Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Freud en het Hoofdlijnenakkoord 2024

2 juli 2024
Wereldwijd groeit weerstand tegen de zogenaamde ‘gender-ideologie’. Kijk hoe Trump, Poetin, Orban, Meloni en het Vaticaan erover spreken. Naar aanleiding van die tendens schreef filosofe Judith Butler het boek Wie is er bang voor gender? (2024). Maar Freud blijkt in 1901 al ideeën over gender te hebben gehad die nog steeds waardevol zijn. Dit is een van de thema’s die Frank Kortmann behandelt in de cursus ‘Freud, achterhaald of actueel’.

Volgens de traditionele ideologie is de mens geschapen als man en vrouw en moet de klassieke hetero-familie-driehoek weer het ideaal worden, aldus bovengenoemde leiders. Ook het recent afgesloten Hoofdlijnenakkoord 2024 wijst in die richting. Daarin lezen we onder meer dat de relationele en seksuele voorlichting op scholen meer neutraal moet zijn en dat ‘de seksuele indoctrinatie’ moet worden teruggedraaid. Wilders spreekt in dit verband van ‘woke-onzin’. Caroline van der Plas (BBB) merkte in de Tweede Kamer daarover op: “We moeten stoppen met die gekkigheid”.  

Freud dacht hier genuanceerder over. In de eerste uitgave van ‘Drei Abhandlungen der Seksualtheorie’ (1901) formuleert hij de centrale rol van de seksualiteit en van het onbewuste in het menselijk bestaan. Hij veronderstelt dat bij de mens meerdere vormen van libidineuze verlangens in aanleg aanwezig zijn, zij het in verschillende intensiteiten. De Belgische filosoof Philippe Van Haute noemt dit werk dan ook een ‘queer-theorie avant la lettre’ en stelt dat Freud in dit opzicht ook nu nog actueel is. Frank Kortmann laat in zijn cursus zien waarom.  

De thematiek rond ‘gender’ is onderdeel van de cursus. Meer algemeen komen belangrijke Freudiaanse thema’s aan de orde, zoals het Oedipuscomplex, het onbewuste, afweer en verdringing. Daarbij ziet u hoe sommige concepten van Freud nog steeds bruikbaar zijn om menselijk gedrag te verklaren, terwijl andere inmiddels echt achterhaald zijn.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.