De stijging in 2023 is vooral te danken aan het aandeel ‘goud open access’, waarin artikelen Open Access worden gepubliceerd na betaling van een fee door de auteur, de VU of de onderzoeksfinancier.
100% Open Access
De stijging van het aandeel Open Access van publicaties uit eerdere jaargangen – met gemiddeld 9,75%-punt! – is te danken aan het VU Open Access-beleid, waarmee de VU zoveel mogelijk bestaande én nieuwe publicaties open toegankelijk beoogt te maken. Na 6 maanden publicatie achter een betaalmuur maakt de UB publicaties alsnog open toegankelijk via het VU Research Portal, een methode die bekendstaat als de ‘groene route’. Kijk voor meer informatie over het Open Access-beleid van de VU en de gouden, diamanten en groene ‘routes’ op vu.nl/openaccess.
Nu de boeken nog…
Nu bijna alle artikelen open toegankelijk zijn geworden, waar liggen dan de grootste uitdagingen? Volgens Anne van den Maagdenberg, Open Access Librarian bij de UB van de VU, is er nog veel winst te behalen bij het open toegankelijk maken van boeken. Heeft ze nog tips voor onderzoekers die hun boek Open Access willen publiceren? “Mijn eerste advies: zoek een Diamond Open Access boekuitgever. Bij deze uitgevers hoef je namelijk niet te betalen om je werk open te maken. Zie bijvoorbeeld de uitgevers die wij met het VU Open Access Innovatiefonds hebben gesteund.”
Waarom open?
Het open toegankelijk maken van publicaties is een belangrijk onderdeel van de ambitie voor Open Science. De principes van Open Science zijn wereldwijd breed gedragen en komen ook tot uiting in open publiceren. Het Open Access beschikbaar maken van je wetenschappelijk werk heeft meerdere voordelen:
- Het zorgt voor gelijke toegang tot kennis voor iedereen.
- Het verbreedt de zichtbaarheid en impact van je werk.
- Het versnelt hergebruik van je werk, en bevordert zo innovatie.
- Het vergroot transparantie en daarmee het vertrouwen in wetenschap.