdere casussen en probleemstellingen die gezamenlijk worden behandeld. Voorafgaand aan een deel van de colleges ontvangt u kennisclips zodat u zich in de bijeenkomsten verder in het onderwerp kunt verdiepen. Houd per college rekening met een voorbereidingstijd van 2 á 3 uur.

De standaardleerstukken op het terrein van intellectueel eigendomsrecht worden tijdens de leergang systematisch aan de orde gesteld en door actualiteiten verrijkt. De bespreking vindt plaats op twee niveaus: 

  • Theorie en dogmatiek. Kennis van de dogmatiek stelt u in staat om de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende vormen van intellectueel eigendom te zien en strategisch te gebruiken; 
  • Concretisering en praktische toepassing. Onder andere door bespreking van actuele rechtspraak wordt geïllustreerd hoe rechtbanken en hoven met de besproken probleemstellingen omgaan. Zo leert u wat de argumenten in de praktijk waard zijn, waar kansen en risico’s liggen en welke stellingen u moet betrekken om het gewenste resultaat te bereiken.

Cursusleiding en docenten
De leergang staat onder leiding van prof. mr. Stef van Gompel, hoogleraar Intellectueel eigendomsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. Een overzicht van de docenten die betrokken zijn bij deze leergang treft u hieronder aan.  

Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Resultaat
Data, kosten en contact

Hoofddocent: Prof. mr. Stef van Gompel

Hoofddocent: Prof. mr. Stef van Gompel

Hoogleraar intellectuele eigendom aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, voorzitter van de Vereniging voor Intellectuele Eigendom (VIE / AIPPI Nederland), redactievoorzitter van het tijdschrift Auteursrecht (voorheen AMI), plaatsvervangend voorzitter van de Vaste Commissie Plagiaat (VCP) en bestuurslid van Stichting Reprorecht (KNAW-zetel). Stef is gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht, met name het nationale en internationale auteursrecht, en heeft daarover een groot aantal publicaties geschreven en voordrachten gehouden.

Stef van Gompel

Docent: mr. dr. Lotte Anemaet

Docent: mr. dr. Lotte Anemaet

Docent Intellectueel eigendomsrecht bij de Vrije Universiteit Amsterdam, gepromoveerd op merkenrecht en consumentenperceptie. Meer informatie over haar proefschrift.

Lotte Anemaet

Docent: mr. Daniël Haije

Docent: mr. Daniël Haije

Advocaat bij Hoogenraad & Haak in Amsterdam. Hij adviseert en procedeert over reclamerecht en intellectuele eigendom. Naast zijn advocatenpraktijk is hij voorzitter van de Vereniging voor Reclamerecht (VvRr) en Global Vice Chairman van de Global Advertising Lawyers Alliance (GALA), een wereldwijd netwerk van reclamerechtadvocaten.

Daniël Haije

Docent: mr. Manon Rieger-Jansen

Docent: mr. Manon Rieger-Jansen

Partner bij internationaal advocatenkantoor Bird & Bird. Zij is ruim 20 jaar advocaat en gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht. Manon is een ervaren IE procesadvocaat met een bijzondere expertise op het gebied van grensoverschrijdende geschillen. Veel zaken hebben betrekking op merken en modellen en (product)vormgeving.

Manon Rieger-Jansen

Docent: mr. Maurits Westerik

Docent: mr. Maurits Westerik

Advocaat IP/IT-recht bij Coupry, Den Haag. Maurits Westerik is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van intellectueel eigendom en IT-recht en is gespecialiseerd in software en elektronica. Hij is docent innovatiebescherming aan de TU Delft en doceert “IP in Science” aan de Universiteit Leiden. Hij is al meer dan 5 jaar gastdocent octrooirecht aan de VU.

