Dit online platform zet ideeën om in actie door studenten, docenten en medewerkers met elkaar te verbinden om samen echte uitdagingen aan te pakken. Of het nu gaat om betere onderwijstools of een levendiger campusleven – het Impact Lab zet suggesties om in concrete oplossingen.
Dit innovatieve platform begon bij de School of Business and Economics (SBE), maar bleef daar niet lang hangen. “Vanaf het begin was het doel om Impact Lab open te stellen voor alle faculteiten en een universiteitsbrede community te creëren. En dat is precies wat er is gebeurd,” zegt Amanda Porter, medeoprichter van Impact Lab en universitair hoofddocent bij SBE.
Denk het? Doe het!
Bij Impact Lab beginnen Challenges (red. de uitdagingen die studenten en medewerkers kunnen indienen) altijd bij de VU-community. Studenten en medewerkers signaleren Challenges, delen ideeën, geven feedback en stemmen op hun favorieten – allemaal via een interactief online platform. Het handige? Ideeën hoeven niet perfect te zijn – de community helpt ze te verfijnen tot concrete projecten.
Zo stelde een student bijvoorbeeld voor om vloeibare zeep te vervangen door schuimzeep. Een eenvoudige, kosteneffectieve en milieuvriendelijke verandering die snel werd doorgevoerd. “Winnende ideeën krijgen de ondersteuning die ze nodig hebben, van het perfectioneren van het businessplan tot het vinden van de juiste contacten,” zegt Eline Schüchner, een recent afgestudeerde en deelnemer van Impact Lab.
“Deze veranderingen blijven van waarde, ook op de lange termij,”zegt Soedhier Bansidhar, een student die betrokken was bij de lancering van Impact Lab. Een universiteit zal altijd uitdagingen ondervinden, en er zullen altijd oplossingen nodig zijn. Impact Lab draait echt om actie. Het moedigt die ‘denk-en-doe’-mentaliteit aan. En soms is dat extra zetje precies wat nodig is – vooral binnen de academische wereld.”
Ideeën groeien zelfs uit tot volwaardige projecten
Neem bijvoorbeeld de adviesraden voor grote vakken, waardoor studenten inspraak hebben terwijl de cursus nog loopt. Een student stelde het voor, een docent testte het in de les, en medewerkers hielpen het te implementeren.
Soedhier won bijvoorbeeld een van de eerste Challenges door een toolbox te ontwerpen waarmee medewerkers online onderwijs tijdens COVID beter konden organiseren. “Het lezen over de frustraties en oplossingen van docenten op het platform bracht me op het idee,” vertelt hij.
Zelfs bedrijven zoals Accenture hebben al het potentieel van Impact Lab benut door een Challenge over duurzaam consumeren te lanceren om extra inzichten van studenten te verzamelen. “Er is een groeiende vraag naar input van studenten, ook buiten de collegezaal,” legt Amanda uit.
Wat zou jij veranderen aan de VU?
“In het begin wisten we niet zeker hoe goed deze samenwerking zou werken,” geeft Amanda toe. “Maar uiteindelijk vonden studenten en medewerkers het geweldig. Studenten kunnen de ideeën van medewerkers ter discussie stellen, en medewerkers kunnen studentenvoorstellen verder verfijnen. Het is een plek waar ideeën vrij kunnen stromen. Hier is geen hiërarchie,” zegt Amanda. “En studenten hebben eindelijk het gevoel dat ze echt een platform hebben voor hun ideeën”, vult Eline aan.
Meedoen aan Impact Lab is eenvoudig – of je nu ideeën plaatst, stemt of gewoon observeert. “Omdat het vooral online is, is het veel minder intimiderend dan spreken voor een groep – en het bespaart tijd,” merkt Amanda op. Zelfs degenen die nooit ideeën indienen, nemen vaak waardevolle inzichten mee.
Of het nu gaat om een kleine aanscherping of een grote verandering, elk idee heeft potentie. Wat is jouw idee? Deel het op het Impact Lab. Of klik hier voor meer informatie over het platform.