Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Next Generation CFO: Chief Value Officer

Het CFO-programma is samengesteld door een team van hoogleraren van de VU in samenwerking met adviesorganisaties en CFO's met ruime ervaring in het bedrijfsleven.

De opleiding bestaat uit vier modules waarin de grote CFO-thema’s aan bod komen. Per module volg je vier sessies van 7 uur. 

De colleges worden verzorgd door VU hoogleraren en samen met de adviseurs en vakdeskundigen uit het team ga je daarnaast aan de slag met praktijkcases van toonaangevende Nederlandse bedrijven en adviesbureaus. De modules worden de komende twee jaar als volgt aangeboden:

Najaar 2024 (vanaf derde week september)

 • Module 1 CFO Team & Cockpit

Voorjaar 2025 (vanaf derde week maart):

 • Module 2 Drive Strategy to Success

Najaar 2025(vanaf derde week september)

 • Module 3 Governance, Reporting & Tax Developments

Voorjaar 2026 (vanaf derde week maart) 

 • Module 4 Mergers, Acquisitions & Finance

Download de brochure voor een gedetailleerd overzicht van de opzet en inhoud van het VU CFO-programma. 

Het team van VU hoogleraren en CFO's met ruime ervaring in het bedrijfsleven heeft bij de opzet en inhoud van het programma ook gebruik gemaakt van een recente publicatie van het Engelse ACCA en Amerikaanse IMA: CFO of the Future. In juli 2021 is een rapport van de Nederlandse VRC gepubliceerd over het nieuwe beroepsprofiel van de CFO. Ook dit rapport heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opzet van het CFO-programma. Daarnaast is goed gekeken naar de Strategic CFO Programs bij wereldwijde topuniversiteiten en Business Schools, onder andere Harvard Business School. 

Programmaleiding

 • Prof.drs. Egbert Eeftink RA (VU-hoogleraar Financial Reporting)
 • Prof.dr. Bert Steens RC MCM (Opleidingsdirecteur RC-opleiding en hoogleraar Management Accounting)
 • Drs. Arnout Traas RA (voormalig CFO bij o.a. ForFarmers en commissaris bij Heijmans, voorzitter RvC bij Vreugdenhil Dairy Foods en ABAB accountants en adviseurs)

Programma-management

 • Drs. Coen Arnold RA (KPMG en VU-hoofddocent Financial & Sustainability Reporting)
 • Drs. Elbert de With (Opleidingsdirecteur CMA-opleiding en VU-hoofddocent Management Accounting)

Drs Arnout Traas RA

Drs Arnout Traas RA

Arnout Traas heeft Bedrijfseconomie en Accountancy gestudeerd aan de VU. Hij is van 2011 tot april 2020 werkzaam geweest als CFO bij ForFarmers.  Daarvoor was hij werkzaam gedurende tien jaar bij Friesland Campina en bij o.a. Arthur Anderson, Mars, H.C.S, G.T.I. Holding, Vendex/KBB; Fashion Group, Vroom en Dreesmann, Bijenkorf. Daarnaast heeft hij verschillende toezichthoudende functies bekleed. Hij is lid van de RvC van Heijmans N.V, voorzitter RvC bij Vreugdenhil Dairy Foods en ABAB accountants en adviseurs.

Bekijk het profiel van Arnout Traas

Prof. dr. Bert Steens RC MCM

Prof. dr. Bert Steens RC MCM

Bert Steens heeft Econometrie gestudeerd aan de EUR en Controlling aan de VU. Hij is opleidingsdirecteur van de EMFC-opleiding en hoogleraar Management Accounting & Control bij deze opleiding. Zijn praktijkervaring komt voort uit rollen als adviseur bij EY (1989 – 1999), partner van EY (1999 – 2001 en 2005 – 2018) en vice-president van Cap Gemini Ernst & Young (2001 – 2005). Hij is gepromoveerd aan de VU op zijn onderzoek naar de invloed van transfer pricing op economische waardecreatie. Hij doceert aan de EMFC-opleiding en andere executive programma's en adviseert ondernemingen. Hij doceert in Investment Appraisal & Business Valuation, Data Analytics & Business Intelligence, toepassing hiervan in Management Accounting. Onderzoeksgebieden zijn o.a. transfer pricing, cost accounting, valuation, controllership en performance management.

Bekijk het profiel van Bert Steens

Prof. drs. Egbert Eeftink RA

Prof. drs. Egbert Eeftink RA

Egbert Eeftink heeft Bedrijfseconomie en Accountancy gestudeerd aan de VU. Voormalig partner bij KPMG en is hoogleraar Financial Reporting bij de EMFC-opleiding van de Vrije Universiteit. Van 2015 tot en met 2019 was hij Head of Audit & Assurance en lid van de Raad van Bestuur van KPMG in Nederland. Hij is daarnaast raad bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. 

Bekijk het profiel van Egbert Eeftink

Drs. Coen Arnold RA

Drs. Coen Arnold RA

Coen Arnold RA heeft Bedrijfseconomie en Accountancy gestudeerd aan de VU. Hij is sinds 1995 verbonden aan het Department of Professional Practice (vaktechnisch bureau) van KPMG Accountants NV en sinds 1992 aan verschillende opleidingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, sinds 2015 de Postdoctorale Controllersopleiding.

Bekijk het profiel van Coen Arnold

Drs. Elbert de With

Drs. Elbert de With

Elbert de With heeft Bedrijfseconomie en Fiscale Economie gestudeerd aan de EUR. Hij is sinds 1991 opleidingsdirecteur van de CMA-opleiding en hoofddocent Management Accounting bij deze opleiding. Hij verzorgt het kernvak Management Accounting en de vakken Financial Accounting, Financial Statement Analysis en Corporate Finance.

De rol van de CFO in en buiten de boardroom

De rol van de CFO in en buiten de boardroom

Arnout Traas: ''De CFO borgt de goede conditie van zijn eigen afdelingen door inzicht te hebben in de laatste ontwikkelingen en door gerichte keuze over wat te implementeren om disrupties voor te blijven. De CFO heeft zijn blik gericht op de lange termijn waardecreatie en houdt balans tussen financiële en niet financiële prestaties en KPI's. Zo wordt hij de Chief Value Officer (CVO).'' 

Arnout Traas

CFO Team & Cockpit | Najaar 2024

Dagdeel 1 - Finance organisatie – Je krijgt handvatten aangereikt om zelf en als team optimaal te functioneren in het krachtenveld van de stakeholders.

Dagdeel 2 - Risk management – Een praktische vertaling  van de balans tussen ondernemerschap en risicobeheersing toegesneden op de ontwikkelingsfase van de organisatie.
   
Dagdeel 3 - Information Technology (IT) – Je krijgt handvatten aangereikt om de IT organisatie succesvol te laten opereren als driver van de strategie.

Dagdeel 4 - CFO en het moreel kompas – Je krijgt handvatten aangereikt voor het eigen kompas  en als bewaker van de ethiek van de organisatie.

Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

Dagdeel 1:

Dagdeel 2:

Dagdeel 3:

Dagdeel 4:

 • Prof. dr. Muel Kaptein (KPMG, Rotterdam School of Management, EUR)
 • Drs. Arnout Traas RA drs. Arnout Traas RA (voormalig CFO bij o.a. ForFarmers en commissaris bij Heijmans, voorzitter RvC bij Vreugdenhil Dairy Foods en ABAB accountants en adviseurs)

Drive Strategy to Success | Voorjaar 2025

Dagdeel 1 - Corporate Strategy – Kennis en handvatten worden verkregen voor het opzetten en strategieontwikkeling en realisatieprocessen gericht op lange termijn waardecreatie.

Dagdeel 2 - Performance Management – Inzicht wordt verkregen in de ontwikkelingen in het prestatiemanagement die nodig zijn om strategie te realiseren in diverse waardeketens, ook in financial distress.

