Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

'Ecospiritualiteit: Over de weg naar planetaire gezondheid'

In drie cursusdagen worden de deelnemers op weg geholpen in het verkennen van wat hen ten diepste draagt en inspireert en hoe dat doorwerkt in hun manier van de aarde bewonen.

Tijdens de eerste bijeenkomst worden aan de hand van leesoefeningen de inleiding en eerste drie hoofdstukken van het boek Ecospiritualiteit: Over de weg naar planetaire gezondheid doorgenomen. In die hoofdstukken worden de begrippen hoop, kwetsbaarheid en helen onderzocht op hun bijdrage aan een invulling van planetaire gezondheid die recht doet aan alles wat leeft. De vraag staat centraal wat hoop, kwetsbaarheid en helen betekenen in ons eigen leven en in onze relaties met andere levensvormen. We delen dit met elkaar op een wijze die nieuwe inzichten doet ontstaan.

Tijdens de tweede bijeenkomst gaan we met de laatste twee hoofdstukken aan de slag, die in het teken staan van spiritualiteit en planetaire gezondheid. In het boek wordt een visie op spiritualiteit verwoord waarin ruimte is voor duisternis en licht, voor ‘en toch’ en ‘wat als’. Ook worden voorbeelden gegeven van contemplatieve oefeningen die ons kunnen helpen in het ontwikkelen van onze spiritualiteit. Hoe belangrijk dat is voor een zorgzaam omgaan met de aarde, wordt in het laatste hoofdstuk duidelijk. We zoeken steeds naar verbinding met ons eigen leven en met oefenpraktijken die daarin een plaats hebben of kunnen krijgen.

Tijdens de derde en laatste bijeenkomst verlaten we de misschien soms verontrustende, maar toch ook veilige kaders van het boek. Het boek daagt ons ertoe uit om onze spiritualiteit te verbinden met maatschappelijk handelen vanuit een ‘heilige onrust’. Hoe kunnen we dat vorm geven? Hoe kan ieder de eigen kwaliteiten inzetten in het opkomen voor een zorgzame manier van de aarde bewonen? Op basis van de opgedane inzichten zullen de deelnemers tot een uitdrukkingsvorm komen die relevant is voor de eigen praktijk of publiek gedeeld kan worden – een artikel, podcast, performance, tentoonstelling of wat maar te realiseren blijkt.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam