De VU streeft naar studie- en werkomgeving waarin sociale veiligheid centraal staat, zodat studenten, medewerkers en promovendi zich kunnen ontwikkelen en excelleren. Daarom werken we aan een open en inclusieve cultuur waarin ruimte is voor verschillende perspectieven. Door elkaar aan te spreken, naar elkaar luisteren en actief bij te dragen aan elkaars welzijn, dringen we pesten, discriminatie, racisme en (seksuele) intimidatie terug.
In de serie ‘In gesprek over sociale veiligheid’ spreken we met functionarissen die vanuit hun werk bijdragen sociale veiligheid op de VU. Dit keer is het woord aan Annemieke ter Steege, bedrijfsmaatschappelijk werker en Kim Daamen, coördinator studentenwelzijn.
Wij helpen mensen om veerkrachtiger te worden, het gesprek aan te durven gaan en eerder hun grenzen aan te geven
Annemieke: “Ik ondersteun samen met mijn collega’s medewerkers wanneer zij een te zware belasting ervaren. Op het werk, op privégebied en ook wat betreft de balans tussen beide. Zaken die mensen uit hun evenwicht halen en waarbij er meer van ze wordt gevraagd dan ze aankunnen. Sociale veiligheid speelt daarin regelmatig een rol. Ik spreek bijvoorbeeld regelmatig met mensen die zich onheus bejegend voelen of zich niet durven uit te spreken vanwege de hiërarchie. Daardoor hebben ze ook vaak het idee dat ze onjuist worden beoordeeld. We proberen mensen op verschillende manieren verder te helpen en te versterken.” Lees het interview met Annemieke.
Als zich sociaal onveilige situaties voordoen, dan is het ook belangrijk dat studenten daarop acteren
Kim: “Ons doel is dat alle studenten hier op een veilige manier kunnen studeren en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Als zich sociaal onveilige situaties voordoen, is het belangrijk dat studenten daar ook op acteren. Dus dat je als student waar mogelijk eerst zelf het gesprek aangaat met de veroorzaker van het ongewenste gedrag. Of als dat niet lukt, dat je in gesprek gaat met een studieadviseur. Maar ook als omstander kun je wat doen. Stel dat je ziet dat een student een andere student discrimineert. Of dat er sprake is van ongewenst gedrag tussen een docent en een student. Dan is het van belang dat je daar je verantwoordelijkheid in pakt, ook al is dat ongemakkelijk. In situaties die niet laagdrempelig kunnen worden opgelost, is het belangrijk dat studenten weten dat er bij de VU ondersteunende diensten zijn waar ze terecht kunnen.” Lees het interview met Kim.