Dagdeel 3 - Value Creation & Sustainability – De operationalisering van lange termijn waardecreatie door middel van actuele concepten (ESG, IR, CSR, IPMS)

Dagdeel 4 - Datafication & Digitalization – Inzicht en handvatten worden aangereikt voor de vereiste data-analytics competenties die nodig zijn om nieuwe bedrijfsmodellen te creëren en om de prestatiemanagementsystemen en daarom de strategie-realisatie goed te voeden met relevante informatie en het belang van AI, Big Data, RPA and machine learning, data & cyber security

Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

Dagdeel 1

Dagdeel 2 

Dagdeel 3

Dagdeel 4

Governance, Reporting & Tax Developments | Najaar 2025

Dagdeel 1 - Corporate Governance & Legal Trends – Hoe werkt de samenwerking binnen het raamwerk Bestuur, Auditcommissie/RvC en de externe accountant? En welke handvatten zijn er om die samenwerking te versterken?

Dagdeel 2 - Financiële verslaggeving en financiële bedrijfsanalyse – Handvatten voor het verbeteren van de kwaliteit, transparantie en integriteit van financiële informatie en verslaggeving. Hoe kijken beleggers, analisten en andere stakeholders naar de onderneming? Handvatten voor de koppeling tussen strategie, waardecreatie en corporate reporting met zowel financiële als niet-financiële KPI’s

Dagdeel 3 -Integrated & ESG reporting - De nieuwe taken op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving zullen terechtkomen bij de CFO. Hoe de verslaggeving in te richten? Maar ook: hoe de informatieketen die daaraan voorafgaat in te richten: processen, systemen en controls die de kwaliteit van de informatie borgt die wordt gebruikt voor het formuleren van ambities en doelen (verantwoord vooruitkijken, feed forward) en de verslaggeving over de bereikte uitkomsten (verantwoording, feedback).

Dagdeel 4 - Ontwikkelingen in winstbelastingen en de impact op de strategische CFO-agenda – Update van ontwikkelingen met impact op de strategische CFO agenda. Politieke ontwikkelingen (w.o. Tax transparency), financiering, Tax control framework en de impact van technologie

Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

Dagdeel 1

Dagdeel 2

Dagdeel 3 

Dagdeel 4

Mergers, Acquisitions & Finance | Voorjaar 2026

Dagdeel 1 - Financiering – Hoe de financiering inrichten en welke invloed hebben de laatste monetaire ontwikkelingen op de organisatie?

Dagdeel 2 - Enterprise value – Hoe vul je het concept van waarde creatie in, het waarderen van ondernemingen en begrijpen van kredietbeoordelaars?

Dagdeel 3 - Mergers & Acquisitions – Hoe richt je de M&A-agenda in en geef je sturing aan M&A/integratie projecten?

Dagdeel 4 - Treasury Management –Hoe beheers je samen met de treasurer de risico’s, onderhandel je de beste deal met de bank en op welke FinTech ontwikkelingen speel je in? 

Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

Dagdeel 1

Dagdeel 2

Dagdeel 3

Dagdeel 4

 • Module 1

  CFO Team & Cockpit | Najaar 2024

  Dagdeel 1 - Finance organisatie – Je krijgt handvatten aangereikt om zelf en als team optimaal te functioneren in het krachtenveld van de stakeholders.

  Dagdeel 2 - Risk management – Een praktische vertaling  van de balans tussen ondernemerschap en risicobeheersing toegesneden op de ontwikkelingsfase van de organisatie.
     
  Dagdeel 3 - Information Technology (IT) – Je krijgt handvatten aangereikt om de IT organisatie succesvol te laten opereren als driver van de strategie.

  Dagdeel 4 - CFO en het moreel kompas – Je krijgt handvatten aangereikt voor het eigen kompas  en als bewaker van de ethiek van de organisatie.

  Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

  Dagdeel 1:

  Dagdeel 2:

  Dagdeel 3:

  Dagdeel 4:

  • Prof. dr. Muel Kaptein (KPMG, Rotterdam School of Management, EUR)
  • Drs. Arnout Traas RA drs. Arnout Traas RA (voormalig CFO bij o.a. ForFarmers en commissaris bij Heijmans, voorzitter RvC bij Vreugdenhil Dairy Foods en ABAB accountants en adviseurs)
 • Module 2

  Drive Strategy to Success | Voorjaar 2025

  Dagdeel 1 - Corporate Strategy – Kennis en handvatten worden verkregen voor het opzetten en strategieontwikkeling en realisatieprocessen gericht op lange termijn waardecreatie.

