De wereld van de scheepvaart is tussen 1800 en nu bijna onherkenbaar veranderd. Techniek, organisatie, logistiek en regelgeving zijn tegenwoordig heel anders dan 200 jaar geleden. Wat betekenen die grote veranderingen voor het leven van de mensen aan boord en in de havens? Wat is er nog gelijk gebleven? U leert het in de cursus Maritieme geschiedenis van Karel Davids (em. hoogleraar Maritieme geschiedenis aan de VU).
Hij behandelt onder andere het einde van de slavenvaart in het Atlantisch gebied en Azië, de overgang van zeilvaart naar stoomvaart, de ups en downs van de passagiersvaart, veranderingen in oorlogvoering op zee, de opkomst van organisaties van en voor zeelieden en de containerrevolutie en haar gevolgen. U beziet ontwikkelingen in Nederland daarbij steeds in het wereldwijde perspectief. Startdatum: 16 september.
Walvisvaart op de Wadden in de 17e eeuw – een ijselijke nering
Anne Doedens neemt u mee naar een specifieke periode uit de geschiedenis van de scheepvaart, namelijk de walvisvaart van de Wadden in de 17e eeuw. Dit was lange tijd een economisch belangrijke activiteit, vooral in die eeuw. Anne Doedens heeft in archiefonderzoek vele getuigenissen gevonden. Die bronnen, waarin ook de gevoelens, standpunten en conflicten verwoord zijn, geven een goed beeld van de barre omstandigheden waarin de walvisjagers hun bloedige werk deden.
Data: 23 en 30 oktober.
Tot slot – Jibs Bernal maakte de fraaie foto die bij de cursus Maritieme geschiedenis en bij dit item is geplaatst. Hij is een voormalig zeeman uit de Filippijnen en plaatste de afbeelding op zijn weblog Seaman Memories. Daar leest u uit de eerste hand over zijn ervaringen met de scheepvaart van nu.