Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De echte reden waarom we vrouwen in de politiek willen

24 juni 2024
Dit zijn de 5 kenmerken die kiezers associeren met vrouwelijke politici.

Vrouwen worden vooral geassocieerd met intelligentie, rationeel en analytisch denken, ambitie en plichtsbesef. Mannelijke politici worden net name in verband gebracht met machtsbelustheid, egoïsme, manipulatief gedrag, hardheid, en het minst met vriendelijkheid en zachtaardigheid.

Stereotypen zijn gekanteld

Dat was een decennium geleden wel anders, zegt Aaldering. Stereotypen vormden een probleem voor vrouwen die droomden van een politieke functie: “Kiezers associeerden vrouwen niet met de eigenschappen van een leider, en dit werkte enorm in het nadeel van vrouwelijke politici.” Maar in tien jaar tijd is het aantal vrouwen in de politiek sterk toegenomen, waarmee ook de stereotypes zijn gekanteld. “Goed nieuws”, vindt Aaldering. “Dit kan enorm helpen om de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek verder te vergroten.”

Politiek wantrouwen een trend

Wel zorgwekkend zijn de associaties die kiezers hebben met mannelijke politici, vindt Aaldering. “Het negatieve beeld van mannelijke politici past in een bredere trend van politiek cynisme en wantrouwen, en polarisatie.” Opvallend genoeg, vervolgt ze, is dit sentiment niet overgeslagen op vrouwelijke politici. “Vrouwen worden dus nog steeds gezien als een aparte categorie politici. Maar dat biedt ook mogelijkheden: wellicht kunnen vrouwen een belangrijke rol spelen om het vertrouwen in de politiek te herstellen.”

Loes Aaldering is universitair docent vergelijkende politiek aan de afdeling bestuurswetenschap en politicologie.

Vragen of suggesties voor content?

Mail onze redactie!

redactie@vu.nl

Volg de VU Instagram Broadcast Channel