In de stad, maar ook in steeds meer dorpen, wonen veel verschillende mensen en groeperingen naast elkaar. Het is een mix van verschillende religies en etniciteiten die elkaar tegenkomen op straat, in de supermarkt en bij vieringen van verschillende geloofstradities. Moskeeën organiseren open dagen, de Iftar maaltijden worden uitgedeeld in buurthuizen, de positieve intentie is er, maar niet altijd verloopt het gesprek goed en begrijpen mensen elkaar. Herken je de discussies op social media of bij jou in de buurt? Wil je leren praten over vrede, conflicten en trauma en wil je proberen een brug te slaan tussen de verschillende geloofstradities en het gesprek aangaan over het geloof? Wil je leren hoe je een gesprek vormgeeft waarbij diversiteit welkom is en gelijkheid, openheid en veiligheid centraal staan?
Als je kiest voor interreligieuze dialoog aan de VU dan kies je voor een opleiding aan een universiteit waar elk geloof welkom is, en waar in open gesprekken veel thema’s op tafel komen, om elkaar zo beter te leren kennen en begrijpen. Bij de VU ga je aan de slag met maatschappelijke kwesties die spelen in de buurt, in het zorgcentrum, of in de gevangenis. Want hoewel het idee bestaat dat religie soms allerlei conflicten aanwakkert, is het geloof ook een van de bronnen waar mensen kracht en steun uit putten. En iedereen doet dat weer op zijn eigen manier. Als je wil leren hoe verschillende mensen met elkaar in gesprek kunnen blijven, hoe geestelijke zorg gegeven kan worden en je jouw kennis wil verdiepen in één of meerdere geloofstradities. Ook als je teksten uit de Koran of uit de Bijbel wil leren interpreteren en gebruiken in gesprekken, als je voor wil gaan, of je wil verdiepen in de hermeneutiek, dan is interreligieuze dialoog een prachtig startpunt voor een open en veilig gesprek. De wereld van religie en geloof is boeiend, je raakt nooit uitgekeken en uitgepraat. Interreligieuze dialoog is nodig in de wereld van nu, en jij kunt daar een bijdrage aan leveren. Op de universiteit, de basisschool, het buurthuis, of binnen een organisatie. Een interreligieuze dialoog kan overal gevoerd worden.
Kies jouw bachelor- of masteropleiding interreligieuze dialoog aan de VU
Ontdek welke bachelor- en masteropleidingen interreligieuze dialoog in hun programma hebben en kom studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk zeker ook de toekomstpagina van de opleiding als je wil weten wat je na je studie kan gaan doen. We zien je graag op een van onze open dagen, online of op de VU-campus!
Kies een bachelor- of master interreligieuze dialoog aan de VU
Wil je de sociale cohesie tussen mensen met verschillende geloofstradities verbeteren? Of leren hoe je een gesprek over het geloof kunt voeren met verschillende religieuze groeperingen? Ontdek met welke opleidingen je interreligieuze dialoog aan de VU kunt studeren.