Maurits Westerik

Programma

  • College 1

    • Kennismaking en algemene inleiding
    • Auteursrecht I
      Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. Maar wat betekent werk van letterkunde, wetenschap of kunst precies? Welke vormen van makerschap kunnen worden onderscheiden? Wat is een verveelvoudiging? Welke gebruikshandelingen leveren een auteursrechtelijk relevante openbaarmaking op? Met welke beperkingen dient de auteursrechthebbende rekening te houden? Wat is de positie van de individuele maker vis-à-vis exploitanten van zijn werk? Welke rechten hebben uitvoerende kunstenaars, fonogrammenproducenten en omroeporganisaties?

      In het college Auteursrecht I wordt het werkbegrip en makerschap aan de orde gesteld.
  • College 2

    • Auteursrecht II
      Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen. Maar wat betekent werk van letterkunde, wetenschap of kunst precies? Welke vormen van makerschap kunnen worden onderscheiden? Wat is een verveelvoudiging? Welke gebruikshandelingen leveren een auteursrechtelijk relevante openbaarmaking op? Met welke beperkingen dient de auteursrechthebbende rekening te houden? Wat is de positie van de individuele maker vis-à-vis exploitanten van zijn werk? Welke rechten hebben uitvoerende kunstenaars, fonogrammenproducenten en omroeporganisaties?

      In het college Auteursrecht II komen de exclusieve rechten en persoonlijkheidsrechten, de beperkingen op exclusieve rechten, en overdracht en licenties – inclusief het auteurscontractenrecht – aan de orde.
  • College 3

    • Databankenrecht
      Creatieve gegevensverzamelingen met een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel van de maker genieten auteursrechtelijke bescherming. Daarnaast biedt de Databankenwet aanvullende bescherming voor gegevensverzamelingen die niet aan de vereisten voor auteursrechtelijke bescherming voldoen. Een databank in de zin van de Databankenwet is een verzameling van materiaal dat systematisch of methodisch geordend en afzonderlijk met elektronische middelen of anderszins toegankelijk is. Om bescherming op basis van de Databankenwet te verkrijgen dient wel sprake te zijn van een substantiële investering in de verkrijging, controle of presentatie van de inhoud van de gegevensverzameling. Maar wat betekent dit precies? Welke investeringen zijn relevant? En welke exclusieve rechten vloeien voort uit de Databankenwet?
    • Portretrecht
      Betreft het portretrecht slechts het gelaat van een persoon? Welke privacybelangen en commerciële
      belangen genieten bescherming? Hoe wordt een evenwicht bereikt tussen het portretrecht enerzijds en de
      pers- en informatievrijheid anderzijds?

      • Portretbegrip
      • Privacybescherming
      • Bescherming van verzilverbare populariteit
      • Belangenafweging
  • College 4

    • Octrooirecht
      Welke technische oplossingen genieten bescherming op basis van het octrooirecht? Wat is de beschermingstermijn? Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure? Wat is het verschil tussen een nationaal en een Europees octrooi? Wat is een octrooi met unitair effect? Welke vindingen zijn uitgesloten van octrooirechtelijke bescherming?

      • Nieuwheid, inventiviteit en toepassing op het gebied van de nijverheid
      • Inschrijvingsprocedure
      • Europees octrooi met unitair effect
      • Software- en biotechoctrooien

      Wat is de juiste uitleg van octrooiconclusies? Welke exclusieve rechten heeft de octrooihouder? Welke gebruikshandelingen zijn toegestaan zonder de toestemming van de octrooihouder? Waarom is een verlenging van de beschermingsperiode mogelijk ten aanzien van medicijnen?

      • Interpretatie van octrooiconclusies en equivalentieleer
      • Directe en indirecte inbreuk
      • Beperkingen van het octrooirecht
      • Aanvullend beschermingscertificaat
  • College 5

    • Bescherming bedrijfsgeheimen
      De bescherming van bedrijfsgeheimen kan een belangrijk alternatief zijn voor octrooirechtelijke bescherming van know-how. In Nederland is deze alternatieve vorm van bescherming echter traditioneel niet in voldoende mate ontwikkeld. In het verleden was het noodzakelijk om bedrijfsgeheimen te beschermen op basis van een combinatie van geheimhoudingsovereenkomsten, arbeidsrechtelijke afspraken, auteursrechtelijke bescherming en bescherming tegen onrechtmatige daad, in het bijzonder tegen slaafse nabootsing. De Europese Richtlijn 2016/943 van 8 juni 2016 zorgt nu voor nieuwe wetgeving die een beter kader voor de bescherming van bedrijfsgeheimen creëert. Welke beschermingsmogelijkheden biedt de daarop gebaseerde Wet bescherming bedrijfsgeheimen? Wat zijn de beschermingsvoorwaarden? In welke gevallen is het raadzaam deze route te bewandelen en af te zien van het aanvragen van een octrooi? Welke arbeidsrechtelijke afspraken zijn noodzakelijk om tot een sterke bescherming van bedrijfsgeheimen te komen?
    • Handelsnaamrecht
      Het handelsnaamrecht beschermt de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.
      In tegenstelling tot het merkenrecht ontstaat een handelsnaamrecht door gebruik, niet door inschrijving. Maar wat is nu het verschil tussen een merk en een handelsnaam? Welke omvang hebben handelsnaamrechten? Kan de houder van een oudere handelsnaam het gebruik van een jonger merk verbieden?
  • College 6

    • Merkenrecht
      Merken zijn onderscheidingstekens die door ondernemingen worden gebruikt om hun waren en diensten in het economische verkeer te onderscheiden van de waren en diensten van concurrenten. Als merk komt in beginsel ieder teken in aanmerking dat vatbaar is voor een duidelijke en nauwkeurige voorstelling en voldoende onderscheidend vermogen heeft. Voorbeelden zijn woorden, letters, cijfers en tekeningen. Maar ook kleuren, klanken, vormen en verpakkingen kunnen fungeren als merk. Tijdens de cursus worden naast verschillende vormen van merken de basiseisen voor het verkrijgen van bescherming alsook de omvang van merkenrechtelijke bescherming besproken.

      Welke tekens genieten bescherming op basis van het merkenrecht? Waarom kan merkenrechtelijke bescherming oneindig worden verlengd? Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure? Wat is het verschil tussen een Benelux en een Europees merk? Welke tekens zijn uitgesloten van merkenrechtelijke bescherming? Waarom is normaal gebruik nodig om het verlies van merkrechten te voorkomen?

      Welke exclusieve rechten heeft de merkhouder? Aan de hand van welke criteria bepaalt de rechter of sprake is van merkinbreuk? Waarom biedt het merkenrecht ruimere bescherming voor bekende merken? Welke gebruikshandelingen zijn toegestaan zonder de toestemming van de merkhouder
  • College 7

    • Modellenrecht
      Welke productvormgeving geniet bescherming op basis van het modellenrecht? Wat is de beschermingstermijn? Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure? Over welke exclusieve rechten beschikt de rechthebbende? Is de cumulatie van modelrechten en andere intellectuele eigendomsrechten mogelijk en zinvol (samenloop met auteursrecht, merkenrecht en bescherming tegen slaafse nabootsing)?
    • Handhaving van IE-rechten
      Het intellectuele eigendomsrecht stelt niet alleen specifieke exclusieve rechten ter beschikking. De houder van een intellectueel eigendomsrecht beschikt daarnaast over specifieke handhavingsmogelijkheden. Maar welke handhavingsinstrumenten staan nu concreet ter beschikking? Hoe kan de houder van een intellectueel eigendomsrecht bewijsmateriaal verkrijgen? Hoe kan de rechthebbende de invoer van namaak voorkomen?

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met de coördinator van deze leergang, Monique Becker via m.becker@vu.nl.

Of bel Monique Becker op 020-598 21 03.

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Monique becker foto
Ilse Herweijer foto