Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Omgaan met talige en culturele diversiteit

Korte opleiding op maat Inclusief lesgeven in de NT2-klas

De opleiding bestaat uit vijf bijeenkomsten waarin presentaties worden afgewisseld met werkvormen voor samenwerkend leren.

Inhoud
Bijeenkomst 1 - Hoe kun je mensen laten wennen aan het Nederlandse onderwijs?  
Bijeenkomst 2 - Welke rol spelen je eigen basiswaarden in je eigen onderwijs?
Bijeenkomst 3 - Hoe kun je aandacht besteden aan cultuurgebonden aspecten van communiceren in het Nederlands?  
Bijeenkomst 4 - Hoe kun je op een interculturele sensitieve manier feedback geven?  
Bijeenkomst 5 - Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen gehoord en gezien voelt in jouw NT2-les? Hoe kun je gebruik maken van de diversiteit in je les? Hoe kun je meertaligheid als manier om inclusie te verbeteren? Hoe kun je omgaan met gevoelige onderwerpen?   

Werkwijze
Tijdens de vijf bijeenkomsten worden presentaties afgewisseld met werkvormen voor samenwerkend leren, waarin de kennis wordt toegepast. Voorafgaand aan elke bijeenkomst krijg je een leesopdracht. Erna maak je steeds een praktijkopdracht met een studielast van ongeveer drie uur. In de volgende bijeenkomst wordt teruggekeken op de opbrengst van de vorige en op de praktijkopdrachten. De opleider bekijkt de gemaakte opdrachten en geeft er feedback op. Er kan maximaal één bijeenkomst worden gemist. In dat geval wordt er een vervangende opdracht gegeven. Voorbeelden van praktijkopdrachten: 
- Analyse van een hot moment, oefenen van het uitstellen van een reactie
- Intercultureel feedback geven
- Functioneel inzetten van meertaligheid

Docenten
Rachel Zuilhof en Annemarie Nuwenhoud


Meer over deze opleiding
Inleiding
Praktische informatie 

Rachel Zuilhof

Rachel Zuilhof

Rachel Zuilhof is docent Nederlands als tweede taal, trainer Interculturele competenties, activerende didactiek en praktijkgericht leren en adviseur VU-NT2 op maat bij VU-NT2. Ook coordineert ze de activiteiten binnen de afdeling Professional van VU-NT2. Deze afdeling heeft als doel om NT2-docenten verder te professionaliseren. Ze is trainer Interculturele communicatie en activerende didactiek. Rachel is ook assessor en heeft ervaring met het begeleiden van docenten bij het maken van hun portfolio. 

Bekijk Rachel's profiel

Annemarie Nuwenhoud

Annemarie Nuwenhoud

Annemarie Nuwenhoud is docentopleider bij VU-NT2. Ze is tevens de auteur van de docentuitgave Interculturele Communicatie in de NT2-les, die in 2018 bij Coutinho is verschenen. In haar bijna twintig jaar ervaring met uiteenlopende groepen NT2-leerders heeft zij de onderwijspraktijk goed leren kennen. Haar kennis over onderzoek en best practices houdt zij op peil als redacteur van Tijdschrift Les en als lid van het internationale LESLLA-netwerk. Als docentopleider wil zij docenten ondersteunen om gefundeerde kennis te vertalen naar een concrete aanpak in de lespraktijk.

Bekijk Annemarie's profiel

Informatie open inschrijving of maatwerk

Heb je vragen over een opleiding of cursus in open inschrijving?

Stuur dan een mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel 020 598 63 98 (maandag t/m vrijdag 13.00 - 15.00 uur)

Meer weten of maatwerk of incompany?

We maken graag vrijblijvend een (bel)afspraak om je wensen te bespreken voor maatwerk en/of incompany. Neem contact op met Rachel Zuilhof, adviseur NT2 op maat via r.m.zuilhof@vu.nl