Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Thema’s van deze tijd

6 mei 2024
Thema’s die regelmatig in het nieuws zijn, vragen om meer verdieping. Denk bijvoorbeeld aan Rusland en de buurlanden Armenië en Georgië. Of aan de opkomende economie van India, aan het heikele thema migratie, maar ook aan het verlies van biodiversiteit en de toekomst van reizen en toerisme. Enkele deskundige docenten belichten deze thema’s graag voor u. Daarmee krijgt u de handvatten voor een genuanceerde kijk op een aantal uitdagende kwesties.

Rusland en de wereld: achtergrond, huidige tragedie en scenario’s
“Zonder Rusland is het onmogelijk om de geschiedenis van Europa te begrijpen”, schrijft Peter Demant in de eerste regel van zijn cursusbeschrijving. Waar voorheen ontzag overheerste, zien we nu vooral een continu antagonisme. Is dat vol te houden in een steeds dieper vervlochten wereld? Startdatum: 1 juli.

Migratie in breder perspectief
Waarom migreren mensen en welke wereldwijde factoren spelen een rol in migratie? Wat zijn de oorzaken, gevolgen en stuurbaarheid van migratie? Han Entzinger bekijkt dit in samenhang met de bredere maatschappelijke ontwikkelingen, vanuit zowel Nederlands, Europees als mondiaal perspectief. Dat is vaak anders dan wordt voorgesteld, aldus Entzinger. “Wist u dat de belangrijkste drijvende kracht achter migratie niet de bestaansonzekerheid in arme landen is, maar de vraag naar arbeid in rijke landen? En dat zes van de tien migranten die naar Nederland komen binnen tien jaar weer zijn vertrokken?” Data: 20 en 22 augustus.

Goed leven met de aarde
Een gevolg van de opwarming van de aarde is het verlies van biodiversiteit. Michiel Korthals houdt een weloverwogen pleidooi voor ‘met’ de aarde leven in plaats van ‘op’ de aarde leven. Vanuit dat nieuwe perspectief wil hij inspireren tot een ander wereldbeeld en een nieuwe omgang met de aarde. Startdatum: 8 juli.

Hebben reizen en toerisme nog toekomst?
Overal ter wereld zetten toeristen hun koffers neer. Maar we weten ook dat reizen een keerzijde heeft: denk aan ‘vliegschaamte’ en overvolle binnensteden. Jaap Lengkeek verkent met u de vele vormen van hedendaags toerisme. Hij laat u ook kennismaken met het bredere perspectief van reizen en toerisme: wat heeft reizen door de eeuwen heen betekend voor mensen? Startdatum: 13 augustus.

Armenië en Georgië
Dankzij hun positie tussen de grootmachten Rusland, Turkije en Iran zijn ze regelmatig in het wereldnieuws, maar beide landen hebben een unieke cultuur, deels geïnspireerd door de fantastische berglandschappen. Docent: Karel Onwijn, startdatum: 16 juli.

India: een opkomende economie van formaat
In april en mei vinden verkiezingen plaats in India, de grootste democratie ter wereld. Wat is dit voor land, dat weliswaar wordt getekend door grote armoede maar ook een opkomende economie van formaat heeft? Docent: Meine Pieter van Dijk, startdatum: 12 augustus.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.