Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontdek hoe het menselijk bewegingssysteem werkt

Bouw, Werking en Sturing van het Bewegingssysteem

Mechanica, energetica en sturing van menselijk bewegen

Je leert niet alleen veel over de bouw, werking en sturing van het bewegingssysteem maar je wordt ook getraind in kritisch denken, wetenschappelijk schrijven, discussiëren, presenteren en het schrijven van computerprogramma’s. Daarmee word je goed voorbereid op welke vervolgopleiding of maatschappelijke functie dan ook.  

Hieronder vind je een overzicht van de vakken, met een korte beschrijving. Bekijk de studiegids voor meer informatie over deze vakken. 

Overzicht vakken

  • Introductie BWSB (3 EC, periode 1)

    In deze cursus leren studenten wat er allemaal komt kijken bij het kritisch omgaan met kennis en het genereren van nieuwe kennis door wetenschappelijk onderzoek. Zij schrijven een kritische beschouwing, oefenen met peer review en verzorgen een presentatie.

  • Dynamica van Lineaire Systemen (3 EC, periode 1)

    Het gedrag van veel systemen in de bewegingswetenschappen kan slechts worden beschreven in termen van differentiaalvergelijkingen. Deze cursus maakt studenten bekend met de beginselen van de theorie van lineaire dynamische systemen, een belangrijk hulpmiddel om het gedrag van deze systemen te begrijpen.

  • Simulatiemodellen van Skeletsystemen (6 EC, periode 1)

    In deze cursus maken studenten kennis met basismethoden voor het modelleren en simuleren van de mechanica van het skeletsysteem. Dit stelt hen in staat om te berekenen hoe het systeem zal bewegen, gegeven de uitwendige krachten en de actuator-krachten.

  • Simulatiemodellen van neuromusculaire systemen (3 EC, periode 2)

    In deze cursus leren studenten differentiaalvergelijkingen op te stellen van een neuromusculair (sub)systeem en daarmee numerieke simulaties uit te voeren. Na afronding van deze en voorafgaande minorcursussen kunnen zij spier-skeletmodellen maken met spierstimulatie als enige input en daarmee bewegingssimulaties uitvoeren.

  • Regelen van spier-skeletsystemen (3 EC, periode 2)

    De studenten leren in hoorcolleges en computerpractica de basale concepten met betrekking tot het regelen van lineaire systemen, zowel in het tijdsdomein als in het frequentiedomein. Dit stelt hen in staat om specifieke vragen met betrekking tot bewegingssturing te beantwoorden.

  • Toegepaste Inspanningsfysiologie (6 EC, periode 2)

    In deze cursus krijgen studenten inzicht in de werking van de systemen die ervoor zorgen dat spieren arbeid kunnen leveren. In practica de cursus worden bevat practica waarin zij onder meer vertrouwd gemaakt met de interpretatie van integratieve cardiorespiratoire  inspanningstesten. Deze cursus is geen cruciaal onderdeel van de minor en inwisselbaar voor een andere 6 EC cursus.

  • Biofysica van Locomotie (6 EC, periode 3)

    Een van de meest fundamentele en belangrijke bewegingstaken is wandelen. In deze cursus worden studenten vertrouwd gemaakt met de moderne inzichten in de mechanica, energetica en sturing van wandelen. Daartoe wordt mede gebruik gemaakt van kennis en (computer)vaardigheden opgedaan in eerdere minorcursussen. Deze cursus wordt in het Engels gegeven.