We hebben de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet.
Vragen over Studielink
Veelgestelde vragen
-
Wat is Studielink?
Studielink is een landelijk systeem voor het hoger onderwijs dat ervoor zorgt dat je inschrijfgegevens automatisch aan de instelling en aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) doorgestuurd worden. Met Studielink kun je zelf verschillende administratieve handelingen regelen zoals inschrijven, uitschrijven en adres en e-mailadres wijzigen.
-
Waar kan ik de status van mijn aanmelding vinden?
Via Studielink kun je de algemene status van je inschrijfverzoek bekijken. Gedetailleerde informatie over de voortgang van je aanmelding vind je in jouw statusoverzicht op je persoonlijke dashboard in VU.nl.
-
Het collegegeld kan vanaf mei worden betaald. Wanneer weet ik of ik word toegelaten en moet betalen?
Het bericht over de toelating ontvang je gemiddeld 4 tot 6 weken nadat je je aanmelding volledig hebt afgerond in je dashboard op VU.nl. Voor een bacheloropleiding met VU Studiekeuzecheck moet het collegegeld uiterlijk 31 augustus bij ons binnen zijn. Voor een numerus fixus-opleiding met selectie moet dit uiterlijk 15 juli bij ons binnen zijn.
-
Als ik mijn betaalgegevens heb ingevuld in Studielink, heb ik dan betaald?
Nog niet. Na het invullen van je betaalgegevens in Studielink wordt de hoogte van je collegegeld berekend. Dit duurt maximaal 24 uur. Je ontvangt bericht als de vordering bekend is. Pas vanaf dat moment wordt de betaling in gang gezet.
Betaal je met een machtiging in Studielink? Dan dien je die uiterlijk 31 augustus te bevestigen. Deze bevestiging van de machtiging is pas de definitieve betaling. Let op: meld je je aan voor een numerus fixus-opleiding, dan dien je de machtiging uiterlijk 15 juli te bevestigen.
-
Ik heb een buitenlandse vooropleiding. Kan ik me aanmelden via Studielink?
Als aankomend student meld je je aan via Studielink, ook als je een buitenlandse vooropleiding hebt, in het buitenland woonachtig bent of beiden. Je ontvangt dan van Studielink de melding dat je diploma niet automatisch geverifieerd kan worden en je wordt verzocht een gewaarmerkte kopie van je diploma op te sturen naar de VU. Je diploma zal geverifieerd worden door de VU.
-
Studielink biedt de mogelijkheid om in te schrijven voor een hoger jaar. Wanneer is hier sprake van?
Alle studenten dienen zich aan te melden voor het eerste jaar van een studie.
Schrijf je je in voor een niet-selectie opleiding en wil je instromen in een hoger jaar omdat je je eerstejaarsvakken al elders hebt behaald? Selecteer dan alsnog 'ja' bij de vraag of je start in het eerste jaar. Nadat je volledig ingeschreven bent, kun je bij de examencommissie van de faculteit een aanvraag indienen voor vrijstellingen van vakken die je al aan een andere instelling hebt behaald. Kijk in de Studiegids in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding of je recht hebt op vrijstellingen.
-
Ik heb een hbo-vooropleiding en krijg de melding dat ik deficiënt ben, terwijl ik wel aan de toelatingseisen voldoe. Hoe komt dat?
Heb je een hbo-vooropleiding, dan raden we je aan om alleen deze opleiding te vermelden als vooropleiding in Studielink. Via de berichten van Studielink wordt aangegeven hoe in dat geval de verificatieprocedure verloopt.
-
Ik wil een wijziging aanbrengen in mijn gegevens die ik via Studielink heb ingevoerd. Hoe doe ik dit?
Je kunt je gegevens in Studielink wijzigen onder 'Mijn gegevens' of 'Mijn inschrijvingen'. Deze wijzigingen worden zowel aan de VU als aan DUO doorgegeven. Als je vragen hebt over het wijzigen van je gegevens in Studielink, kun je contact opnemen met de Studentenbalie.