Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Rusland en Oekraïne: gevlucht!

Delen
16 januari 2024
Binnenkort is het alweer twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht. Ongeveer 100.000 Oekraïners zijn in Nederland terechtgekomen. Maar ook Russen ontvluchtten hun land. Daarnaast ondervindt de hele regio invloed van de gebeurtenissen in Rusland – wat speelt zich af in de omliggende staten? HOVO Amsterdam belicht in twee cursussen en een studiedag deze actuele thema’s in verschillende contexten: lees meer over de unieke studiedag ‘Oekraïne en Nederland’, de Russische schrijvers die de afgelopen honderd jaar hun land ontvluchtten en de staten in het gebied dat wel het ‘Wilde Oosten’ wordt genoemd.

Twee jaar na de inval: Oekraïne in Nederland
Tijdens de unieke studiedag Oekraïne in Nederland (15 februari) laten vier docenten hun licht schijnen op waar die Oekraïense vluchtelingen vandaan kwamen en hoe hun lot in Nederland eruitzag. Eerst introduceert Karel Onwijn het land zelf. Vervolgens vertelt Judith Janssen over de Oekraïense literatuur voor en sinds de inval. ’s Middags gaan twee VU-onderzoekers in op de positie van Oekraïners in Nederland: hun speciale rechtsstatus en de psychologische opvang. Zo krijgt u een afgewogen inkijk in de impact die deze oorlog op zoveel mensen heeft.

De Russische diaspora: schrijvers buiten Rusland
De oorlog heeft grote invloed gehad op het lot van Russische schrijvers. Velen zijn het land ontvlucht. Dat is niet voor het eerst in de Russische geschiedenis: al in zes periodes vluchtten schrijvers naar het Westen. Judith Janssen bespreekt ze in “De Russische diaspora: schrijvers buiten Rusland”. (naar keuze klassikaal overdag vanaf 2 februari of online ’s avonds vanaf 5 februari).

Het Wilde Oosten
Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 kreeg Europa aan haar oostgrens te maken met een reeks nieuwe instabiele buurstaten, die zich kenmerkten door afwezigheid van de rule of law. In een poging dit ‘Wilde Oosten’ te temmen, heeft Europa de afgelopen decennia de nodige stappen ondernomen om deze regio te laten integreren met de rest van het Europese continent. Wat speelt zich af in die landen, die deels in Europa liggen, deels in Azië? Ontdek het in de cursus Het Wilde Oosten.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam