Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Begrijp de samenhang van cognitief en sociaal functioneren

Orthopedagogen en Passend Onderwijs

Maak kennis met passend onderwijs in de klas

Hieronder vind je een overzicht van de vakken, met een korte beschrijving. Bekijk de Studiegids voor meer informatie over deze vakken. 

Overzicht vakken

  • Diagnostiek voor de Klinische Praktijk, kinderen en adolescenten

    Deze cursus richt zich op kennis en praktische vaardigheden voor het uitvoeren van gestandaardiseerde screeningsgerichte klinische diagnostiek met aandacht voor neuropsychologische problematiek en GGZ problemen bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Je ontwikkelt begrip over diagnostiek vanuit een brede psychologische en pedagogische invalshoek, zodat je als toekomstig psycholoog/pedagoog eveneens met alternatieve hypothesen rekening kunt houden die buiten je eigen specialisatie liggen.

  • Ontwikkeling en Psychopathologie

    Het domein van de ontwikkelingspsychopathologie staat centraal in deze cursus, waarbij de belangrijkste concepten, theoretische modellen en onderzoeksbenaderingen uitgebreid aan de orde komen. Deze kennis vormt de basis voor het beter begrijpen van specifieke stoornissen bij 0- tot 24-jarigen, in het licht van beschermende en risicofactoren en ontstaanstheorieën.

    Psychologiestudenten kunnen niet het vak Ontwikkeling en Psychopathologie volgen, i.v.m. overlap met hun reguliere programma. In plaats daarvan volgen zij het vak Ontwikkeling van Antisociaal Gedrag.

  • Technologie en Media in Opvoeding en Onderwijs

    Tablets hebben huishoudens veroverd, op scholen maken boeken plaats voor digitale leeromgevingen, mobiele telefoons vormen een inmiddels vertrouwd straatbeeld. Kinderen gaan bovendien steeds jonger online. De snelle veranderingen in het gebruik van technologie en media brengen steeds nieuwe vragen met zich mee voor ouders, onderwijzers, orthopedagogen en beleidsmakers. Binnen deze cursus geven studenten wetenschappelijk onderbouwde antwoorden en advies op deze vragen vanuit de praktijk. In groepen wordt er gewerkt aan een adviesrapport op vragen van een externe opdrachtgever uit de samenleving.

  • Mind Brain and Education

    This course is taught in English. It will provide an introduction to the new scientific domain of neuroeducational research. It will highlight insights from neuroscience that are relevant to educational practice. It will try to bridge the gap between the two fields. Using examples of recent interdisciplinary studies, it will demonstrate how diverse methodological approaches, ranging from neuro-imaging laboratory experiments used in cognitive neuroscience, to the approaches used in educational sciences, can be integrated.

  • Passend Onderwijs

    Deze cursus richt zich op de taken en verantwoordelijkheden van de orthopedagoog binnen de onderwijsvernieuwingen rondom het Passend Onderwijs. We zien de orthopedagoog daarbij als een ‘scientist-practitioner’. Dat wil zeggen, als een wetenschappelijk geschoold praktijkwerker, die zoveel mogelijk gebruik maakt van methoden en werkwijzen waarover wetenschappelijke informatie beschikbaar is en wat bewezen doelmatig en doeltreffend is. Deze cursus behandelt de werkzaamheden van de orthopedagoog op verschillende niveaus: leerling, klas en school. Je leert bijvoorbeeld onderwijs- en ondersteuningsbehoeften in kaart brengen van leerlingen met specifieke stoornissen en beperkingen. Je maakt kennis met handelingsgericht en opbrengstgericht werken. Er wordt aandacht besteed aan leerkrachtprofessionalisering en aan de samenwerking met ouders en jeugdzorg.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam