Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Complotdenken vormt bedreiging voor duurzame samenleving

Delen
26 juni 2025
Wie gelooft in complottheorieën, staat vaak minder open voor duurzaamheid. Dat blijkt uit een analyse van VU-psycholoog Jan-Willem van Prooijen ‘How belief in conspiracy theories could harm sustainability’, gepubliceerd in 'Nature Human Behaviour'.

In de afgelopen jaren is het geloof in complottheorieën meer zichtbaar geworden. Door sociale media kunnen complottheorieën gemakkelijker dan vroeger een groot publiek bereiken. Psycholoog Jan-Willem van Prooijen onderzoekt al langere tijd waarom mensen in complottheorieën geloven. In een nieuwe wetenschappelijke bijdrage richt hij zich op de vraag wat dit complotdenken betekent voor duurzaamheid – en dat blijkt zorgwekkend.

Duurzaamheid is het vermogen van samenlevingen om in de behoeften van nu te voorzien, zonder de toekomst van volgende generaties in gevaar te brengen. Volgens Van Prooijen ondermijnt complotdenken dat streven op meerdere manieren. Het draagt bij aan wantrouwen richting wetenschappelijke kennis, beleidsmaatregelen en instituties, en biedt tegelijk een excuus om onduurzaam gedrag te rechtvaardigen.

“Als mensen zich bedreigd voelen in hun manier van leven of economische positie, kunnen complottheorieën een reden bieden om duurzame oplossingen af te wijzen,” aldus Van Prooijen.

Negatieve invloed op drie pijlers van duurzaamheid
In zijn bijdrage bespreekt Van Prooijen de effecten van complotdenken op de drie pijlers van duurzaamheid: sociaal, ecologisch en economisch.

Sociale duurzaamheid draait om gezondheid, veiligheid, sociale samenhang en mensenrechten. Complotdenken blijkt in verband te staan met ongezonde keuzes, minder welzijn, toenemende polarisatie en verzwakte sociale cohesie.

Ecologische duurzaamheid richt zich op het tegengaan van klimaatverandering en het beschermen van ecosystemen. Mensen die in complotten geloven, zijn vaak sceptisch over wetenschappelijke inzichten rond klimaatverandering. Ze steunen minder vaak maatregelen zoals CO₂-reductie, hernieuwbare energie of natuurbescherming.

Economische duurzaamheid vraagt om langetermijngericht denken, samenwerking en innovatie. Complotdenken gaat echter vaak samen met een laag vertrouwen in anderen, afname van samenwerking en weerstand tegen duurzame technologische vernieuwing. Ook kan het internationale samenwerking – essentieel voor eerlijke handel en mondiale klimaatdoelen – ondermijnen.

Hoewel de meeste onderzoeken tot nu toe zijn gedaan in westerse democratische landen, benadrukt Van Prooijen dat wereldwijd meer onderzoek nodig is. De opkomst van complotdenken is immers geen westers fenomeen. Toch is de conclusie van Van Prooijen helder: complotdenken vormt een reële bedreiging voor duurzame samenlevingen. Wie succesvol beleid wil voeren op het gebied van duurzaamheid, doet er goed aan om de psychologische wortels van complotdenken te begrijpen en te adresseren.

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam