Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Video: een huiskamer voor studentenwelzijn op de VU

Delen
27 mei 2025
Het Student Wellbeing Point, de warme huiskamer in het hoofdgebouw, kreeg recent aandacht van AT5. Daarin vertellen studentmedewerkers waarom het zo belangrijk is dat die ruimte bestaat. We spreken met coördinator Kimberly van den Ouden over het verhaal achter het initiatief: waarom werkt dit laagdrempelige concept op de VU zo goed?

Bekijk het fragment op AT5.

Universitaire Studentenraad trok aan de bel
Tijdens de eerste lockdown werd duidelijk hoe kwetsbaar het studentenleven eigenlijk is. Vooral internationale studenten, zonder vertrouwd netwerk om zich heen, hadden het moeilijk”, vertelt Kimberly van den Ouden, voormalig lid van de Universitaire Studentenraad en tegenwoordig coördinator van het Student Wellbeing Point.

Terwijl andere universiteiten al druk bezig waren met welzijnsinitiatieven bleef het aan de Vrije Universiteit Amsterdam stil, totdat de Universitaire Studentenraad aan de bel trok. Het College van Bestuur luisterde en legde de bal bij hen terug: “Wat stellen jullie zélf voor?” Binnen een jaar bestond het Student Wellbeing Point. Bedacht, uitgewerkt en opgezet door studenten zelf.

Binnenlopen zonder afspraak of label
Je hoeft je niet aan te melden, je naam te noemen of eerst te bedenken of je situatie wel ‘erg genoeg’ is. Je hoeft zelfs niet precies te weten wat je wilt vragen. Je mag gewoon binnenlopen, voor een gesprek, wat praktische informatie, of omdat je je even niet zo lekker voelt.

“De een wil weten hoe DigiD werkt of wat er bij het VU-sportcentrum mogelijk is, de ander zit met psychologische klachten. We merken dat studenten het prettig vinden dat het niet meteen zwaar hoeft te zijn”, zegt Van den Ouden. “Zo voelt het voor veel studenten minder spannend om contact te zoeken.”

Hulp van iemand die ook gewoon studeert
Bij het Student Wellbeing Point ga je gewoon in gesprek met een medestudent, iemand die zelf ook colleges volgt, tentamens maakt en weet hoe het leven op de VU eraan toe gaat. Zonder veel uitleg snappen zij waar je tegenaan kunt lopen.

“De studenten die hier werken komen uit allerlei studierichtingen, niet alleen psychologie”, legt Van den Ouden uit. “Ze worden goed getraind, begeleid en betaald voor hun inzet. Juist omdat ze zelf ook student zijn, voelen de gesprekken persoonlijk en betrokken, zonder dat het meteen zwaar of klinisch wordt.”

VU-medewekers komen ook graag langs
Van den Ouden vertelt dat ze vaak worden gevraagd om mee te denken, bijvoorbeeld als een opleiding iets nieuws wil opzetten rond welzijn. “Collega's kloppen regelmatig aan met vragen zoals ‘Hoe kijken studenten hier eigenlijk naar?’, of ‘Wat doet dit met hun welzijn?’ Dit maakt het Student Wellbeing Point niet alleen een plek voor studenten zelf, maar ook een soort kruispunt waar allerlei VU-discussies langskomen.

Al duizenden studenten liepen even binnen
Op andere universiteiten bestaan ook initiatieven rond welzijn, maar lang niet overal is het zo stevig ingebed als hier. “Sommige zijn ermee gestopt, anderen zijn nog aan het opstarten”, zegt Van den Ouden. “We hebben met veel van hen contact gehad om ervaringen te delen, dat is heel waardevol.”

Die stevige basis maakt duidelijk het verschil. “Het werkt omdat studenten het zelf bedachten, opzetten en nog steeds draaiende houden”, vertelt Van den Ouden. “Omdat ze ruimte kregen en serieus werden genomen.” Onlangs vierden ze hun driejarig bestaan, een mijlpaal die laat zien hoe belangrijk laagdrempelig en persoonlijk contact is voor studenten.

Nodig een Point Peer uit voor je programma
Zou je een Point Peer willen laten langskomen tijdens je programma of de introductiedagen, om meer te vertellen over wat de VU te bieden heeft op het gebied van welzijn? Mail dan naar Kimberly van den Ouden via k.van.den.ouden@vu.nl.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam