Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

In 5 stappen de perfecte leeslijst voor je studenten

4 juni 2024
Creëer gemakkelijk jouw eerste leeslijst met de tool VU Reading Lists en de onderstaande tips. 

VU Reading Lists is dé tool om, overzichtelijk en op auteursrechtelijk juiste wijze, leermaterialen aan te bieden aan je studenten binnen de Canvasomgeving.

 1. Download de VU Reading Lists bookmarking tool 
  Er zijn meerdere manieren om leermaterialen toe te voegen aan je leeslijst. Maar met de bookmarking tool kun je op elk moment leermateriaal vanuit de browser opslaan in de VU Reading Lists omgeving, om deze direct toe te voegen aan een lijst of te bewaren voor later. Zo heb je altijd de juiste leermaterialen bij de hand. Dit kunnen artikelen of boeken zijn, maar bijvoorbeeld ook kennisclips.
 2. Maak je leeslijst vindbaar 
  Geef de leeslijst dezelfde naam als de cursus in Canvas, inclusief cursuscode. Zet ook de namen van alle docenten van de cursus in de beschrijving van de leeslijst. Zo kunnen de studenten altijd de juiste leeslijst vinden.
 3. Maak je leeslijst overzichtelijk met titels, secties en notities
  Als docent kun je zelf kiezen hoe je je leeslijst indeelt: per week, per sessie of per thema. Deel je leermaterialen in aan de hand van titels en voeg extra uitleg en/of notities toe voor studenten, zodat ze een duidelijk beeld hebben van al het leermateriaal dat ze nodig hebben voor de cursus. Bekijk hier een voorbeeld.
 4. Voeg je leeslijst op meerdere manieren toe aan je Canvas-cursus
  Je kunt je leeslijst heel eenvoudig toevoegen aan je Canvas-cursus en deze vervolgens ook in Canvas bewerken. Maar wist je dat je ook delen van je leeslijst kunt toevoegen aan modules en pagina’s? Zo kun je de leermaterialen behapbaar aanbieden op verschillende plekken binnen je cursus en is het voor studenten meteen duidelijk welke leermaterialen bij welk onderdeel horen.   
 5. Gebruik ‘Note for library’ bij vragen over (de aankoop van) een leermateriaal
  Als VU streven we naar het gebruik van zo veel mogelijk open leermaterialen. Wil je toch leermateriaal gebruiken dat niet open beschikbaar is én waar de universiteitsbibliotheek geen licentie op heeft? Via de ‘Note for library’ functionaliteit neem je direct contact op met de desbetreffende collectiespecialist. Diegene gaat dan met jou in overleg over de mogelijkheid om het leermateriaal te gebruiken. 

Ga direct aan de slag! Vraag rechten aan om leeslijsten te kunnen publiceren via steunpuntleermaterialen.ub@vu.nl.