Photo by Kaitlyn Baker
We stelden onszelf de vraag of in dit AI-tijdperk een scriptie nog steeds de beste keuze is als laatste beoordelingsmoment van een opleiding.
Hoe generatieve AI de traditionele scriptie bedreigt
De reden dat we deze discussiesessie organiseerden was natuurlijk de beschikbaarheid van generatieve AI-tools en de uitdagingen die deze tools creëren voor traditionele schrijfopdrachten. Sinds de lancering van ChatGPT voor het grote publiek en de discussies die daarop volgden, is in ieder geval heel duidelijk geworden dat er een sterke focus is op schriftelijke beoordeling in universitaire opleidingen. En het is precies dit type beoordeling dat moet worden heroverwogen omdat studenten zich gemakkelijk kunnen wenden tot ChatGPT of andere tools.
Er zijn verschillende manieren om op deze uitdaging te reageren. Docenten kunnen kijken naar alternatieve vormen van beoordeling, zoals een mondeling examen. Ze kunnen proberen mét de AI-tools te werken, bijvoorbeeld door studenten te leren hoe ze goede prompts schrijven, of door teksten die door AI-tools geschreven zijn met de studenten te beoordelen.
Alternatieve of aanvullende opdrachten
We begonnen de workshop met een brainstormsessie over de vaardigheden die iemand nodig heeft (en dus ontwikkelt) om een tekst te schrijven. Er waren veel interessante ideeën van de workshopdeelnemers, zoals creativiteit, gedachten onder woorden brengen, uitwerken wat je zegt. Veel van deze ideeën komen overeen met wat we eerder in kaart hebben gebracht in onze schrijftaart.
In het tweede deel van de workshop kwamen deelnemers met mogelijke alternatieven voor een scriptie als eindproduct. Enkele voorbeelden waren een mondeling examen, een podcast of een bordspel. We bespraken of deze alternatieven dezelfde vaardigheden van de studenten vroegen. Interessant genoeg was er in al deze opties een manier om de inhoud te beoordelen, maar het was ook duidelijk dat de student nog steeds training nodig zou hebben in communicatieve vaardigheden.
Aan het eind stemden we. Het was duidelijk (en misschien niet verrassend) dat de meeste deelnemers de scriptie niet wilden opgeven. Maar er was een duidelijke meerderheid die stemde voor een middenweg: de scriptie behouden maar een extra opdracht onderdeel maken van de beoordeling.
De juiste vragen stellen
De situatie rondom AI-tools kan lastig zijn: hoe weet je dat een student eigen werk heeft ingeleverd? In de discussie op de Onderwijsdag, net als tijdens vergelijkbare sessies het afgelopen jaar, komen we elke keer terug naar twee vragen die houvast geven op het meest fundamentele niveau. Wat is onze bestemming? En wat is de beste weg om op die bestemming te komen? In meer traditioneel didactische termen: wat zijn de leerdoelen en hoe ontwikkelen we leerlijnen waarmee de student deze doelen aan het einde van de opleiding behaalt?
Laten we dit gesprek voortzetten
We zijn erg geïnteresseerd in ideeën over andere toetsvormen ter afsluiting van een bachelor- of masteropleiding. Als je ideeën hebt of andere voorbeelden, laat het ons vooral weten! Ook horen we graag welke gedachten of vragen je hebt over de waarde van schrijven in dit AI-tijdperk. En ook als je advies over schrijfvaardigheid in het curriculum wilt, kun je altijd contact met Gea opnemen: g.a.dreschler@vu.nl