Een verandering die wetenschappers in hun kracht zet
De focus in kerndomeinen geeft wetenschappers de mogelijkheid hun loopbaan zelf vorm te geven en te groeien in het domein dat het beste bij hen past. We gaan van een traditionele, uniforme benadering naar een meer flexibele, diverse, teamgerichte en op maat gemaakte aanpak, waarbij wetenschappers de ruimte krijgen om zich te specialiseren en uit te blinken in een van de drie domeinen.
Jeroen Geurts, Rector Magnificus van VU Amsterdam, is trots op hoe we als universiteit concreet invulling geven aan Erkennen & Waarderen: "Met deze verandering geven we wetenschappers op UD-, UHD- of hoogleraarsniveau de ruimte om hun loopbaan meer op maat te maken. Het idee dat elke wetenschapper in alle kerndomeinen moet uitblinken is niet langer houdbaar – en ook niet nodig. Deze verandering creëert nieuwe mogelijkheden voor zowel horizontale als verticale loopbaanontwikkeling, en helpt wetenschappers hun talenten optimaal te benutten."
Een concrete verschuiving in de academische loopbaan
Jeroen Geurts benadrukt: "Er is lang gewerkt aan een nieuw model voor academische loopbanen, en nu gaan we het ook daadwerkelijk doen. Het is een belangrijk moment voor ons als VU, en voor alle wetenschappers die willen bouwen vanuit hun primaire kracht en expertise. Veel wetenschappers hebben een te eenzijdige nadruk op onderzoeksprestaties ervaren, waardoor ambities in onderwijs, impact en leiderschap onder druk zijn komen te staan. Daar komt nu verandering in."
"Het idee dat elke wetenschapper in alle kerndomeinen moet uitblinken, is niet langer houdbaar – en ook niet nodig."
Flexibiliteit in de keuze voor focus
In lijn met landelijke initiatieven voor het breder erkennen en waarderen van wetenschappers, ontwikkelde de VU de afgelopen twee jaar nieuwe academische loopbaanpaden. Hiermee brengen we meer diversiteit in het wetenschappelijke werk en meten we kwaliteit breder dan alleen met enkele (versteende) kwantitatieve indicatoren. Wetenschappers die voldoen aan de basisvereisten van hun functie, kunnen samen met hun leidinggevende de focus leggen op één van de drie domeinen. Als je sterk bent in één domein, kun je daar meer energie in steken, terwijl je je ook op de andere domeinen blijft ontwikkelen. Belangrijk daarbij is dat het niet gaat om het kiezen voor één domein ten koste van de andere, maar om het leggen van accenten. De combinatie van onderwijs en onderzoek blijft de kern van iedere academische carrière. Bij de keuze voor je focusdomein kijk je naar wat het beste bij je past: waar liggen je ambities en welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen? Even belangrijk is het om te bedenken hoe jouw keuze bijdraagt aan de doelstellingen van je team, afdeling en faculteit. Het is die combinatie van talenten binnen het team die het collectief sterker maakt.
Wanneer en hoe stem ik mijn focus af?
De afspraken over jouw focusdomein maak je in je jaargesprek, hét moment om terug te kijken op je loopbaan en ook om vooruit te blikken. In overleg met je leidinggevende en passend binnen de mogelijkheden van je afdeling bepalen jullie samen waar jouw focus komt te liggen. Hier vind je meer informatie over hoe dat in zijn werk gaat. Je vindt daar ook hulpbronnen, waaronder reflectievragen die je helpen reflecteren op je huidige academisch profiel aan de hand van de drie kerndomeinen (onderwijs, onderzoek en impact) en leiderschap.
Lees hier verder over Erkennen & Waarderen.