  Dagdeel 2 - Performance Management – Inzicht wordt verkregen in de ontwikkelingen in het prestatiemanagement die nodig zijn om strategie te realiseren in diverse waardeketens, ook in financial distress.

  Dagdeel 3 - Value Creation & Sustainability – De operationalisering van lange termijn waardecreatie door middel van actuele concepten (ESG, IR, CSR, IPMS)

  Dagdeel 4 - Datafication & Digitalization – Inzicht en handvatten worden aangereikt voor de vereiste data-analytics competenties die nodig zijn om nieuwe bedrijfsmodellen te creëren en om de prestatiemanagementsystemen en daarom de strategie-realisatie goed te voeden met relevante informatie en het belang van AI, Big Data, RPA and machine learning, data & cyber security

  Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

  Dagdeel 1

  Dagdeel 2 

  Dagdeel 3

  Dagdeel 4

 • Module 3

  Governance, Reporting & Tax Developments | Najaar 2025

  Dagdeel 1 - Corporate Governance & Legal Trends – Hoe werkt de samenwerking binnen het raamwerk Bestuur, Auditcommissie/RvC en de externe accountant? En welke handvatten zijn er om die samenwerking te versterken?

  Dagdeel 2 - Financiële verslaggeving en financiële bedrijfsanalyse – Handvatten voor het verbeteren van de kwaliteit, transparantie en integriteit van financiële informatie en verslaggeving. Hoe kijken beleggers, analisten en andere stakeholders naar de onderneming? Handvatten voor de koppeling tussen strategie, waardecreatie en corporate reporting met zowel financiële als niet-financiële KPI’s

  Dagdeel 3 -Integrated & ESG reporting - De nieuwe taken op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving zullen terechtkomen bij de CFO. Hoe de verslaggeving in te richten? Maar ook: hoe de informatieketen die daaraan voorafgaat in te richten: processen, systemen en controls die de kwaliteit van de informatie borgt die wordt gebruikt voor het formuleren van ambities en doelen (verantwoord vooruitkijken, feed forward) en de verslaggeving over de bereikte uitkomsten (verantwoording, feedback).

  Dagdeel 4 - Ontwikkelingen in winstbelastingen en de impact op de strategische CFO-agenda – Update van ontwikkelingen met impact op de strategische CFO agenda. Politieke ontwikkelingen (w.o. Tax transparency), financiering, Tax control framework en de impact van technologie

  Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

  Dagdeel 1

  Dagdeel 2

  Dagdeel 3 

  Dagdeel 4

 • Module 4

  Mergers, Acquisitions & Finance | Voorjaar 2026

  Dagdeel 1 - Financiering – Hoe de financiering inrichten en welke invloed hebben de laatste monetaire ontwikkelingen op de organisatie?

  Dagdeel 2 - Enterprise value – Hoe vul je het concept van waarde creatie in, het waarderen van ondernemingen en begrijpen van kredietbeoordelaars?

  Dagdeel 3 - Mergers & Acquisitions – Hoe richt je de M&A-agenda in en geef je sturing aan M&A/integratie projecten?

  Dagdeel 4 - Treasury Management –Hoe beheers je samen met de treasurer de risico’s, onderhandel je de beste deal met de bank en op welke FinTech ontwikkelingen speel je in? 

  Medewerking van CFO's, Hoogleraren, Docenten, Consultants

  Dagdeel 1

  Dagdeel 2

  Dagdeel 3

  Dagdeel 4

Wil je meer weten?

Neem dan gerust contact op met Coen Arnold via het onderstaande e-mailadres.

Vrije Universiteit Amsterdam
School of Business and Economics
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Volg ons

Contactpersoon

 • Drs. Coen Arnold RA
 • Programme Manager