De VU biedt workshops, how-to's en zelfs filosofische lezingen over AI en tech in het onderwijs. Ook tijdens de VU EdTech Day op 18 april 2024 hebben docenten weer van alles geleerd. Voor wie er niet was: hieronder staan de belangrijkste lessen op een rijtje.
- Maak Canvas studentvriendelijk: drie tips
- Gebruik tools om studenten gemotiveerd en voorbereid naar je les te laten komen
- Ontwikkel de communicatieskills van studenten met Avatar AI-bots
- De toekomst van kennisclips? Maak een kopie van jezelf!
1. Maak Canvas studentvriendelijk: drie tips
“Ik heb het gevoel dat elke docent Canvas op een andere manier gebruikt, waardoor studenten de weg kwijtraken binnen een tool die overzichtelijk zou moeten blijven”, vertelt Hanna ten Harmsen van der Beek, programmamanager bij de UvA, tijdens de workshop. En dat klopt volgens VU Procesregisseur Ondersteunen Doceren en Leren Arjen Heijstek: "Vanuit de cultuur van het hoger onderwijs heeft de docent, terecht, veel vrijheid binnen de kaders van het vak, wat leidt tot variatie in de inrichting van Canvas Courses. Studenten klagen soms, terecht, dat het moeilijk is om wegwijs te raken. Voor elk vak begin je weer opnieuw met proberen de aanpak van de docent te doorgronden." Een uitdaging waar veel docenten het antwoord niet altijd op weten: hoe maak je dit nu eigenlijk studentvriendelijk?
Hier alvast drie tips:
- Minimaliseer menu-opties: beperk je tot essentiële onderdelen zoals Home, Aankondigingen en Modules, om verwarring te voorkomen.
- Centraliseer informatie: houd al het cursusmateriaal op één plaats, zoals in Modules, zodat studenten snel kunnen vinden wat ze nodig hebben.
- Structureer logisch: orden informatie chronologisch en zorg voor duidelijke benamingen van bestanden en links.
Wil je meer tips? De VU Onderwijswerkplaats biedt instructiemateriaal, ondersteuning en workshops om Canvas-cursussen consistent en studentvriendelijk in te richten.
2. Gebruik tools om studenten te motiveren om voorbereid naar je college te komen
FeedbackFruits en Perusall zijn bekende digitale VU-tools die integreren met Canvas LMS. Studenten kunnen annoteren bij documenten, lesmateriaal en video's. Dit zorgt voor een interactieve leeromgeving waarin studenten met elkaar kunnen communiceren binnen het lesmateriaal, wat de betrokkenheid en het begrip van de lesstof aanzienlijk verbetert.
Tips voor het effectief inzetten van interactief lesmateriaal voor je studenten:
- Stel duidelijke verwachtingen: definieer voor je studenten wat hoge kwaliteit annotaties zijn, specificeer het vereiste detailniveau en kritisch denken, en communiceer minimale annotatievereisten. Zeven annotaties binnen een document zijn aanbevolen voor goede betrokkenheid.
- Bevorder groepssamenwerking: deel studenten in kleine groepen in om samenwerking en discussie te stimuleren, gericht op specifieke delen van het materiaal.
- Minimaliseer interventie als docent: vermijd ingrijpen bij foute antwoorden. Moedig zelfontdekking en samenwerking aan onder studenten en gebruik ‘upvotes’ om inzicht te krijgen in studentenperspectieven. Foute antwoorden zijn bruikbaar voor interactie tijdens de les.
3. Ontwikkel de communicatieskills van studenten met Avatar AI-bots
Het onderwijzen van samenwerkingsvaardigheden in het hoger onderwijs kan uitdagend zijn, zeker als je tweehonderd studenten in je college hebt. Digitale hulpmiddelen, zoals AI-gedreven avatars, kunnen bijdragen aan deze vaardigheidsontwikkeling. Een aanpak die studenten kan voorbereiden op de complexe dynamiek van teamwork. "Door avatars te koppelen aan generatieve AI, ontstaan realistische interacties die de communicatievaardigheden van studenten kunnen trainen, op hun eigen tempo. Het gebruik van avatars biedt een toegankelijke en realistische manier voor studenten om feedback te ontvangen en zich verder te ontwikkelen", zegt Esther Schagen, docent communicatiewetenschap. Probeer het zelf uit!
4. De toekomst van kennisclips? Maak een kopie van jezelf!
Met de avatar-app HeyGen creëer je een realistische digitale versie van jezelf als docent. Zoals ook Geert Buijtenweg, docent bewegingswetenschappen, dat deed. Een avatar is handig voor het produceren van tientallen kennisclips en het verzorgen van lessen. Ook waardevol voor afstandsonderwijs omdat het frequente studiobezoeken overbodig maakt. Met ChatGPT en HeyGen genereer je snel interactieve casestudies, video's en ander lesmateriaal. Dat zorgt voor tijdsbesparing én betrokkenheid van studenten. “Dankzij generatieve AI kunnen we boeiende leermaterialen ontwikkelen, waarbij studenten het als een interessante aanvulling ervaren terwijl ze over complexe onderwerpen zoals de anatomie van de hersenen leren, zoals in de kennisclips van Geert”, vertelt Stephan Eltink, onderwijsspecialist.
Heb je interesse om een avatar te maken? Neem dan contact op met het VU Centre for Teaching and Learning.